Skot i Kosnet: Podrška Beogradu i Prištini za sveobuhvatni sporazum

Dodaju da će Beograd i Priština u tome imati punu podršku SAD kako bi se uobličio i sproveo sveobuhvatan sporazum

Vreme je da Kosovo ukine takse, da Srbija odgovori na konstruktivan način, da prestanu provokacije sa obe strane, da se Beograd i Priština vrate dijalogu koji predvodi Evropska unija, i da se obe strane odvažno opredele za mir, ocenjuju u autorskom tekstu za “Politiku” i prištinski “Zeri” američki ambasadori u Beogradu i Prištini.

Dodaju da će Beograd i Priština u tome imati punu podršku SAD kako bi se uobličio i sproveo sveobuhvatan sporazum.

“Ako tako uradite, optimisti smo da možete postići istorijski sporazum o normalizaciji u 2019. godini”, saglasni su Kajl Skot i Filip Kosnet.

Navode da trezveno političko vođstvo koje ima viziju, može dovesti do sveobuhvatnog sporazuma između Srbije i Kosova, u čijem središtu bi, kako tvrde, bilo uzajamno priznavanje.

“Taj uspeh bi položio temelje mirnije i naprednije budućnosti svih naroda u ovom regionu”, ocenjuje se u tekstu ambasadora.

Predsednik Donald Tramp je, podsećaju, nedavno pisao liderima Srbije i Kosova da bi podstakao obe strane da “iskoriste trenutak i svoje političko vođstvo upotrebe za donošenje odluka” koje bi zadovoljile interese obe strane.

Predsednik Tramp je dodao i da bi “bilo za žaljenje propustiti ovu jedinstvenu priliku za mir, bezbednost i ekonomski razvoj”, navode ambasadori i dodaju da je predsednik Tramp već pozvao predsednike Aleksandra Vučića i Hašima Tačija u Belu kuću da obeleže taj uspeh čim do njega dođe.

“Verujemo da je sporazum moguć i nadamo se da ćemo ga proslaviti zajedno s vama, baš kao što slavimo hrabrost grčkih i makedonskih vođa”, ocenjuju u autorskom članku, i dodaju da bi kreativnost koju su pokazali lideri u Atini i Skoplju kako bi rešili decenijski spor trebalo da posluži kao inspiracija svima u regionu.

“SAD niti su, niti će propisivati kako to rešenje treba da izgleda, ali veruju da mora biti primenljivo kako na Kosovu tako i u Srbiji i da mora doprineti dugoročnoj stabilnosti u regionu”, poručuju ambasadori.

Na liderima i njihovim timovima je, kako su istakli, da se vrate pregovorima predvođenim Evropskom unijom i ispitaju sve mogućnosti, kao i da na jasan i otvoren način komuniciraju sa svojim građanima – što bi ne samo osiguralo da pregovori odražavaju volju naroda, već i pomoglo u prevazilaženju strepnje i sumnjičavosti.

U članku se ocenjuje da nedavni koraci i Beograda i Prištine, zbog kojih napetost raste, moraju prestati da bi uopšte postojala nada u postizanje trajnog mira, napretka i pravde u regionu.

“Ukoliko dve strane ne iskoriste ovu priliku, rizikujete da propustite najbolju priliku za čitavu jednu generaciju”.

Trajan i primenljiv kompromisni sporazum je u interesu obe zemlje, a dugoročna stabilnost i prosperitet Kosova i Srbije zavise od povratka dijalogu predvođenog EU i hrabrosti da se pravaziđe prošlost i zajedno gradi zajednička budućnost.

“Ako su Srbija i Kosovo spremni da pođu tim putem, SAD će biti na vašoj strani na svakom koraku”, zaključuju ambasadori.

 

Izvor RTS, 08. februar 2019.

Pratite nas na YouTube-u