Žarko Rakić: Trojanski konj protiv Rusije i Kine

Doktrina „trojanski konj” predviđa korišćenje podmornica i kopnenih trupa za neopaženi upad na teritoriju i udare na slabe tačke neprijatelja

BAJKA O NEVIDLjIVOM RATU
Gotovo da ne prođe dan bez neke nove vesti o nadmetanju SAD i Rusije. U pojedinim trenucima američko-ruski odnosi podsećaju na propali brak u kojem obe strane ne mogu vise ni da se gledaju a kamoli da razgovaraju nestrpljivo čekajući i najmanji povod da se posvađaju ili dokače.

U ovom serijalu bez kraja jedna od najnovijih – i najopasnijih – epizoda stigla je iz Pentagona. Prema izveštajima medija načelnik vazduhoplovnih snaga SAD Dejvid Goldfajn otkrio je detalje novog američkog ratnog koncepta koji je već dobio ime „trojanski konj”.

Američki general jasno je objasnio da je reč o novoj ratnoj doktrini koja je odgovor na „rusku i kinesku pretnju”. Suština ovog koncepta predviđa da SAD preduzimaju tajne, nevidljive, operacije protiv neprijatelja na njegovoj teritoriji: na kopnu, na moru i u vazduhu. Kako je objasnio „Goldfajn „kičma” ovog koncepta biće nevidljivi lovac F-35 a predviđeno je da se u ovaj projekat uložio oko 135 milijardi dolara.

„Mogućnost da se neopaženo upadne na teritoriju neke države je zapravo poruka Kini, Rusiji ili nekom drugom protivniku – mi smo ovde”, objasnio je američki general.

Pored angažovanja „nevidljivog” aviona američka doktrina „trojanski konj” predviđa i korišćenje podmornica i kopnenih trupa za neopaženi upad na teritoriju i udare na slabe tačke neprijatelja.

Čak i definisana kao nevidljiva svaka akcija u stilu koji je najavio američki general ima samo jedno ime – agresija. Teško je verovati da na današnjem nivou tehnološkog razvoja najmodernijih armija neko može da veruje u bajku o neprimetnom upadu na tuđu teritoriju i izvođenje vojnih operacija bez reakcije protivnika. Takvi avanturistički planovi vode direktno u rat koji bi bio itekako vidljiv – i američkim protivnicima ali i Amerikancima.

EVROPA NA NIŠANU
Priča o mogućem gomilanju raketa kratkog i srednjeg dometa u Evropi dobija ubrzanje. Posle najava SAD da jednostrano istupaju iz sporazuma sa bivšim Sovjetskim Savezom o likvidaciji raketa dometa preko 500 kilometara na starom kontinentu preteći tonovi iz Vašingtona i Moskve podignuti su za celu oktavu. I Amerikanci i Rusi prete da će Evropa postati veliko skladište ubitačnih raketa a da će se na nišanu naći svi značajniji evropski gradovi ali i protivničke vojne baze.

Upozorenja i pretnje stižu sa svih strana. Poslednji se oglasio predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.

„Minsk i Moskva moraju da razmisle o protivmerama ukoliko SAD razmeste rakete srednjeg dometa u Evropi. Plašim se da će Amerikanci zloupotrebiti rušenje sporazuma kako bi stacionirali novo oružje na starom kontinentu”, izjavio je Aleksadar Lukašenko.

Pre predsednika Belorusije oglasio je šef ruske države Vladimir Putin. U redovnom obraćanju naciji Putin je otvoreno upozorio SAD da ne stacioniraju nove rakete u Evropi.

„Pojedinim američkim raketama treba deset do 12 minuta da stignu do Moskve”, kazao je Putin. „Zbog toga će Rusija uzeti na nišan važne centre u Evropi”.

Na sve to iz Vašingtona je stigao odgovor da je Putinova pretnje obična propaganda.

„Izjava predsednika Putina je nastavak ruske propagande kako bi se izbegla odgovornost za rusko kršenje sporazuma o eliminisanju raketa kratkog i srednjeg dometa”, izjavila je neimenovana predstavnica Stejt departmenta.

Da je vrag odneo šalu pokazuju neke ozbiljnije informacije. Jedna stiže iz Rusije a a prenosi je ruski informativni portal Sputnjik. Pozivajući se na vojne izvore Sputnjik izveštava da je Rusija počela da prepravlja svoje krstareće rakete „kalibr” – za lansiranja s kopna – koje će imati povećan dometom do dve i po hiljade kilometara. To praktično znači da bi „kalibr” ispaljen s ruske teritorije mogao da pogodi cilj u Parizu.

KAŠMIRSKI TROUGAO
Indija i Pakistan su dosad dva puta ratovale zbog Kašmira. Sada se svađa dve države koje poseduju nuklearno naoružanje oko ove teritorije ponovo razbuktala preteći da se pretvori u sukob s nesagledivim posledicama.

Najnoviji povod za „sudar” Indije i Pakistana je teroristički napad na indijsku vojnu kolonu u Kašmiru kada je poginulo najmanje 40 vojnika. Ovo je najkrvaviji udar na indijske snage u poslednjih trideset godina koji je izazvao žestoke reakcije u Delhiju.

Indijski premijer Modi je pod žestokim pritiskom da povuče neki osvetnički potez ali je njegov manevarski prostor veoma ograničen. Pre tri godine na jedan sličan napad Indija je odgovorila vazdušnim udarima na ciljeve u Pakistanu ali je danas takva akcija veoma rizična. Pakistanski premijer Imran Kan već je najavio da bi u slučaju indijskog napada sigurno usledio vojni odgovor Islamabada što bi sigurno vodilo u novi rat.

Celu priču komplikuje i prisutnost Kine – u ovom slučaju saveznika Pakistana – koja drži manji deo Kašmira. Peking je dosad je sprečavao da se u Savetu bezbednosti UN usvoji neka rezolucija koja bi osudila terorističke akcije protiv Indije.

 

Izvor Politika, 24. februar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u