Дачић: Званична понуда Београда Приштини је разграничење

“Можда има и других идеја око којих може да се постигне компромис”, додао је Дачић

Министар спољних послова Ивица Дачић је рекао да је предлог Београда у преговорима са Приштином – разграничење. Можда има и других идеја око којих може да се постигне компромис, додао је Дачић.

Ивица Дачић је на питање новинара да ли је званична позиција Београда за решавање косовског питања – да се разговара о разграничењу, рекао: “Да на такав начин решимо наш проблем, то је наша званична понуда”, рекао је Дачић. Истакао је и да евентуална линија разграничења још није написана, нити утврђена.

Дачић је рекао да је председник Србије Александар Вучић у начелу дао идеју о разграничењу, да је то принцип и једини реалан начин да се дође до компромиса, али да се та идеја није разрадила у дијалогу.

“Кад је он почео да прича о томе, о разграничењу, да уопште желимо тако нешто, сви су скочили и напали га. До сада су постојале само две опције: или је Косово покрајина, или је независно, ни о чему другом се није говорило”, рекао је Дачић.

Упитан шта значи разграничење које је предлагао Вучић, Дачић је рекао да је то била само идеја која треба да дође на дневни ред и да се материјализује.

“Можда има и других идеја око којих може да се постигне компромис”, додао је Дачић.

Упитан где би било то место, он је рекао – “где се договоримо, где је прихватљиво и за једну и за другу страну”.

Дачић je на представљању новооснованог Форума за стратешке студије Института друштвених наука рекао да Србија улаже изузетне напоре да дијалогом дође до компромисног, а тиме и одрживог, трајног решења за питање Косова и Метохије, а да Приштина наставља да угрожава све до сада постигнуто.

Дачић је рекао да би трајно решење тог питања било у интересу Београда и Приштине, српског и албанског народа, али и стабилности и просперитета у региону.

“Посвећени смо дијалогу са Приштином који се води уз посредовање ЕУ, као и спровођењу договореног из Бриселског споразума. Међутим, Приштина наставља да угрожава све што је уз помоћ ЕУ и других међународних чинилаца постигнуто на плану дијалога и економског повезивања”, указао је Дачић.

НАЈПРЕ УКИДАЊЕ ТАКСИ
Дачић је истакао да је за наставак дијалога неопходно моментално укидање одлуке Приштине о увођењу тарифе од 100 одсто на робу пореклом из централне Србије и БиХ.

Подсетио је да су ту одлуку осудили и сви представници међународне заједнице.

“Такође, осуђујемо и друге негативне кораке који се готово свакодневно предузимају у Приштини, међу којима и одлуку о формирању тзв. војске Косова, чији је циљ у суштини подизање напетости, блокада дијалога и процеса тражења решења, уз вођење рачуна о интересима обеју страна”, закључио је Дачић.

Нагласио је и да напредовање Србије ка ЕУ, односно даље напредовање у отварању преговарачких поглавља, зависи од напретка у дијалогу са Приштином.

“Тако да су ово у ствари преговори са Приштином а успут и преговори са ЕУ”, објашњава Ивица Дачић.

САД НАЈВИШЕ ЗАИНТЕРЕСОВАНЕ ДА СЕ ДИЈАЛОГ НАСТАВИ
Сједињене Државе су тренутно највише заинтересоване да се дијалог Београда и Приштине настави и зато врше највећи притисак на Албанце, рекао је Дачић и истакао да су међународне околности позитивне за решавање косовског питања.

Упитан да прокоментарише писмо америчког председника Доналда Трампа у којем позива на узајамно признање обе стране, Дачић је рекао да треба разумети цео контекст писма, те да се тако може закључити да постоји велика промена у политици Трампове администрације која је отворила могућност да се дође до новог компромиса.

“Треба читати први део писма где они подстичу да се дође до трајног решења и компромиса”, навео је Дачић.

“Раније америчке администрације су имале став да треба само да признамо Косово”, рекао је Дачић.

Он каже да је за наставак дијалога заинтересована и шефица еворпске дипломатије Федерика Могерини, али да притисак није толико велик из неких других европских земаља, попут Немачке и Велике Британије, којима се “не жури толико”.

Дачић је рекао да америчка администрација сада види да је Косово главни кочничар преговора, и додаје да су и Тачи и Харадинај пуни, али да се и кроз њих преламају односи између Европе и САД.

ВЕНЕЦУЕЛА ГЛАСАЛА КАКО ЈЕ ОДГОВАРАЛО СРБИЈИ
Министар спољних послова је изјавио да Србија неће мењати своју позицију према Венецуели и председнику Николасу Мадуру, већ да ће поштовати одлуку њиховог народа и принципе по којима функционише међународно право.

“Није питање да ли ми признајемо једног или другог председника. Ми признајемо устав и законе и поштујемо вољу народа у Венецеули. Поштоваћемо сваки њихов избор. Нисмо ми ти који би требало да одређујемо ко су њихови председници. То нема везе са Мадуром, већ принципима по којима функционише међународно право”, рекао је Дачић.

Навео је да је Венецуела имала пријатељски однос према Србији, да подржава територијални интегритет и суверенитет Србије, да је гласала за КиМ на начин како је Србији одговарало и да би било некоректно да Србија игра другачију улогу.

“Ми поштујемо међународне принципе и међународно право, Устав и законе и позивамо на дијалог у Венецуели и политичко решење”, рекао је Дачић.

ЧИЈИ СУ ДУГОВИ?
Србија је у претходних двадесет година платила око 700 милиона евра дуг Косова и наставиће то да чини, рекао је Ивица Дачић.

“Кад треба да се плаћају дугови, онда су део Србије, кад треба да се отима имовина, онда су независна држава”, рекао је Дачић новинарима у Београду говорећи о понашању косовских Албанаца.

Додао је да је остало још 200 милиона евра дуга и кредита, те да ће Србија наставити да га исплаћује.

“Они чекају да ми то платимо, и онда кажу од сутра је ‘Трепча’ наша. Кажу да су независна држава, а неће да плаћају свој дуг”, додао је Дачић.

ДС УТИЦАО НА ИСТРАГУ УБИСТВА РАНКА ПАНИЋА
Ивица Дачић је изјавио да је полиција својевремено добијала налоге од Демократске странке кад је реч о истрази убиства Ранка Панића, током протеста “Косово је Србија” 2008. године.

Дачић, који је у то време био министар унутрашњих послова, рекао је да није постојала сарадња и међусобно информисање о утврђивању свих чињеница како је до смрти Ранка Панића дошло и ко је директно одговоран.

“Ја сам о томе говорио увек, ако се сећате, био сам веома љут јер ме нико није информисао. Прескакање нивоа и комуникација врха полиције са Саветом за националну безбедност и тадашњим кабинетом председника Бориса Тадића, доводило је до тога да министар унутрашњих послова није имао увид у то, а мој кабинет није чак информисан да је Панић у болници и да је у тешком стању”, рекао је Дачић.

 

Извор Танјуг/РТС, 19. фебруар 2019.