Prekinut sastanak Trampa i Kima

„Kamen spoticanja“, bile su sankcije koje su SAD uvele Severnoj Koreji zbog nuklearizacije, i od kojih Tramp ne želi da odustane

Samit predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong Una se završio ranije nego što je planirano. Predsedničke kolone vozila dvojice lidera napustile su hotel u kome su održani pregovori.

„Kamen spoticanja“, kako prenose agencije, bile su sankcije koje su SAD uvele Severnoj Koreji zbog nuklearizacije, i od kojih očigledno Tramp ne želi da odustane.

Kada su Trampa novinari pitali da li je on bio taj koji je prekinuo sastanak, on je odgovorio: „Neću da kažem da li je to bila moja odluka, jer kakve to veze ima sada. Ali, nastavićemo vezu.“

„Sada smo odlučili da ništa ne potpisujemo, videćemo kako će ići. Kim je odličan momak i Severna Koreja ima ogroman potencijal. Sankcije će ostati i dalje, ništa nismo dali. Severna Koreja želi da im ukinemo sankcije, ali nije učinila dovoljno. Severna Koreja je bila spremna da nuklearizuje neka područja, ali SAD nisu bile spremne da ukinu sankcije zbog toga. Kim ima svoju viziju, a ona nije baš kao naša. Odlučili smo da odšetamo od sporazuma za sada, videćemo šta će biti dalje“, kazao je Tramp na konferenciji za medije, održanoj dva sata ranije zbog prekidanja sastanka. On je rekao da je na savet državnog sekretara Majka Pompea odlučio da ne potpiše nikakav sporazum ovog puta, preneo je Blic.

„Napravili smo veliki napredak, ali nismo stigli do onoga što ima smisla za SAD. Kim nije uradio sve što smo tražili od njega, nije bio spreman. Ali, optimističan sam, napravićemo napredak i ispuniti cilj da denuklearizujemo Severnu Koreju i učinimo građane celog sveta bezbednim“, rekao je Pompeo.

Tramp je rekao i da mu je Kim obećao da neće više testirati nuklearno oružje i da mu on veruje. Dodao je i da neće uvoditi nove sankcije Severnoj Koreji, ali i da za sada nije planiran njihov novi susret, preneo je AFP. Dvojica lidera održala su svoj drugi sastanak u četvrtak ujutru u hotelu Metropol Hanoj.

 

Izvor Sputnjik/Blic/B92, 28. februar 2019.

TRAMPOVO OBJAŠNjENjE: PONEKAD MORATE I DA ODETE
Američki predsednik Donald Tramp, posle iznenadnog prekida samita u Hanoju sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom, objasnio zašto se to dogodilo.

Bi-Bi-Si ističe da lideri dve zemlje za sada ne razmišljaju o održavanju trećeg samita.

„Ponekad morate i da odete“, rekao je američki predsednik, dodajući da sporazum nije postignut zbog zahteva Severne Koreje da se, u zamenu za denuklearizaciju, ukinu američke sankcije. Američki predsednik je istakao da nije bio spreman da to učini, prenosi AP.

„Ne bi bilo dobro da se bilo šta potpiše. Bukvalno smo otišli. Proveli smo skoro ceo dan sa Kimom“, kazao je Tramp na konferenciji za novinare, prenosi Bi-Bi-Si.

Tramp je naglasio da mu je Kim obećao da će se i dalje uzdržavati od nuklearnog i raketnog testiranja.

Novinarima se obratio i američki državni sekretar Majk Pompeo, rekavši da je priželjkivao veći napredak. Naveo je da je američka strana zatražila od Kima da uradi više, a da severnokorejski lider „nije bio na to spreman“.

 

Izvor Tanjug/B92, 28. februar 2019.

 

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u