Вучић: Масова изјава велико разочарење за Србију

„Изјаву Маса разумем као подршку чеду које су сами изродили, заједно са Американцима“

Председник Александар Вучић истакао је данас да је Приштина увођењем таксе на српску робу одмрзла такозвани замрзнути конфликт. Како је рекао, због тога се плаши свега што може да се догоди у будућности.

Поручио је такође да је Рамуш Харадинај данас изабрао “приватне Србе” за своје министре, поводом именовања новог министра пољопривреде, уместо Ненада Рикала.

Вучић је, после разговора са министарком задуженом за европске послове у Влади Француске Натали Лоазо, казао да је саговорници пренео колико је за нас тешка ситуација по питању Косова и Метохије, у којој неко уводи таксе од 100 одсто, у којој неко не испуњава Бриселски споразум, не формира Заједницу српских општина.

Србија се, како је подвукао, понашала одговорно, није предузимала никакве реципрочне мере, али је истакао и да се не ради само о питању нашег стрпљења.

“Немогуће је сваког дана трпети свемогуће увреде, као што је и последња, када Рамуш Харадинај бира приватне Србе за своје министре које нико није изабрао, да би показао да је он свемоћан. Србија то неће да прихвати, чуваће своје достојанство и народ, а трудићемо се да чувамо мир и стабнилност по сваку цену, али нећемо дозволити да неко понижава наш народ и не дај Боже да их нападне“, поручио је Вучић.

Захвалио се гошћи на захтеву Француске да се те таксе укину.

“Очигледно да Приштина има друге помагаче, којима је нормално да прекинете доток робе. То за нас није нормално, реч је о антицивилизацијским мерама“, казао је он додајући да верује да, када се укину таксе, може да се настави дијалог. Према његовим речима, таксе је неко искористио знајући да је тиме дијалог немогућ како се не би дошло до решења.

Вучић је рекао да је имао прилику да отворено разговара са министарком Лоазо о свим важним питањима за односе две земље, али и у региону. “Наши економски односи су из године у годину све бољи, а трговинска размена расте и достигла је 1,1 милијарди евра. Француске компаније код нас запошљавају 11.000 људи. Последњи уговор о концесији са Вансијем је од кључног значаја за даљу сарадњу Србије и Француске. Имамо још заједничких пројеката, пре свега изградње метроа у Београду, који је од великог значаја“, рекао је он.

Вучић се захвалио Француској на подршци Србији на европском путу, и посебно председнику Емануелу Макрону што је, истиче, увек показао поштовање према Србији, и залагао се за добре односе према нашем народу, и земљи у целини, и у условима када то ни у Француској, а ни у Европи није било популарно. Оценио је важним и данас потписан споразум о оснивању подружнице Француске агенције за развој у Србији, која ће пружити могућност за даље побољшање сарадње две земље.

“Србија и Француска немају само традиционално пријатељство, већ морамо да радимо много више и успешније, како би то пријатељство склопљено кроз најтеже године Првог светског рата, и потом Другог светског рата, претворили у ефикасну сарадњу на свим пољима друштвеног живота“, објаснио је он.

Вучић је замолио министарку Лоазо да пренесе жељу Србије Макрону да га дочека у посети Београду. Како је наведено на конференцији Макрон би Београд могао да посети у јулу.

МАСОВА ИЗЈАВА РАЗОЧАРЕЊЕ
Изјава шефа немачке дипломатије Хајка Маса да ће наставити да подржава Приштину без обзира на таксе за мене је велико разочарење, рекао је председник Србије Александар Вучић и најавио да ће са Владом Србије наредних дана размотрити и ову и све остале поруке које је Србија добила у последње време.

Вучић каже да је том Масовом изјавом изненађен из више углова, те посебно истакао да Немачка не би смела да подржава забрану слободног протока робе, услуга и људи.

„Али, како бих вам рекао, то разумем као подршку чеду које су сами изродили, заједно са Американцима, прво су љуљали ту колевку и сад морају да воде рачуна о Албанцима“, рекао је српски председник.

Немачки министар спољних послова Хајко Мас изјавио је да је та земља одлучна да помогне Косову и да жели „европску перспективу за Косово“. Он је то рекао за немачки Штудгардер нахрихтен и додао да „немачка влада сматра погрешним ако ЕУ и Немачка одустану од подршке Косову, укључујући и финансијску помоћ“, пренела је РТК на српском језику.

 

Извор Танјуг/Б92, 25. фебруар 2019.

МАСОВ „БРИЖНИ ОДНОС“ ПРЕМА КОСОВУ
Немачки министар спољних послова Хајко Мас рекао је да Немачка жели европску перспективу за Косово и да је „одлучна да му помогне“.

Мас је рекао да је прошле недеље пренео косовским колегама да морају чврсто да верују у подршку Немачке.

„Желимо европску перспективу за Косово. Реформе које се спроводе су импресивне и морају се усвојити“, рекао је Мас за лист Штутгардер Нахрихтен, преноси данас РТК на вебсајту на српском језику.

Мас је рекао да „немачка Влада сматра погрешним ако ЕУ и Немачка одустану од подршке Косову, укључујући и финансијску помоћ“ и да ће се, уколико се то деси, у кратком року срушити све што је током година великим напором постигнуто.

Мас је потврдио да ће Немачка наставити да пружа финансијску помоћ Косову. Према тексту, немачка влада је од 2014. до 2018. године подржала Косово са укупно око 180 милиона евра. Тај новац је отишао не само на развој инфраструктуре, економије, реформе администрације и правосудног система, већ и на борбу против организованог криминала.

Поред ове директне финансијске помоћи из Немачке, Косово је од 2014. до 2017. године добило више од 350 милиона евра од Европске уније. У 2018. и 2019. години Европска унија је дала Косову око 295 милиона евра. Финансијска помоћ Европске уније чини скоро трећину буџета Косова.

 

Извор Факти, 25. фебруар 2019.