Медији: Избори ове године, највероватније у септембру

Могућност да се на биралишта изађе на пролеће, у марту или априлу, није одбачена, али је мање реална, наводе медији

Београдска штампа од четвртка спекулише да би врх СНС-а до краја фебруара требало да одлучи када ће се ићи на парламентарне изборе.

Спекулише се да ће се то догодити крајем марта или почетком априла, можда у септембру, а постоји и опција да ће бити одржани у редовном термину на пролеће следеће године.

Новости пишу да ће коначна одлука о томе да ли ће се ићи на ванредне изборе или на редовне на пролеће следеће године бити донета крајем фебруара, када треда да буду одржане седнице Председништва и Главног одбора СНС.

Према информацијама Новости, планирано је да до окупљања врха напредњака дође када председник Србије Александар Вучић заврши кампању “Будућност Србије”, у којој обилази земљу и разговара са грађанима.

Српски телеграф пише да се врх владајућег СНС-а “ломи” око два датума за излазак на изборе и сазнаје да смо за нијансу ближи изборима у септембру.

Могућност да се на биралишта изађе на пролеће, у марту или априлу, није одбачена, али је мање реална, наводи лист.

Превремени избори највише зависе од ситуације на КиМ и зато треба мерити више пута пре него што се донесе коначна одлука. Запад жели да што пре стави тачку на ово питање, а ту су и тензије са Приштином на дневном нивоу по свим питањима, кажу упућени саговорници листа.

Како напомињу, друга кључна ствар је то што опозиција на протестима доводи у питање легитимитет власти СНС и Александра Вучића, а најбољи начин да се резреше дилеме је излазак на изборе и провера народне воље.

Осим КиМ и захтева опозиције, треба узети у обзир и притиске из региона, међународне односе, као и унутрашње инвестиционе процесе, па ће напредњаци о томе детаљно разговарати у наредне две до три недеље, пише Српски телеграф.

 

Извор Танјуг/Б92, 14. фебруар 2019.