Ћосић ће добити Задарску, Екмечић Травничку улицу

Према наводима градске власти, промене назива улица у Београду биће усклађене са пројектом Владе за унапређење адресног регистра

Комисија града Београда усвојила иницијативу коју је поднео Александар Вучић. О предлогу да академици добију почаст у главном граду одборници ће одлучивати 25. фебруара.

Име академика Добрице Ћосића понеће садашња Задарска улица, недалеко од београдског Косанчићевог венца. По историчару Милораду Екмечићу биће названа једна од улица које ће чинити кичму будуће Савамале – Травничка. Ово је, како Новости незванично сазнају, предлог Комисије за споменике и називе тргова и улица Града Београда, која је усвојила иницијативу председника Александра Вучића да двојица знаменитих интелектуалаца 20. века добију улице у престоници. Коначну реч о овом предлогу даће градски одборници на седници заказаној за 25. фебруар.

– По академицима биће назване улице које тренутно носе имена по топонимима република бивше Југославије. Ћосићево име понеће Задарска, изузетно лепа и недавно реконструисана улица на Савској падини – објашњава саговорник Новости из градске управе Београда.

Травничка, која ће се убудуће звати улица Милорада Екмечића, у складу са развојем пројекта Београда на води биће продужена и поплочана. Овом трасом излазиће се на Саву, тако да ће бити и нова градска променада.

Како наводе у врху градске власти, најновије промене назива улица у Београду биће усклађене са пројектом владе Србије за унапређење адресног регистра. Његова суштина јесте ажурирање евиденције назива улица и кућних бројева, у оквиру кога у Србији више неће бити безимених и непрецизно убележених адреса.

– Улице Добрице Ћосића и Милорада Екмечића биће усклађене са пројектом прецизирања адреса у главном граду. Промена личних докумената грађана, због уписа нових назива улица, биће урађена о трошку државе – истичу у Граду Београду.

СЕЋАЊЕ НА ВЕЛИКАНЕ
Иницијатива председника Републике који је у својству грађанина предложио да Ћосић и Екмечић добију улице у Београду упућена је почетком овог месеца. Овај потез поздравили су и градски оци уз оцену да ће Београд „увек да негује културу сећања на личности које су задужиле Србију и њен главни град“.

 

Извор Вечерње новости, 20. фебруар 2019.