Дојче веле: Овај тренутак не треба пропустити

Конфликти и неспоразуми су тренутно ипак јачи и већи од жеља

Председници Србије и Косова разменили су озбиљне речи на конференцији у Минхену, али су покушали да сачувају достојанство. Прошлост баца велику сенку на односе Београда и Приштине. Договор је далек, али жеља постоји.

„Зар не би било добро да идуће године вас двојица добијете награду Минхенске безбедносне конференције, као што су је ове године добили премијери Северне Македоније и Грчке, Зоран Заев и Алексис Ципрас”, рекао је бивши немачки амбасадор Волфганг Ишингер. Реченица је изазвала велики аплауз присутних у панелу о односима између Косова и Србије.

Председници Александар Вучић и Хашим Тачи тврде да су спремни да раде на очувању мира и стабилности, да постигну споразум између Београда и Приштине, који би нормализовао односе између ове две земље, као главни предуслов за европске интеграције, мир и стабилност у региону. Вучић и Тачи желе да се споразум постигне ове године и да се споразум заврши компромисом, „где једна страна не би све добила, а друга све изгубила”.

СУКОБ ИПАК ПРЕВЛАДАВА
Конфликти и неспоразуми су тренутно ипак јачи и већи од жеља. Вучић је нагласио да је Србија посвећена наставку дијалога са циљем да се постигне споразум и компромис. Он тврди да је „спреман да ризикује не само своју политичку каријеру, већ и више, много више од тога”.

„Учинићемо све што можемо да постигнемо компромисно решење. Не може једна страна да добије све, а друга да капитулира, у овом случају Србија. Ипак ако напорно радимо, можемо постићи договор. Али данас смо далеко од споразума”, рекао је Вучић.

Косовски председник Хашим Тачи рекао је у свом уводном говору да је проблем између Косова и Србије далеко компликованији од оног између Македоније и Грчке – због прошлости и рата 1999. Косовски председник тврди да Србија наставља борбу у свим областима како би спречила консолидацију државе Косово, „иако је то противно Бриселском споразуму”, где је речено да „Србија неће ометати чланство Косова у међународним организацијама”.

У том контексту је он поменуо неуспех чланства Косова у Интерполу и Унеску, што је довело и да увођења царина на српске производе. Тачи се ипак нада да ће тај порез бити укинут, дијалог бити настављен и да ће ове године бити постигнут коначни споразум између Косова и Србије, који ће омогућити чланство Косова у УН и касније у НАТО и ЕУ.

УСЛОВЉАВАЊЕ ДИЈАЛОГА
„Косово би имало 1001 разлог да постави услове Србији за дијалог, али ми то нисмо урадили. Дијалог треба да се настави без условљавања”, рекао је Тачи.

Дискусија је узаврела када је председник Косова жестоко напао Србију, јер „у Србији нико није осуђен за злочине које су Срби починили против цивилног становништва на Косову током последњег рата”.

„Ко је осуђен за више од 13.000 Косовара које су убили Срби у рату? Ко је осуђен за око 400 масакара и силовање преко 20.000 жена? Нико није осуђен. Косово је највећа жртва овог сукоба, у којем је било суочено са етничким чишћењем”, рекао је Тачи.

Александар Вучић сматра да су бројке о протераним особама претеране. „Али без обзира на тај број 150.000 или 850.000 – скоро сви протерани Албаници су се вратили након рата. С друге стране проценат Срба који су се вратили је само 1,3 одсто”, рекао је Вучић додајући да је Србија имплементирала све тачке из Бриселског споразума, док је Косову био постављен само један једини услов – стварање Заједнице српских општина – и то није остварено.

„Они тврде да то није у складу са Уставом Косова. Али заборављају шта пише у Уставу Србије. Ми смо ипак имплементирали наше услове”, рекао је Вучић.

„Нас не занима њихов Устав, јер не признајемо Косово као државу. Ви овде говорите да сте председник једне суверене државе, али ми не признајемо ту државу. За нас ви нисте председник суверене државе, зашто водите дијалог са нама?”, упитао је прилично емотивно Вучић, који се потом извинио због превише емоција.

Вучић је говорио и о губитку због такси који дневно износи око 45 милиона евра. Међутим и поред озбиљних неслагања Вучић и Тачи сматрају да је компромисно решење могуће.

ЕУ СЕ НАДА ДОГОВОРУ
Бивши амбасадор Волфганг Ишингер сматра да и ове емоције председника Вучића показују колико је проблем сложен. Он је ипак нагласио важност споразума, који „није немогућ”.

Комесар ЕУ за проширење Јоханес Хан пак сматра да је конфликт између Косова и Србије компликованији од оног између Македоније и Грчке. „Када се две стране тамо блокирају, оне блокирају не само своје земље него цео регион”, рекао је Хан, који верује да „коначни споразум између ове две држава треба да буде споразум у коме обе стране добијају”. Комесар за проширење верује да је „сада тренутак за постизање коначног договора, и да овај тренутак не треба пропустити”.

 

Извор Дојче веле, 17. фебруар 2019.