Д. Марковић: Позив на „савез против Србије“ бесмислен и неприхватљив

"Црна Гора никада није била ни са ким у савезу против некога, дакле ни против Србије. Не разумем такву поруку, она је неприхватљива"

Премијер Црне Горе Душко Марковић назвао је позив председника косовског парламента Кадрија Весељија на стварање савеза против Србије бесмисленим и додао да таква идеја не може бити прихваћена у Црној Гори.

Коментаришући Весељијев позив да се Северна Македонија и Црна Гора као земље, које теже, односно јесу чланице НАТО, „окупе против Србије“, Марковић је казао да тако нешто у Црној Гори не може да буде прихваћено.

„Црна Гора никада није била ни са ким у савезу против некога, дакле ни против Србије. Не разумем такву поруку. Она не може бити прихваћена у Црној Гори и са становишта Црне Горе она је бесмислена“, рекао је Марковић после разговора са европским комесаром за проширење Јоханесом Ханом.

Хан је поводом изјаве Кадрија Весељија рекао да први пут чује за такав позив и подсетио на више пута дато обећање држава Западног Балкана да једна другој не отежавају европске аспирације већ да се међусобно подржавају на том путу.

По његовим речима све државе региона треба да се придржавају тога, а поготову највиши државни званичници.

ХАН: ЕУ ЗАБРИНУТА ЗБОГ НАПАДА НА НОВИНАРЕ И ПОЛИТИЧКИХ ПРИТИСАКА
Јоханес Хан позвао је политичке актере у Црној Гори на дијалог у оквиру скупштине, а власти у Подгорици да покажу опипљивије резултате у борби против организованог криминала.

На конференцији за медије у Подгорци, после сусрета са црногорским премијером Душком Марковићем, Хан је казао да политички дијалог треба водити у парламенту и да је то „европски начин“ решавања проблема.

„Наравно може и на улици, али парламент је најзначајније место где треба да се води дијалог”, рекао је Хан и додао да ЕУ пажљиво прати ситуацују која је довела до „мирне мобилизације“ грађана на протестима.

Током фебруара неколико хиљада грађана протестовало је у два наврата у Подгорици тражећи оставке државног врха, након избијања афере „коверат“ о спорним донацијама за финансирање изборне кампање владајуће Демократске партије социјалиста (ДПС).

Европски комесар борави у дводневној посети Црној Гори где је присуствовао регионалној конференцији о енергетској ефикасности и разговарао са државним врхом, опозицијом и предстваницима медија.

Он је саопштио да су разговор са њим тражили и организатори мирних протеста којима се тражи „промена система“, али да он због ограниченог времена посете није могао да се сусретне са представницима грађанске иницијативе Одупри се.

Додао је да ће се на њима сусрести шеф Делегације ЕУ у Подгорици Аиво Орав.

У обраћању новинарима Хан се посебно осврнуо на резултате у области владавине права и на ситуацију у медијима. Европски комесар је казао да „препознаје напоре полиције“ у борби против организованог криминала и хапшења која су се у том смислу десила, али и поручио да се „не сме стати на хапшењу нископрофилних криминалаца“ и да се морају разоткрити налогодавци.

Говорећи о ситуацији у медијима, Хан је казао да је ЕУ забринута због напада на новинаре и због политичких притисака на јавни сервис.

Најавио је да ће ЕУ наставити пажљиво да прати истрагу о нападу на новинарку Вијести Оливеру Лакић и оценио да су физички напади на новинаре „неприхватљиви“.

Осврћући се на јавни сервис РТВ ЦГ Хан је оценио да је Црној Гори потребан „функционални јавни сервис“. Рекао је да су Црној Гори и региону потребни медији „неутрални у односу на политички спектар“, а не да „припадају једној или другој страни“ тог спектра.

Црногорски премијер Душко Марковић је поводом актуелне ситуације у Црној Гори оценио да „политичка тензија“ постоји, да има „незадовољства, али не и кризе“.

„Имамо политичку тензију, незадовољство, захтеве, али не кризу“, рекао је Марковић и додао да Влада „нема ништа против“ и да је „важно да институције функционишу“.

„То је (протести) очигледно нови опозициони модел, немамо ништа против тога за нас је важно да институције функционишу. Влада ради у пуном капацитету“, казао је Марковић.

Црногорски премијер је поручио да је опозициона инцијатива за формирање техничке владе која би припремила услове за парламентарне изборе 2020. „неоправдана и политички неприхватљива“ и да Влада „има преча посла“.

Марковић је мишљења да се треба вратити договору у оквиру Скупштине и радне групе која би припремила правила за изборе.

 

Извор Бета/Н1, 22. фебруар 2019.