Јеремић: Идем у Вашингтон да отклоним опасност да САД спрече промену власти у Србији

Он је казао да ће у Америци имати сусрете у Стејт департменту, Конгресу, као и да ће одржати предавање у Академији Џорџтаун

Председавајући Савеза за Србију (СзС) Вук Јеремић најавио је да ће следеће недеље започети званичну посету Вашингтону како би “отклонио опасност” да Америка спречи промену власти у Србији, јер очекује да Косово постане чланица Уједињених нација до краја године.

Јеремић је данас у централи Савеза за Србију у Београду, казао да САД неће променити свој став по питању независности Косова, али и да оне не подржавају бојкот институција и избора које спроводи и најављује Савез.

“То су две тачке по којима СзС има супротан став, зато идем да представим ситуацију из нашег угла, да отклоним опасност да се САД не поставе тако да спрече промене у Србији, како би Косово добило столицу у УН до краја године”, рекао је Јеремић новинарима.

Он је оценио и да посета Вашингтону неће бити лака, јер “САД рачунају на Вучића”, што се, према његовим речима, закључује и из два писма које је амерички председник Доналд Трамп послао српском председнику.

Јеремић је казао да се СзС залаже за решење питања Косова у складу са Уставом и резолуцијом 1244 Савета безбедности УН.

“Противимо се и наставићемо да се противимо чланству Косова у УН и све док је Народна странка у Савезу, ми своју политику по питању Косова нећемо мењати”, рекао је Јеремић који је и лидер Народне странке.

Додао је да пре питања статуса Косова постоји низ питања која треба решити, међу којима су питање власништва и статус, гаранција и заштита Српске православне цркве.

Он је казао и да је однос према Косову одређен и у Споразуму са народом, за који је навео да је требало и раније да буде написан и понуђен грађанима. Према његовим речима, Споразум је мост између “пробуђене енергије грађана и политичких ставова и идеја”, који је до сада потписало више хиљада људи, а који ће од понедељка грађани моћи и електронски да потпишу.

Јеремић је казао да се грађански протести тренутно одржавају у више од 80 градова и да су “својим обимом и капацитетом превазишли било коју политичку структуру”.

Поводом критика на садржај говора на протестима, Јеремић је поручио да СзС нема намеру да цензурише говорнике.

“То су слободни грађански протести, на њима нико не може да нацрта и напише шта неко треба да каже. То је саставни део демократије и слободних земаља, што Србија тренутно није, ми смо сада и званично делимично слободна земља”, рекао је Јеремић.

Он је казао да ће у Америци имати сусрете у Стејт департменту, Конгресу, као и да ће одржати предавање у Академији Џорџтаун. Најавио је да ће се као лидер Народне странке обратити годишњем скупу младих у УН и да ће у Чикагу отворити први одбор Народне странке у дијаспори, јер, како је навео, “биће тешко изградити Србију након промене власти без свих тих људи који су отишли”.

 

Извор Бета/Факти, 24. фебруар 2019.