Трамп одржао говор о стању нације

Председник САД најавио други састанак са севернокорејским лидером Ким Џонг Уном 27. и 28. фебруара у Вијетнаму

Амерички председник Доналд Трамп, у говору о стању нације, истакао је да је привреда земље на завидном нивоу, војска најмоћнија на свету и да Америка побеђује сваки дан.

У свом годишњем говору о стању нације у Конгресу, који је трајао 82 минуте, Трамп је истакао да је задовољан стањем нације, али је више пута позвао на јединство у раду на кључним питањима – заштити радних места, смањењу цене здравствене заштите и лекова.

„Морамо да одбацимо политику освете, отпора и кажњавања – и да прихватимо огроман потенцијал сарадње, компромиса и општег добра. Заједно, можемо да прекинемо деценије политичког ћорсокака”, поручио је он.

Поновио је да је ће направити зид на граници са Мексиком, који, напомиње, неће бити обичан бетонски зид, него модерна провидна челична баријера.

„Сада републиканци и демократе морају да удруже снаге и да се суоче са великом националном кризом. Конгрес има 10 дана да усвоји закон који ће обезбедити финансирање владе, заштитити нашу домовину и осигурати јужну границу. Сада је време да Конгрес покаже да је Америка посвећена томе да се стане на пут илегалној имиграцији, и да безобзирне којоте, картеле, дилере дроге и трговце људима остави без посла”, изјавио је Трамп.

Истовремено, он је рекао да су легални мигранти богатство америчке нације и да јачају друштво на безброј начина.

„Желим да људи долазе у нашу земљу, али морају да улазе легално”, поручио је амерички председник.

Осврнуо се и на стање у америчкој економији, које је, према његовој оцени, снажно, будући да је у последњих годину дана запослено 5,3 милиона људи, да су плате свима повећане, а да привреда Америка расте двоструко брже него када је преузео функцију.

„Незапосленост је на најнижем нивоу у последњих пола века”, рекао је Трамп и навео да највише људи у америчкој историји сада има посао – 157 милиона.

„После 24 месеца убрзаног напретка, наша привреда је на завидном нивоу, наша војска најмоћнија на свету, Америка побеђује сваки дан. Чланови Конгреса: стање наше нације је снажно! Наша земља је жива, а наша економија цвета као никада пре!”, каже председник САД.

Поновио је подршку Сједињених Држава самопроглашеном председнику Венецуеле, Хуану Гваиду, поручујући да САД стоје уз „венецуелански народ у њиховој племенитој борби за слободу”.

Трамп је, говорећи о међународним односима, поновио да ће радити на новом трговинским споразуму са Кином, али и на односима са Северном Корејом, а у вези с тим је најавио други састанак са севернокорејским лидером Ким Џонг Уном 27-28. фебруара у Вијетнаму, преноси Танјуг.

 

Извор Политика, 06. фебруар 2019.