Пилсбери: Промене у Конгресу, Кина је већи проблем од Русије

„Мислим да у последње четири године у нашем Конгресу видимо реалну промену да је Кина можда чак и већи проблем од Русије“

У последње четири године у Конгресу САД видљиве су промене. Уместо Русије конгресмени као главни проблем сада виде економску и технолошку шпијунажу коју спроводи Кина, због чега званични Вашингтон ризикује да изгуби технолошку надмоћ и водећу улогу у свету, сматрају амерички стручњаци.

Према речима економског стручњака Мајкла Пилсберија и директора Центра за стратешко проучавање Кине, ФБИ је открио многобројне случајеве економске шпијунаже, посебно у Калифорнији, и то је алармирало САД, преноси Фокс њуз.

„Међутим, тада, пре 10 година, нико није ни слутио да је то организовао врх кинеских власти, већ се сматрало да су то корпоративни шпијуни и криминалци“, појаснио је Пилсбери.

Он је рекао и да је на ту тему пре четири године написао књигу коју су сви критиковали јер је тада навео да је „стратегија Кине да то чини то намерно и да се то односи на многе области“.

„Мислим да у последње четири године у нашем Конгресу видимо реалну промену — они сада виде да је то заиста велики проблем, можда чак и већи проблем од Русије“, истакао је Пилсбери.

Он је нагласио да се и амерички савезници, међу којима су Јапан и Немачка, жале да се иста ситуација одвија и у њиховом високотехнолошком сектору.

„То је откривено недавно, то јест у последњих пет година. И нико не зна како да се носи с тим, осим председника Доналда Трампа“, закључио је Пилсбери.

 

Извор Спутњик, 20. фебруар 2019.