Dodik: Za Srbe nema slobode bez države

U Beogradu održan svečani prijem koji organizuje Predsedništvo RS povodom Dana Republike i 27 godina od proglašenja prvog ustava Srpske

Prijem u Starom dvoru počeo je intoniranjem himni Republike Srpske i Srbije “Moja Republika” i “Bože pravde”. Himne su izvele vokalne umetnice Valentina Milekić, Kristina Ivanović i Ana Marković Malbaša uz pratnju Gudačkog sastava Banjalučke filharmonije.

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izrazio je zadovoljstvo što se u Beogradu obeležava dan kada je Srpska dobila prvi Ustav.

“Bio sam jedan od onih koji je pre 27 godina digao ruku i dao svoj glas za donošenje prvog Ustava Srpske”, rekao je Dodik.

On je istakao da je srpski narod stradalnički narod koji se kroz vekove borio za slobodu i delio tu slobodu sa drugima. Dodik je naglasio da je Srpska formirana kao odraz slobode srpskog naroda, te da za Srbe nema slobode bez države.

“Arogancija međunarodnog faktora, koji je imao najveću operaciju “sprovođenja mira”, nije uspela za 20 godina da umanji Republiku Srpsku. Nešto su nam uzeli, ali nisu uspeli u svom cilju. Republika Srpska poštuje međunarodno pravo”, poručio je Dodik i dodao da Srpska svoj put veže za narodno jedinstvo na ovim prostorima.

Predsedavajući Predsedništva je naglasio da je Srpska zagledana u Srbiju i zahvalio srpskom rukovodstvu za pomoć i podršku. Patrijarh srpski Irinej blagoslovio je okupljanje, čestitavši Republici Srpskoj 27 godina postojanja. On je naveo da Srpska i Srbija danas podnose mnoga iskušenja od onih kojih su im nekad bili prijatelji i kojima su sada trn u oku.

“Iskušenjima možemo odoleti samo ako Republika Srpska bude jedinstvena, isto kao i Srbija. Reka Drina nas ne deli, već spaja”, poručio je patrijarh srpski.

Predsednica Srpske Željka Cvijanović rekla je da je prijem u Beogradu posvećen obeležavanju dva najznačajnija datuma u procesu stvaranja Republike Srpske – 9. januara 1992. kada je Republika rođena i 28. februara iste godine, kada je Srpska dobila svoj Ustav, a na temelju ustavnosti i svoje pravno, političko i administrativno funkcionisanje.

“Danas možemo s pravom reći da smo ponosni na svaki korak koji je Srpska načinila u 27 godina svog postojanja i razvoja čineći istovremeno ponosnim i sve nas zajedno – i one koji su je stvarali, i one koji su je nakon toga razvijali, one koji su u vreme njenog nastanka već bili rođeni, ali i one koji su se rodili nakon toga ili će tek biti rođeni”, istakla je Cvijanovićeva obraćajući se prisutnima.

Prijemu prisustvuju predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, premijer Republike Srpske Radovan Višković, potpredsednici skupština Srbije i Republike Srpske, ministri u vladama Srbije i Srpske i ostali zvaničnici Srbije i Srpske.

Prijemu prisustvuju i predstavnici diplomatskog kora u Beogradu, ugledne ličnosti iz sveta kulutre, umetnosti, nauke, prosvete, privrede i sporta Srbije i Republike Srpske i veliki broj zvanica i gostiju. Ovo je peti prijem koji u Beogradu ovim povodom priređuje Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji.

Danas se navršilo 27 godina od donošenja prvog Ustava Republike Srpske, jednog od najvažnijih konstitutivnih akata koji su bili osnov za njeno stvaranje. Skupština srpskog naroda u BiH, koja je osnovana 24. oktobra 1991. godine nakon što su 14. oktobra srpski poslanici preglasani u Skupštini tadašnje SR BiH, donela je desetak konstitutivnih akata koji su bili ustavnopravna osnova za stvaranje Republike Srpske, ali dva su najbitnija – Deklaracija o proglašenju Republike Srpske i Ustav Republike Srpske. Skupština srpskog naroda BiH Deklaraciju je donela 9. januara 1992. godine, a Ustav 28. februara te godine.

CICOVIĆ: SRPSKA ZA USPEH BIH UZ PUNU PRIMENU DEJTONA
Institucije Republike Srpske čvrsto su opredeljene za uspeh BiH koji je moguć isključivo uz punu i vernu primenu dejtonskog Ustava, izjavio je direktor Predstavništva Srpske u Srbiji Mlađen Cicović na svečanom prijemu u Beogradu povodom 9. januara – Dana Republike Srpske i proglašenja njenog prvog Ustava.

On je izrazio zadovoljstvo činjenicom da i ove godine Srbija i Srpska obeležavaju zajedno ova dva važna istorijska datuma.

“To što smo zajedno vidim ne samo kao jasnu potvrdu da mi volimo svoju Republiku Srpsku, nego i da joj svojim prisustvom ovde poštovanje ukazuju i predstavnici drugih naroda i država, kojima se i ovom prilikom zahvaljujem”, istakao je Cicović na prijemu kojem prisustvuju zvaničnici Srpske i Srbije.

On je podsetio da je u oktobru prošle godine, Vlada Republike Srpske usvojila Specijalni izveštaj pod nazivom “Subverzija dejtonskog sistema”, koji je tadašnji predsednik Republike Srpske Milorad Dodik dostavio članicama Saveta bezbednosti UN, uz 20. redovni izveštaj Republike Srpske.

