Земан: Америка мање да попује

Настојте мање да попујете, а више да слушате друге”, објаснио је чешки председник шта би била порука Чешке САД да је он позван у Белу кућу

Председник Чешке Милош Земан одбио, у интервјуу чешким медијима, идеју да се америчке ракете разместе у Чешкој. Земан је рекао да се противи тој идеји иако разуме страхове Пољака од Русије, а америчкој администрацији је поручио да би било боље “да мање попује, а више слуша”.

“Будимо увиђавни, зато што Пољаци са Русијом имају дугорочно историјско негативно искуство, некада бих рекао да је то чак фобија, али нека. Тамо то разумем. У случају Чешке за то не видим никакав разлог. Схватите да је данас свет још мање безбедан него што је био зато што је осим трговинског рата између Америке и Кине избио трговински рат између Америке и Европске уније”, казао је синоћ Земан говорећи о америчким ракетама у Европи у редовном недељном интервјуу за приватну чешку ТВ Барандов.

Председник Земан, који је од почетка мандата америчког председника Доналда Трампа настојао да добије позив за сусрет у Белој кући, изгубио је за прижељкивани сусрет наду, јер је Трамп у посету Вашингтону почетком марта позвао, уместо председника Земана, чешког премијера Андреја Бабиша.

“Пошто сам саслушао говор потпредседника САД Мајка Пенса на конференцији о безбедности у Минхену моја порука би била мање пристојна. Настојте мање да попујете, а више да слушате друге”, објаснио је чешки председник шта би била порука Чешке САД да је он позван у Белу кућу.

 

Извор Бета/Б92, 22. фебруар 2019.