Једанаести протест ”1 од 5 милиона” у више градова у Србији

Протест је завршен поруком организатора председнику Србије Александру Вучићу: “Ти бројиш, ми одбројавамо”

Једанаести протест грађана под називом “Један од пет милиона” завршен је испред Дома Народне скупштине. Поред Београда, протести су одржани у Прокупљу, Косовској Митровици и Крагујевцу.

Учесницима су се обратити адвокат Божо Прелевић и представник Удружења за заштиту уставности и законитости Саво Манојловић, након чега је уследила шетња централним градским улицама.

Протест је завршен поруком организатора председнику Србије Александру Вучићу: “Ти бројиш, ми одбројавамо” и обавештењем грађанима да ће моћи да потпишу “Споразум са народом” у свим градовима у којима се одржавају протести.

Са разгласа су окупљени позвани да потпишу “Споразум са народом”, који се налази у бројним кутијама постављеним испред парламента, наводећи да један примерак задрже за себе како би контролисали опозицију када се промени актуелна власт.

Такође је поручено да се опозиција “Споразумом са народом” обавезала на то да се “неки нови Вучић не повампири”, као и да протести широм Србије представљају будућност, док је “Вучићев циркуски караван прошлост”.

Учесницима протеста “1 од 5 милиона” у Београду је понуђен на потписивање “Споразум са народом”, документ Савеза за Србију, а грађани позвани да потписане примерке убацују у кутије постављене на месту окупљања и испред Дома Народне скупштине.

Споразум је окупљенима прочитао новинар Срђан Шкоро. Он је рекао да тим документом опозиција гарантује да ће наставити борбу за поштене изборе и слободне медије, али да неће учествовати у изборима који би се одржавали под садашњим условима, нити у раду републичке и локалних скупштина.

Окупљени су кренули у шетњу трасом: Македонска – Светогорска – Таковска – Кнеза Милоша – Краља Милана – Теразије.

Адвокат Божо Прелевић затражио је у име демонстраната да власт поштује Устав, законе и прихваћене конвенције, који гарантују право на правовремене информације, независни суд, демократске институције, фер изборе.

“Грађанска одговорност нам налаже да не смемо да останемо заглављени у генерацијским неуспесима и чекати да неко други поспреми нашу кућу. Ми само хоћемо да се апсолутни владари наших живота и слобода не врате никада више ни у једном облику”, рекао је Прелевић.

Слобода, истина и правда су, рекао је, минимум од ког неће одустати, а председник Србије греши што мисли да ће протести посустати, јер је, каже Прелевић, заборавио да је учесницима демоснтрација “кондициони тренер” био Слободан Милошевић.

“Србија је устала. Или они или ми”, поручио је Прелевић.

Грађани носе транспаренте на којима, између осталог, пише “Доле Вучић, доле капитализам”, “Војско, полицијо, зауставите издају, браните Устав, станите уз народ”.

Међу окупљенима су и председник и потпредседници Народне странке Вук Јеремић, Никола Јовановић и Санда Рашковић Ивић, председник Двери Бошко Обрадовић и ДС-а Зоран Лутовац.

На протесту је и организација “Леви блок”, скуп савеза неколико левичарских организација, који се, како су рекли, противе томе да СзС преузме протесте и искористи их за своје циљеве.

На платоу испред Филозофског факултета неко је поставио и транспарент на којем пише: “Оливера Ивановића су убили ваши спонзори, Харадинај, Весели, Љимај”.

Учесници београдског протеста против власти излепили су зграду Председништва тракама на којима пише “Један од пет милиона” и “Почело је”.

Колона демонстраната скренула је из Улице Краља Милана у Улицу Кнеза Милоша, а окупљени дувају у пиштаљке и пушта се музика са разгласа.

Испред Дома Народне скупштине такође су постављене бројне кутије за убацивање потписаног примерка “Споразума са народом”, који су грађанима делили ;представници 34 опозиционе политичке организације које су га потписале и које тим потписом гарантују његово спровођење.

Испред Филозофског факултета постављено је око двадесетак кутија у које грађани убацују потписан пимерак “Споразума са народом”.

Грађанима “Споразум са народом” у два примерка деле представници 34 опозиционе политичке организације које су га потписале и које тим потписом гарантују његово спровођење.

