Додик: За Србе нема слободе без државе

У Београду одржан свечани пријем који организује Председништво РС поводом Дана Републике и 27 година од проглашења првог устава Српске

Пријем у Старом двору почео је интонирањем химни Републике Српске и Србије “Моја Република” и “Боже правде”. Химне су извеле вокалне уметнице Валентина Милекић, Кристина Ивановић и Ана Марковић Малбаша уз пратњу Гудачког састава Бањалучке филхармоније.

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик изразио је задовољство што се у Београду обележава дан када је Српска добила први Устав.

“Био сам један од оних који је пре 27 година дигао руку и дао свој глас за доношење првог Устава Српске”, рекао је Додик.

Он је истакао да је српски народ страдалнички народ који се кроз векове борио за слободу и делио ту слободу са другима. Додик је нагласио да је Српска формирана као одраз слободе српског народа, те да за Србе нема слободе без државе.

“Ароганција међународног фактора, који је имао највећу операцију “спровођења мира”, није успела за 20 година да умањи Републику Српску. Нешто су нам узели, али нису успели у свом циљу. Република Српска поштује међународно право”, поручио је Додик и додао да Српска свој пут веже за народно јединство на овим просторима.

Председавајући Председништва је нагласио да је Српска загледана у Србију и захвалио српском руководству за помоћ и подршку. Патријарх српски Иринеј благословио је окупљање, честитавши Републици Српској 27 година постојања. Он је навео да Српска и Србија данас подносе многа искушења од оних којих су им некад били пријатељи и којима су сада трн у оку.

“Искушењима можемо одолети само ако Република Српска буде јединствена, исто као и Србија. Река Дрина нас не дели, већ спаја”, поручио је патријарх српски.

Председница Српске Жељка Цвијановић рекла је да је пријем у Београду посвећен обележавању два најзначајнија датума у процесу стварања Републике Српске – 9. јануара 1992. када је Република рођена и 28. фебруара исте године, када је Српска добила свој Устав, а на темељу уставности и своје правно, политичко и административно функционисање.

“Данас можемо с правом рећи да смо поносни на сваки корак који је Српска начинила у 27 година свог постојања и развоја чинећи истовремено поносним и све нас заједно – и оне који су је стварали, и оне који су је након тога развијали, оне који су у време њеног настанка већ били рођени, али и оне који су се родили након тога или ће тек бити рођени”, истакла је Цвијановићева обраћајући се присутнима.

Пријему присуствују председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, премијер Републике Српске Радован Вишковић, потпредседници скупштина Србије и Републике Српске, министри у владама Србије и Српске и остали званичници Србије и Српске.

Пријему присуствују и представници дипломатског кора у Београду, угледне личности из света кулутре, уметности, науке, просвете, привреде и спорта Србије и Републике Српске и велики број званица и гостију. Ово је пети пријем који у Београду овим поводом приређује Представништво Републике Српске у Србији.

Данас се навршило 27 година од доношења првог Устава Републике Српске, једног од најважнијих конститутивних аката који су били основ за њено стварање. Скупштина српског народа у БиХ, која је основана 24. октобра 1991. године након што су 14. октобра српски посланици прегласани у Скупштини тадашње СР БиХ, донела је десетак конститутивних аката који су били уставноправна основа за стварање Републике Српске, али два су најбитнија – Декларација о проглашењу Републике Српске и Устав Републике Српске. Скупштина српског народа БиХ Декларацију је донела 9. јануара 1992. године, а Устав 28. фебруара те године.

ЦИЦОВИЋ: СРПСКА ЗА УСПЕХ БИХ УЗ ПУНУ ПРИМЕНУ ДЕЈТОНА
Институције Републике Српске чврсто су опредељене за успех БиХ који је могућ искључиво уз пуну и верну примену дејтонског Устава, изјавио је директор Представништва Српске у Србији Млађен Цицовић на свечаном пријему у Београду поводом 9. јануара – Дана Републике Српске и проглашења њеног првог Устава.

Он је изразио задовољство чињеницом да и ове године Србија и Српска обележавају заједно ова два важна историјска датума.

“То што смо заједно видим не само као јасну потврду да ми волимо своју Републику Српску, него и да јој својим присуством овде поштовање указују и представници других народа и држава, којима се и овом приликом захваљујем”, истакао је Цицовић на пријему којем присуствују званичници Српске и Србије.

Он је подсетио да је у октобру прошле године, Влада Републике Српске усвојила Специјални извештај под називом “Субверзија дејтонског система”, који је тадашњи председник Републике Српске Милорад Додик доставио чланицама Савета безбедности УН, уз 20. редовни извештај Републике Српске.

Тај специјални извештај Републике Српске, који је преточен у књигу бави се, навео је он, дејтонском структуром БиХ каква је пре више од 23 године мудро дефинисана међународним уговором, као и упорним нападима које су Република Српска и БиХ претрпеле од настанка, те правном и политичком потребом да се споразум у целости спроведе.

Цицовић је изразио уверење да ће читање ове књиге као документа Републике Српске помоћи разумевању значаја очувања и поштовања Дејтонског споразума, који је дефинисао структуру одрживог политичког система у сложеном државном уређењу.

Он је додао да је уверен да ће ова књига показати да институције Републике Српске уз одбрану правног положаја Српске поново изражавају чврсто опредељење за успех БиХ који је могућ искључиво уз пуну и верну примену дејтонског Устава.

