Вучић: Остављени смо на цедилу

Он је пренео да су политички представници Срба са Косова и Метохије затражили сагласност да се повуку из свих косовских институција

Председник Александар Вучић оценио да ћемо бити у безизлазној ситуацији, ако се настави офанзивно понашање Приштине, уз низ опасних провокација.

Вучић је, после разговора са политичким представницима Срба са КиМ, рекао да ће обавити консултације са свим значајнијим европским и светским партнерима, укључујући Кину, по питању оваквог развоја ситуације.

Он је пренео да су политички представници Срба са Косова и Метохије затражили сагласност да се повуку из свих косовских институција, а да је он затражио да сачекају на став државе, који ће бити заузет после консултација са страним партнерима, укључујући Кину.

“Захтевали су од државе Србије и од мене као председнка да разговарам са владом и траже повлачење из свих косовских инсититуција, а то значи напуштање парламента и из свих локалних самоуправа и напуштање регионалне полиције север и напуштање тужилаштва и комплетног правосудног косовског система”, рекао је Вучић на прес-конференцији на којој се обратио новинарима, иако се састанак са 139 Срба са КиМ наставља, јер он, како је рекао, мора на састанак са Дејвидом Макалистером.

Вучић је рекао да су приштинске власти покушавале да свађају Србе са севера и југа на различите начине. “Да једнима буде једно, а другима друго, да покушавау да поделе Српску листу. А онда су измислили свог министра за странку где је њен муж није гласало ни пет одсто Срба, не би ли избацили оне за које је гласало 90 одсто Срба на КиМ”, навео је Вучић.

Он је истакао да ће Србија наставити да се залаже за политику мира и стабилности, а њему, истиче, остаје да са владом размотри шта и како да чинимо у будућности, јер смо остављени потпуно сами. “Остављени смо на цедилу”, констатовао је српски председник.

“Замолио сам представнике Срба да им данас не одговорим и да сачекају на одговор државе Србије још 45 дана највише, јер желим да до сусрета са председником Кине разговарам, телефоном или уживо, са свим најважнијим европским и светским лидерима”, рекао је Вучић.

“Ако се настави овако офанзивно понашање Приштине, ми ћемо бити у безизлазној ситуацији. Најкасније у наредних 45 дана, држава ће одговорити на захтев представника Срба са КиМ који траже повлачење из косовских институција”, подвукао је Вучић.

 

Извор Танјуг/Б92, 27. фебруар 2019.