Комерцијална иде Америма?

Држава потписује уговор са “Лазардом”, новим приватизационим саветником за највећу домаћу банку

Држава потписује уговор са “Лазардом”, новим приватизационим саветником за највећу домаћу банку. Заинтересован фонд бизнисмена Тима Колинса. Тендер за продају биће расписан крајем јуна.

Да ли ће амерички инвестициони фонд “Риплвуд адвајзерс”, у власништву бизнисмена Тима Колинса бити нови власник Комерцијалне банке, биће познато најраније у другој половини ове године. Ово је само једно од имена која су незванично “искочила” када је поново актуелизована прича о приватизацији Комерцијалне банке у којој држава има значајан удео, од готово 42 одсто. Извесно је само да држава управо у среду 6. фебруара потписује уговор са новим приватизационим саветником, консултантском кућом “Лазард”, која треба да да одговор на питање – како најбоље приватизовати Комерцијалну, једну од највећих и најзначајнијих банака у Србији.

Приватизацију Комерцијалне банке од Србије очекује и Међународни монетарни фонд, који продају ове банке, баш као и ХИП Петрохемије, наводи као кључну у овој години. Тендер за продају очекује се пре краја јуна, што би значило да нови власник купопродајни уговор може да потпише већ крајем ове године. Заинтересованих купаца за Комерцијалну банку – не мањка. Уз поменути амерички фонд, “у игри” су били и Миодраг Костић, неименована турска банка, али и ОТП банка, која је у међувремену купила Војвођанску банку и обелоданила намеру куповине и Сосијете женерал банке.

Уз државу, удео у власништу Комерцијалне има и Европска банка за обнову и развој EBRD (24,4 одсто удела) и IFC, као део Светске банке (10 одсто). Уколико држава не би продала Комерцијалну банку, морала би ове акционаре да исплати са 252 милиона евра, колико је договорено још 2006. године. Тада, пре светске економске кризе, EBRD је докапитализовао Комерцијалну банку са 70 милиона евра. Потом су, наступањем кризе акције Комерцијалне банке купили и IFC (40 милиона евра), немачки DEG фонд (20 милиона евра) и шведски Сведфонд (10 милиона евра), док је EBRD банку докапитализовао са још 50 милиона евра. Приватизација је, у неколико наврата, остављана за “боље дане” – у смислу боље постигнуте цене.

АКЦИЈАМА СЕ ТРГУЈЕ
Акцијама Комерцијалне банке тргује се на Београдској берзи. Тренутна вредност једне акције је 2.300 динара. На берзу је укључено укупно 16,8 милиона комада акција ове банке. Највише су вределе пре кризе, чак 15.500 динара, на дан 18. април 2007. Тога дана је ова банка на тржишту вредела чак – 260,7 милијарди динара, што је, по ондашњем курсу (за евро 81,35 динара), више од три милијарде евра.

 

Извор Вечерње новости, 06. фебруар 2019.