“Живела Република Српска! Живела Република Србија!”, поручио је Цицовић на пријему, на којем је као поклон гостима дељена књига која садржи Специјални извештај под називом “Субверзија дејтонског система”.

ВУЛИН: СРБИЈА УЗ СРПСКУ И КАДА СЕ СЛАВИ И КАДА ЈЕ ТЕШКО
Министар одбране Србије Александар Вулин изјавио је вечерас да је Србија уз Републику Српску не само када се слави, већ и када је тешко, али и када се ради и треба обезбедити нешто добро за грађане Српске.

Вулин је на пријему у Старом двору у Београду рекао је новинарима да се осећа као код куће кад год иде у Републику Српску.

Он је нагласио да је на данашњој седници влада Србије и Републике Српске било речи о томе да још више треба да умрежити наменску индустрију Српске и Србије, да би се сачувала индустрија, запослили људи и живот грађана Српске учинио бољим.

Према његовим речима, Република Српска треба да зна да има свог свог савезника у њему и у Србији, оног ко зна која је вредност Српске.

 

Извор Факти, 01. март 2019.

ДОДИК: БОШЊАЧКИ 1. МАРТ ДОКАЗ ДА ЈЕ РС НАСТАЛА ПРЕ БИХ
Јасан показатељ да је Република Српска настала пре БиХ јесте и чињеница да Бошњаци прослављају свој празник “независности” тек 1. марта, а Република Српска свој дан 9. јануара, рекао је у Београду српски члан Председништва БиХ Милорад Додик.

“То што они тај свој празник, који ми не прихватамо, прослављају 1. марта, а ми прослављамо 9. јануара, значи да је Република Српска настала пре БиХ и да је на крају те 1995. године унела своју територију и свој политички систем у БиХ. Зато у члану 3 Устава БиХ пише да је састављена од два ентитета – Републике Српске и Федерације БиХ”, рекао је новинарима Додик.

Замољен да прокоментарише честитку коју му је поводом 1. марта упутио СДП БиХ, Додик, који је и председавајући Председништва БиХ, оценио је да су тиме покушали да се нашале и да буду цинични.

“Као што ми је амерички председник Доналд Трамп упутио честитку негде у новембру за неки празник БиХ, ја сам одговорио да то није мој празник, а ево и њима одговарам – то није мој празник”, истакао је Додик.

Он је нагласио да то није његов празник, да то може да буде празник Бошњака, али да сигурно није празник БиХ.

“Први март никада неће бити празник Срба. То је за нас синоним страдања и мислим да су покварено прибавили тај празник у настојању да нама наметну своју истину и своју причу о страдањима у БиХ”, каже Додик.

СРПСКА ЖИВИ ЖИВОТ СТАБИЛНЕ И ЈАКЕ РЕПУБЛИКЕ
Република Српска већ 27 година функционише на бази првог Устава, а, иако се налази у специфичним околностима у оквиру БиХ, не престаје да у потпуности живи свој живот стабилне и јаке Републике, рекао је у Београду српски члан Председништва БиХ Милорад Додик.

Додик је нагласио да је Република Српска 28. фебруара 1992. године показала да припада кругу земаља са снагом да доноси властити демократски устав, који је прописао највише стандарде колективних и појединачних права и успоставио политички систем.

“Република Српска већ 27 година живи на бази тог Устава, а намерава да га модернизује у наредним годинама”, рекао је Додик новинарима након свечаног пријема.

Истичући да је дан доношења Устава Републике Српске важан национални и државни дан, Додик је упутио честитке грађанима Српске поводом 28. фебруара, али и Дана Републике Српске – 9. јануара, који је вечерас свечано обележен у Београду.

БЕЗ СРБА НЕМА ЗАОКРУЖИВАЊА ПРИЧЕ О КОСМЕТУ
Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик поручио је вечерас у Београду да Косово и Метохија остаје у Србији, која ће дефинитивно одлучивати о томе и нагласио да без Срба неће бити заокружена та прича.

“То значи да ће цели српски народ на крају морати дати своје мишљење о свему”, рекао је Додик.

Реагујући на изјаву премијера „Косова“ Рамуша Харадинаја да дијалог са Београдом треба наставити ради постизања свеобухватног обавезујућег правног споразума, у оквирима постојећих граница, што не подразумева “републику Милорада Додика на Косову”, Додик је рекао да није знао да је Харадинај и чуо за њега, али да би требало да буде упознат да је Република Српска – република српског народа.

“То је република српског народа, створена 1992. године за разлику од његове која је НАТО бомбардовањем морала да се на неки начи заокружи. На један лажни начин, без сагласности земље у којој се налази, проглашена је наводна независност. Они већ имају довољно проблема око тога”, рекао је Додик новинарима након пријема који је уприличен поводом Дана Републике Српске – 9. јануара и 27. година од проглашења Устава Српске.

Према Додиковим речима, очигледно је да Косово не може да добије потпуну међународну верификацију.

“Колико год има земаља да су га признале, пола човечанства га, ипак, није признало. Можда мало више формалних држава, али када узмете број људи на свету онда ћете видети да то није тако”, рекао је Додик.

Он је поручио да Србија има и полаже право на Косово и Метохију и да он подржава оно што ради председник Србије Александар Вучић по том питању.

“Вучића треба ојачати овде у Србији као преговарача у једном важном тренутку за српски народ у целини, да са снагом воље српског народа може да доноси одлуке и учествује у решавању овог и те како тешког питања”, рекао је Додик, који је и Председавајући Председништва БиХ.

 

Извор Факти, 01. март 2019.