Учесници носе транспаренте – “Позлило нам је од твојих успеха”, “Истина је драгоцена зато је ретко користиш”, “Вучићу супер си, али сада иди”, “Вучић је најхрабрији на свету, јер се ничега не стиди”.

Грађани држе транспарент са ликом министра одбране Александра Вулина, пушта се музика са разгласа и окупљени дувају у пиштаљке.

Први протест против насиља под називом „Стоп крвавим кошуљама“ одржан је у Крушевцу 30. новембра 2018. због напада на једног од оснивача Савеза за Србију, лидера Левице Србије Борка Стефановића и још двојицу активиста у том граду. Од 8. децембра протести се организују сваке суботе у Београду.

Захтеви су се из суботе у суботу допуњавали, па је од РТС-а затражено да протестима посвети пет минута у својим информативним програмима, једнако извештавање о свим политичким опцијама на јавном медијском сервису али је тражено и да се пронађу починиоци и налогодавци убиства председника Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића.

Потом је затражена оставка министра унутрашњих послова Србије Небојше Стефановића и генералног директора РТС-а Драгана Бујошевића и уредника Информативног програма Небојше Љ. Стефановића.

Неколико десетина грађана прошетало је Косовском Митровицом под паролом “Један од пет милиона Косово и Метохија”, а организатори скупа истакли су да трпе притиске власти из Србије и да су, од последњег протеста, многи људи суспендовани са посла док је некима прећено отказом.

 

Учесници шетње која је кренула са трга у близини споменика Цару Лазару носили су транспарент “Један од пет милиона Косово и Метохија”, слику убијеног лидера ГИ СДП Оливера Ивановића, заставу Србије, а затражили су откривање починилаца и налогодаваца Ивановићевог убиства, укидање такси од 100 одсто на робу из Србије и БиХ, ослобађање Зорана Ђокића којег је косовска полиција ухапсила на Јарињу и изразили противљење иницијативи за уједињење северног и јужног дела Косовске Митровице.

Када се колона учесника шетње кретала ка месту где је пре 13 месеци убијен Оливер Ивановић поједини људи су добацивали и провоцирали.

Демонстранти су запалили свеће код споменика Оливеру Ивановићу и на бандери која се налази у дворишту просторија ГИ СДП залепили плакат на коме је писало “улица Оливера Ивановића”.

Правник Марко Јакшић рекао је новинарима да су провокације дошле од “организоване навијачке групе које је неко платио да провоцира људе који мирно шетају”.

“Међу њима сам препознао и неке од радника локалне самоуправе “, рекао је он и најавио да ће поднети кривичну пријаву против њих за неовлашћено снимање.

Он је рекао да су људи који протестују не само угрожени егзистенцијално већ и физички због различитог мишљења које износе. Рекао је да је Оливер Ивановић својим делом заслужио да улица носи његово име. Скуп су обезбеђивале Косовске полицијске снаге.

 

Извор Танјуг/Бета/Б92, 16. фебруар 2019.

КОЈО НА ПРОТЕСТУ У КРАГУЈЕВЦУ: ВУЧИЋУ, ИДИТЕ ТАМО ГДЕ ВАМ ЈЕ МЕСТО – У ИСТОРИЈУ
Протест “Буди један од пет милиона” по седми пут је одржан у Крагујевцу. Крагујевчани су се окупили на Тргу слободе и кренули у протестну шетњу до Ђачког трга где су им се обратили Биљана Лукић, Никола Којо и пензионер Слободан Стефановић који је приведен после прошлог протеста, на којима је носио макету вешала, а на њој написао “Ја пензионер”.

“Овај народ је устао и маршира и више ништа не може да заустави ову глад за слободом, ти си нас изгладнео, прворођени, ти си нас ујединио у жељи да почнемо да дишемо и да ти видимо леђа”, рекао је вечерас у Крагујевцу глумац Никола Којо, обраћајући се учесницима грађанског протеста “Буди један од пет милиона”.

Дугачка колона вечерашњег “Марша слободе” у којој су били и професорка Љиљана Тодоровић Мијатовић, академик Душан Теодоровић и лидер Народног фронта из Краљева Предраг Воштинић, кренула је са платоа код Скупштине града, крећући се централним градским улицама до Ђачког трга испред Прве крагујевачке гимназије, где су им се обратили демонстрант Слободан Стефановић, новинарка Биљана Лукић и глумац Никола Којо.

