ЕУ о протестима у Србији, ЦГ и Албанији: Различите ситуације

Бојкот парламента није прихватљив, нема “балканског пролећа”, став је ЕУ поводом догађаја у Албанији, Црној Гори и Србији

Портпаролка ЕУ Маја Коцијанчић рекла је да не треба поредити протесте који се дешавају истовремено у поменуте три земље региона. Она је одбацила констатацију албанских медија да је у току “балканско пролеће”, које, по њиховој оцени, “може изазвати озбиљну кризу за ЕУ”.

“Протести у свакој земљи имају своје карактеристике и не бих поредила те ситуације”, изјавила је Коцијанчићева у Бриселу.

Она је прихватила оцену новинара да постоје “неки заједнички елементи” у захтевима грађана који протестују, али је нагласила да нису за поређење: “Европска комисија кроз своје извештаје прати ситуације у земљама региона и хвали и критикује, кад год је то потребно. Извештаји су јасни и не бих поредила те ситуације”, поновила је Коцијанчићева.

Када је у питању поштовање владавине права као један од захтева који се понавља и у Албанији и у Црној Гори и у Србији, Коцијанчићева је оценила да је “владавина права апсолутно од највише важности”.

“Тим поводом разговарамо не само са владама, већ и са другим саговорницима у региону, како би имали заокружену слику ситуаће на терену”, закључила је Коцијанчићева.

Она је такође поновила осуду шефице ЕУ дипломатије Федерике Могерини и комесара Хана због бојкота рада парламента од албанске опозиције.

“Одлука опозиције озбиљно штети функционисању демократије у Албанији, јер је парламент место где се разматрају и покрећу реформе”, поручила је Коцијанчићева.

Упитана за став ЕУ поводом сличног потеза српске опозиције Коцијанчић је нагласила да не треба разматрати сваку ситуацију појединачно у свакој од земаља партнера: “Наглашавамо да је парламент место где треба да се воде дебате”, рекла је она.

Додала је, кад је реч о протестима у Србији, да је мирно изражавање ставова фундаментално право грађана.

Портпаролка ЕУ каже да је заједничка порука ЕУ свим партнерима на Западном Балкану та да регион има јасну ЕУ перспективу која може постати реалност само кроз спровођење реформи.

”Реформе су приоритет и фокус. Оне су важне за све грађане и зато ја наш фокус са свим партнерима на томе”, каже Коцијанчићева. Она је поновила да је ЕУ унапредила своје ангажовање са Западним Балканом и да је то ”фокус” посла ЕУ.

 

Извор Танјуг/Б92, 25. фебруар 2019.