Новости: Крњи се идеја СзС о бојкоту избора и парламента

Део посланика из СзС није одушевљен идејом да се не учествује у заседањима скупштине јер је то место где имају прилику да дискутују

Идеја опозиционог блока СзС да изборе и парламент треба бојкотовати почела је да се крњи, пишу Вечерње новости. То се догодило, како даље пише тај београдски лист, после порука из Брисела и Вашингтона да неучествовање у раду скупштине, али и позив бирачима да не иду на гласање, нису прихватљиви.

Како додају Новости, речуница да излазност гласача тешко може да иде испод 40 одсто, што би значило да је бојкот успео, тешко је достижна, па се у незваничним разговорима представника СзС помиње и одустајање од целе акције.

Осим међународног фактора који ће, оцењују Новости, вероватно бити пресудан, има још много разлога због којих би од бојкота могло да се одустане. Како објашњава лист, партије које имају развијену инфраструктуру и профилисано бирачко тело, попут ДС, Двери и Народне странке, могу да претрпе штету уколико их не буде било на гласачким листићима и потпуно остану ван политичке сцене.

Такође, истичу Новости, бојкот може да буде успешан само ако на биралишта изађе мање од 40 до 45 одсто бирача.

“С обзиром на то да ће део опозиције, која је мимо Савеза за Србију, сигурно ићи на биралишта, попут радикала, ЛДП, ЛСВ, ДСС и СПАС, велико је питање хоће ли он имати било каквог смисла”, наводи лист.

Како се тврди, део посланика из СзС такође није одушевљен идејом да се не учествује у заседањима скупштине јер је то место где имају прилику да дискутују.

“Зато неки ‘трибуни’, рецимо, одлазе на седнице одбора. А, многи су износили став да столице не треба да остају празне када су на дневном реду битне теме”, наводи лист.

Бивша посланица Весна Пешић навела је на Твитеру да су САД увек против бојкота и да је то њеним политичким саборцима 1990-их година говорио и покојни амерички дипломата Ричард Холбрук, један од креатора Дејтонског споразума.

 

Извор Танјуг/Б92, 26. фебруар 2019.