Самит Вишеградске групе отказан због Пољске

Моравјецки је одлучио да Пољска одустаје потпуно од ушечћа на самиту Вишеградске групе у Израелу због скандалозне Кацове изјаве

Скуп који је требало да буде историјски први самит В4 ван Средње Европе, претвара се у појединачне билатералне састанке, саопштио је данас чешки премијер Андреј Бабиш.

Пољски премијер Матеуш Моравјецки одлучио је данас да Пољска одустаје потпуно од ушечћа на самиту Вишеградске групе у Израелу и неће у Јерусалим послати ни шефа пољске дипломатије због изјаве шефа израелске дипломатије Израела Каца да су Пољаци “посисали антисемитизам са мајчиним млеком”.

“Одлучио сам да одустанем од посете пољске делегације на самит В4 у Јерусалиму, значи не иде ни министар спољних послова Јацек Чапутович. Одлучио сам тако, зато што су речи из уста министра Каца апсолутно недопустиве”, саопштио је на Твитеру Моравјецки.

Сам Моравјецки решио је да демонстрантивно не иде у Јерусалим и на историјски први самит Вишеградске групе ван територије те средњеевропске групе за регионалну сарадњу због контроверзи око изјаве израелског премијера Бењамина Нетањахуа у Варшави прошле седмице када је поменуо и то нејасно да ли је мислио на народ или појединце, да су Пољаци у Холокаусту помагали немачким нацистима да побију Јевреје.

“Наш премијер изразио се јасно. Као Израелац и Јеврејин могу да кажем: нећемо заборавити и нећемо опростити. Било је пуно Пољака колабораната са нацистима и како је казао бивши премијер Јичак Шамир коме су Пољаци убили оца, Пољаци су посисали антисемитизам са мајчиним млеком”, казао је овог викенда у једном ТВ интервјуу поводом контроверзи око изјаве Нетањахуа и пољског учешћа на самиту вршилац дужности шефа израелске дипломатије Израел Кац.

Пољско Министарство спољних послова осудило је данас ту изјаву као увредљиву и оптужило Каца да изазива негативне емоције код оба народа и доприноси порасту антисемитизма и расположења против Пољака, а хитно је због те изјаве позвана у министарство израелска амбасадорка у Варшави Ану Азари.

“Партнери из Вишеградске групе имају пуно разумевање за наш корак. Упозоравао сам и упозоравам да је у Израелу у току изборна кампања. То је околност која диже температуру политичког спора и ризик је за наше пријатеље из Вишеградске групе да ће их вређати, као што министар спољних послова Израела у својој расистичкој изјави покушава да вређа Пољаке, фалсификујући историју”, казао је данас Моравјецки, јавља пољска приватна телевизија Полсат.

Самит Вишеградске групе, први ван Средње Европе у Јерусалиму, део опозиције у Израелу означио је за губитак националног поноса и због учешћа мађарског премијера Виктора Орбана, јер су у Израелу на велико огорчење наишле његове ласкаве изјаве о шефу мађарске државе у време Другог светског рата, Миколошу Хортију који је увео законе против Јевреја.

Као напад на све Јевреје протумачена је и Орбанова изјава иначе уперена против Џорџа Сороша, да “непријатељи Мађарске не верују у рад већ финансијске спекулације, немају домовину и мисле да им припада цео свет”.

 

Извор Бета/Б92, 18. фебруар 2019.