Награду „Меша Селимовић” деле Алек Вукадиновић и Мило Ломпар

Предложено је 109 књига, а двојица победника су добили по 20 гласова

Награда „Меша Селимовић”, коју додељује компанија Вечерње новости, припала је за 2018. годину равноправно Алеку Вукадиновићу за збирку поезије „У ватри се Бог одмара”, у издању „Конраса”, и Милу Ломпару за студију „Црњански – биографија једног сећања”, у издању „Православне речи”.

За награду, једну од најпрестижнијих у региону за литерарно дело на српском језику, гласао је, по 31. пут, Велики жири Вечерњих новости у коме је било 60 истакнутих књижевних критичара, теоретичара и књижевних историчара.

Новинар Драган Богутовић, који је са Огњеном Лакићевићем оснивач ове награде, јуче је у Задужбини „Вук Караџић” констатовао да се „још једном показало да је ово специфичан и јединствен избор победника јер се све обавља јавно”.

У Великом жирију су припадници свих генерација зналаца српске књижевности, разлика између најмлађег и најстаријег је 55 година, а долазе из различитих средина и градова.

Према речима Богутовића, поштоване су пропозиције које су установљене кад и награда, а сви чланови Великог жирија придржавали су се правила и рокова. Од 7. фебруара свакодневно је у Вечерњим новостима објављиван избор чланова Великог жирија.

Победници су добијени збрајањем гласова.

Предложено је 109 књига, а двојица победника су добили по 20 гласова, казао је Богутовић, и додао да је пети пут како се награда дели на равне части, а први пут је награђена једна есејистичка књига, преноси Танјуг.

Награду „Меша Селимовић” чине скулптура са ликом великог писца, повеља, новчани износ, и биће уручена следећег месеца на посебној свечаности.

 

Насловна фотографија: А. Васиљевић

 

Извор Политика, 22. фебруар 2019.