Којо је нагласио да народ тражи одлазак председника Србије Александра Вучића и свих његових “хајдука, букача и хушкача”.

“Ти и твоји нељуди идете сада тамо где вам је место – у историју, у илегалу, у изолацију. Нећемо више ни твоје Мартиновиће, ни твоје Ристичевиће, ни Гојковићке, ни Брнабићке”, рекао је Којо, завршивши говор речима “које председник Србије највише воли – Спасиба за дружбу”.
Биљана Лукић поручила је окупљенима да су сада најважнији солидарност и стрпљење, да “марширање грађана неће бити спринт, већ дуг и исцрпљујући маратон”, додајући да се стално поставља питање: ко ће Вучића заменити када коначно буде морао да оде.

“Ако овог злог господара заменимо само добрим господаром и уколико не направимо земљу коју воде институције, а не земљу којом владају газде, све ово је узалуд”, рекла је Лукић.

Слободан Стефановић који је прошле суботе привођен у крагујевачку полицију због тога што је носио вешала, прочитао је свој захтев председнику Србије за системско уређење државе, састављен из више тачака.

Он је међу њима посебно истакао слободне изборе и временско ограничавање трајања мандата државних функционера.

“Тражим успостављање већинског изборног система са директним изборима. Тражим да се све функције ограниче на временско трајање од 8 до 10 година и да нико више не може да буде час премијер, час председник, час министар, али ни вечити градоначелник”, рекао је Стефановић.

Додао је да на државне функције треба “константно да долазе млади, паметни и образовани људи који иду у корак са временом”.

“Тако ћемо убудуће спречити да нам се понови садашња ситуација у којој метузалеми који су постали министри док још није изумљен мобилни телефон, још увек воде државу”, рекао је Стефановић.

Током марша, грађани су носили велики транспарент на коме је писало “Ако сада зажмуримо никада нећемо прогледати”, а уместо макете вешала, због које је прошле суботе привођен пензионер који их је носио, грађани су носили вешалице за одело.

На осмом грађанском протесту “Буди један од пет милиона” у Крагујевцу, према проценама организатора окупило се између шест и осам хиљада незадовољних грађана, а Ђачки трг био је премали да прими све окупљене демонстранте који су више пута позивани да “збију редове”.

У ПРОКУПЉУ ПЕТИ ПРОТЕСТ
У Прокупљу на Тргу “Топличких јунака” одржан је пети протест “Један од пет милиона” у знак подршке протестима који се сваке суботе одржавају у Београду.

“Доста је било страха од рачуна за струју, рачуна за грејање, од отказа, од извршитеља, од сутрашњег дана, од ове алаве, бахате и преварантске власти која се увукла у сваку пору наших живота”, чуло се са вечерашњег скупа незадовољних грађана влашћу Александра Вучића и СНС.

“Дуго смо били паралисани, сада смо се ослободили, покренули и протестујемо широм Србије са јединственом поруком доста Александре Вучићу, доста је уцена, понижења, претњи и издаје, ми не пристајемо на овакву власт”, чуло се са говорнице.

“Желимо да Србијом владају закони, а не појединци и нећемо више никада дозволити да појединци узурпирају власт у Србији, јер политика не припада само политичарима и политичким странкама, већ и нама грађанима и нећемо стати док се ова накарадна власт не сруши”, поручили су окупљени.

“Свако ко каже да нас је овде вешерас мало, не зна да ми не живимо у нормалним условима и у нормалној земљи, али зато смо и дошли зато и шетамо”, рекао је Лазар Ђуровић доктор стоматологије из Лучана, који је хапшен на последњим изборима у том месту.

Он се позвао на историју и легендарни Гвоздени пук из Првог светског рата, кога су чинили Прокупчани и Топличани и рекао: “Не дозволите да вас се прадедови стиде, не дозволите да будете слуге у сопственој земљи, да вас вређају и понижавају, јер ваши преци су гинули за ову земљу”.

Након окупљања на Тргу Топличких јунака грађани су пиштаљкама правили буку и позивали суграђане да им се придруже и прошетали главном градском улицом.

Носили су транспаренте “Да ови оду а да они не дођу”, “Прокупље без страха”, “За људско достојанство”, “Ми не мењамо власт ми хоћемо да се власт промени”, “Субвенције сељацима а не тајкунима”.

 

Извор ФоНет/Н1, 16. фебруар 2019.