Дојче веле: Макрону је доста провокација италијанске владе

Порука Макрона гласи: односи између Рима и Париза су на најнижем нивоу од Другог светског рата

Неподношљиво је гледати како популисти из Рима разбијају политички порцулан и угрожавају јединство Европске уније. Сукоб с Француском је ескалирао и сада би требало спречити даље распламсавање, сматра Бернд Ригерт.

Француском председнику Емануелу Макрону је доста сталних провокација италијанских популиста. Дуго је ћутао и трпео. Сада је привремено повукао свог амбасадора из палате Фарнесе у којом је смештена француска амбасада у Риму. Објашњење Јелисејске палате за тај потез – кога заправо у оквиру Европске уније не би смело да буде – је оштро. Порука гласи: односи између Рима и Париза су на најнижем нивоу од Другог светског рата.

Реакција популистичких свађалица из Рима била је очекивана: и даље су збијају шале на рачун „Наполеона“ и „лудог конзумента шампањца“. А Макрон је одлична мета за нападе који су заправо повезани с актуелном предизборном кампањом у Италији. У тој земљи се наиме ускоро одржавају локални, као и избори за Европски парламент.

Лидери „Покрета пет звездица“ и десно радикалне „Лиге“ Луиђи ди Мајо и Матео Салвини, су у либералном заговорнику Европске уније Макрону пронашли идеалног непријатеља. Макрон нажалост није могао да игнорише те игрице, јер су Ди Мајо и Салвини почели отворено да очијукају с његовим политичким непријатељима на унутрашњем плану: тзв. Жутим прслуцима и десно-популистичком Марин ле Пен.

ЦИЉАНО ЗАКУВАВАЊЕ ЕМОЦИЈА
Популисти у Риму раде оно што и иначе популисти раде: говоре оно што људи желе да чују, циљају на емоције, шире лажне оптужбе, хушкају. Апсурдне оптужбе против Француске генерално, а посебно против Макрона, у Италији падају на плодно тло. Још и пре промене власти у Риму, многи Италијани осећали су се инфериорно наспрам Француза које доживљавају као арогантне. Већ дуго влада мишљење да ЕУ даје предност „великом брату са запада“, да Брисел жмури на оба ока када је у питању француско унутрашње задужење.

Не чуди то што се Ди Мајо и Салвини, који тренутно један против другог воде предизборну кампању, такмиче у томе ко ће више да удари по Француској. Али депримирајуће је када се схвати колико су популисти успешни са својим хистеричним тоновима: готово 60 одсто италијанских бирача следи такву реторику.

С друге стране, председник Макрон је у својој сопственој земљи ослабљен: подршка јавности је на дну, реформе му запињу, а сада је ту још и свађа с партнером Немачком око гасовода Северни ток 2 (у међувремену изгледа ипак превазиђена).

Поштовање и пристојност је нешто што се не може очекивати од политичких коцкара у Риму. Штету коју су у међувремену нанели италијанско-француским односима је непоправљива. Упозорења удружења предузетника да се врло присни односи са комшијом не смеју изгубити из вида, пролазе поред њих нерегистрована. Притом је много заједничких прекограничних пројеката: кад је у питању авио-компанија Алиталиа, бродоградилишта, телекомуникација, енергетика. Да ли би сада све то требало ставити на коцку?

АНГЕЛА МЕРКЕЛ КАО ПОСРЕДНИЦА?
Тренутни однос двеју влада недостојан је пријатељских ЕУ чланица. Немачка канцеларка би ту могла да наступи као посредница. Она се до сада држала по страни кад је у питању критика популиста у Риму. Али њен министар унутрашњих послова Хорст Зехофер врло радо прихвата политички тон десног националисте Салвинија кад је у питању мигрантска политика. Постоји бојазан да заправо уопште нема интереса да се, уочи европских избора, тај вештачки сукоб уклони. Он је једноставно идеална подлога за предизборну кампању: националисти против прогресивних.

Таква поларизација је наравно чисти отров за Европску унију – која зависи од компромиса и договора. Земље ЕУ зависе од сарадње и не смеју да упадају у националистичке свађе. И шта би сада, након повлачење амбасадора, требало да уследи? Мобилизација? Објава рата? Наравно да не! Макрон и Салвини би требало да се нађу на неком ТВ-дуелу и да грађанима објасне своја дијаметрално супротна политичка гледишта.

 

Аутор Бернд Ригерт

 

Извор Дојче веле, 08. фебруар 2019.