Асошиејтед прес о браћи Трифуновић и протестима у Србији

Трифуновићи су у разговору рекли да нису хтели да беже од првих редова борбе за демократију јер сматрају да свако треба да допринесе

„Не можемо да седимо скрштених руку и чекамо да нам неки месија падне са неба и реши наше проблеме“, рекао је Сергеј Трифуновић за АП. Та новинска агенција је посветила дужи чланак браћи Трифуновић и протестима у Србији.

„Глумци Сергеј и Бранислав Трифуновић су се осетили примораним да заузму централно место на позорници протеста против српског аутократског председника. Браћа су међу водећим јавним личностима у демонстрацијама против популистичког лидера Александра Вучића“, пише агенција Асошијетед прес (АП).

Трифуновићи су у разговору за ту агенцију рекли да нису хтели да беже од првих редова борбе за демократију јер сматрају да свако треба да допринесе. „Нико други то не би радио. А неко је морао“, рекао је Сергеј Трифуновић, за којег се наводи да однедавно води један либерални покрет. „Не можемо да седимо скрштених руку и чекамо да нам неки месија падне са неба и реши наше проблеме.“

ОПОЗИЦИЈА У ПОЗАДИНИ
АП преноси да су протести у Србији почели у децембру након пребијања лидера Левице Србије Борка Стефановића чија је крвава кошуља „алармирала грађане који су били уверени да су дани политичког насиље прошлост“.

„У необичном обрту су протесте предводиле више јавне личности, а мање опозициони политичари. Са универзитетским професорима, адвокатима и другим познатим грађанима на челу, демонстрације су привукле подршку Срба који више не верују да етаблиране политичке партије могу да искорене корупцију и побољшају економску ситуацију“, пише АП.

„Ово мени и Сергеју није стварно требало“, рекао је тој агенцији Бранислав Трифуновић. „Могли смо да живимо своје пријатне животе и да се зезамо. Али ово све ме боли – те лажи и манипулације, сва та крађа, корупција. То је увреда здравом разуму.“

У председнику Вучићу „многи виде опасност по тешко извојевану демократију“, констатује АП. Протестанти оптужују власт да продубљује поделе у друштву контролишући мејнстрим медије, безбедносни апарат и друге стубове моћи, наводи агенција.

Сергеј Трифуновић је описан као човек „познат по псовању у јавности“ који каткад изнервира чак и Вучићеве противнике – рецимо исмевањем српске хомосексуалне премијерке Ане Брнабић након што је њена партнерка родила дечака. Наводи се да су забрањиване представе у којима је играо и да је његова фондација за лечење деце на мети инспекција. „Већ дуже сам државни непријатељ“, рекао је Сергеј Трифуновић.

„ПОЧЕЛО ОДБРОЈАВАЊЕ“
Њујоршка новинска агенција наводи да тренутно делује како демонстрације нису озбиљно уздрмале Вучићеву позицију премда неки аналитичари сматрају да је евидентна промена политичке атмосфере која оставља наду у промене.

„Протести не би потрајали да грађани нису видели себе као неку врсту слободног грађанског форума“, рекао је за АП колумниста недељника Време Теофил Панчић. „На површини све изгледа исто… али заправо је одбројавање почело“, додао је овај новинар.

Наводи се да би Вучић могао да распише ванредне изборе као одговор на протесте те да опозиција најављује бојкот уколико изборни услови остану нефер.

Двојица глумаца, Сергеј и Бранислав Трифуновић, кажу да ће се повући из политичког деловања оног момента када Србија постане истинска демократија. „Борим се за Србију без аутократије. И када то дође, рећи ћу: ‘Довиђења, дођите да ме гледате у позоришту’“, каже Сергеј Трифуновић. „Али нећу да одустанем. Идем до краја. Као и увек.“

 

Извор Дојче веле, 24. фебруар 2019.