Шта се дешава у Албанији и ко је Љуљзим Баша?

Албанија мирише на барут и вероватно смо у процесу спровођења ненормалних сценарија, након позива да се Рами забрани излаз из земље

Десетине хиљада Албанаца је јуче протестовало против владе, а опозициони лидери су напустили парламент уз захтев да премијер Еди Рама поднесе оставку и да се формира транзициона влада која ће припремити одржавање “поштених избора”.

Рама је рекао да је то лоше за земљу, јер може блокирати преговоре о приступању земље ЕУ.

“То може бити фатално за отварање преговора као и снимке насилних протеста од прошле суботе које круже по свету. Нисам спокојан што је албанска опозиција данас постала права брига за наше партнере САД и ЕУ”, истакао је Рама

Јучерашњи протести су били мирни, за разлику од оних у суботу, који су постали насилни, а полиција је тада употребила сузавац и водене топове како би људе зауставила да не провале у зграду владе.

Међутим, где је албански премијер Еди Рама? Јуче је напустио парламент у журби уз заштиту поворке с оклопним возилима. Грчка Пентапостагма јавља да је отишао у непознатом правцу, док се у повлачењу суочио са групом опозиционих присталица.

Албанија мирише на барут и вероватно смо у процесу спровођења ненормалних сценарија, након позива опозиционог лидера да се Едију Рами забрани да побегне из земље.

Америчка, немачка и друге амбасаде кажу како у земљи не би требало превладати насиље.

Међутим, током свог говора на јучерашњем великом простесту, албански опозициони лиер Љуљзим Баша је дао врло чудну изјаву, којом открива могућност бега Едија Раме из земље. Баша је позвао албанску полицију да не допусти Рами да напусти земљу како би му се касније судило због разних скандала.

“Тражим од полиције у земљи да не допусти Рами да пређе границе земље”, казао је Баша пред протестантима.

Истовремено је објављен видео у којем бивши премијер Сали Бериша позива албански народ да се наоружа.

Према његовим речима, видео је премијер Еди Рама поделио путем разних амбасада и влада га жели користити као доказ о намерама опозиције да дигне устанак.

У видеу се види Бериша који, говорећи у парламенту, позива албанске грађане да се наоружају, јер, према његовим речима, државе ионако нема нигде.

“Још једном вас позивам, тренутак је пресудан, кажем вам да ћете направити најгору грешку коју сте икада могли имати ако користите црну маску и уцењујете људе по диктату. Одбаците овај амандман, иначе вам гарантујем да ће вас силом избацити из тих фотеља, спремите се јер ће улице и тргови Албаније летети у ваздух. О људи узмите оружје. Смрт или слобода”, рекао је Сали Бериша у свом говору у парламенту, који је објављен касније “како би се приказале намере опозиције”.

САЛИ БЕРИША ПОЗИВА АЛБАНЦЕ ДА СЕ НАОРУЖАЈУ

Говоримо о врло опасном окружењу у којем је најмања искра довољна да распламса сукоб у земљи.

Међутим, остаје чињеница да је Албанија и даље земља у којој владају корупција, банде, мафија и нарко картели, док већина становништва нема посао или трпи тешке услове рада и несигурност.

Нови крајолик подсећа на “напад” за преузимање власти од стране опоозиционог вође Љуљзима Баше који је јуче рукама формирао орла, симбол Велике Албаније, упозорава грчки лист и наводи како ће опозиција, баш као и Еди Рама, на тим “идеалима” формирати владу.

“Ако се докопа власти, Љуљзим Баша ће чинити исто што и Рама”, пише грчка Пентапостагма.

Грчка има право вета на могуће приступање Албаније Европској унији, а овакве ситуације прете грчкој мањини и угрожавају се њена права. Нико то не сме заборавити, упозорава грчки лист.

 

Извор Пентапостагма/logicno.com, 22. фебруар 2019.