Taj specijalni izveštaj Republike Srpske, koji je pretočen u knjigu bavi se, naveo je on, dejtonskom strukturom BiH kakva je pre više od 23 godine mudro definisana međunarodnim ugovorom, kao i upornim napadima koje su Republika Srpska i BiH pretrpele od nastanka, te pravnom i političkom potrebom da se sporazum u celosti sprovede.

Cicović je izrazio uverenje da će čitanje ove knjige kao dokumenta Republike Srpske pomoći razumevanju značaja očuvanja i poštovanja Dejtonskog sporazuma, koji je definisao strukturu održivog političkog sistema u složenom državnom uređenju.

On je dodao da je uveren da će ova knjiga pokazati da institucije Republike Srpske uz odbranu pravnog položaja Srpske ponovo izražavaju čvrsto opredeljenje za uspeh BiH koji je moguć isključivo uz punu i vernu primenu dejtonskog Ustava.

“Živela Republika Srpska! Živela Republika Srbija!”, poručio je Cicović na prijemu, na kojem je kao poklon gostima deljena knjiga koja sadrži Specijalni izveštaj pod nazivom “Subverzija dejtonskog sistema”.

VULIN: SRBIJA UZ SRPSKU I KADA SE SLAVI I KADA JE TEŠKO
Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je večeras da je Srbija uz Republiku Srpsku ne samo kada se slavi, već i kada je teško, ali i kada se radi i treba obezbediti nešto dobro za građane Srpske.

Vulin je na prijemu u Starom dvoru u Beogradu rekao je novinarima da se oseća kao kod kuće kad god ide u Republiku Srpsku.

On je naglasio da je na današnjoj sednici vlada Srbije i Republike Srpske bilo reči o tome da još više treba da umrežiti namensku industriju Srpske i Srbije, da bi se sačuvala industrija, zaposlili ljudi i život građana Srpske učinio boljim.

Prema njegovim rečima, Republika Srpska treba da zna da ima svog svog saveznika u njemu i u Srbiji, onog ko zna koja je vrednost Srpske.

 

Izvor Fakti, 01. mart 2019.

DODIK: BOŠNjAČKI 1. MART DOKAZ DA JE RS NASTALA PRE BIH
Jasan pokazatelj da je Republika Srpska nastala pre BiH jeste i činjenica da Bošnjaci proslavljaju svoj praznik “nezavisnosti” tek 1. marta, a Republika Srpska svoj dan 9. januara, rekao je u Beogradu srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

“To što oni taj svoj praznik, koji mi ne prihvatamo, proslavljaju 1. marta, a mi proslavljamo 9. januara, znači da je Republika Srpska nastala pre BiH i da je na kraju te 1995. godine unela svoju teritoriju i svoj politički sistem u BiH. Zato u članu 3 Ustava BiH piše da je sastavljena od dva entiteta – Republike Srpske i Federacije BiH”, rekao je novinarima Dodik.

Zamoljen da prokomentariše čestitku koju mu je povodom 1. marta uputio SDP BiH, Dodik, koji je i predsedavajući Predsedništva BiH, ocenio je da su time pokušali da se našale i da budu cinični.

“Kao što mi je američki predsednik Donald Tramp uputio čestitku negde u novembru za neki praznik BiH, ja sam odgovorio da to nije moj praznik, a evo i njima odgovaram – to nije moj praznik”, istakao je Dodik.

On je naglasio da to nije njegov praznik, da to može da bude praznik Bošnjaka, ali da sigurno nije praznik BiH.

“Prvi mart nikada neće biti praznik Srba. To je za nas sinonim stradanja i mislim da su pokvareno pribavili taj praznik u nastojanju da nama nametnu svoju istinu i svoju priču o stradanjima u BiH”, kaže Dodik.

SRPSKA ŽIVI ŽIVOT STABILNE I JAKE REPUBLIKE
Republika Srpska već 27 godina funkcioniše na bazi prvog Ustava, a, iako se nalazi u specifičnim okolnostima u okviru BiH, ne prestaje da u potpunosti živi svoj život stabilne i jake Republike, rekao je u Beogradu srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik je naglasio da je Republika Srpska 28. februara 1992. godine pokazala da pripada krugu zemalja sa snagom da donosi vlastiti demokratski ustav, koji je propisao najviše standarde kolektivnih i pojedinačnih prava i uspostavio politički sistem.

“Republika Srpska već 27 godina živi na bazi tog Ustava, a namerava da ga modernizuje u narednim godinama”, rekao je Dodik novinarima nakon svečanog prijema.

Ističući da je dan donošenja Ustava Republike Srpske važan nacionalni i državni dan, Dodik je uputio čestitke građanima Srpske povodom 28. februara, ali i Dana Republike Srpske – 9. januara, koji je večeras svečano obeležen u Beogradu.

BEZ SRBA NEMA ZAOKRUŽIVANjA PRIČE O KOSMETU
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je večeras u Beogradu da Kosovo i Metohija ostaje u Srbiji, koja će definitivno odlučivati o tome i naglasio da bez Srba neće biti zaokružena ta priča.

“To znači da će celi srpski narod na kraju morati dati svoje mišljenje o svemu”, rekao je Dodik.

Reagujući na izjavu premijera „Kosova“ Ramuša Haradinaja da dijalog sa Beogradom treba nastaviti radi postizanja sveobuhvatnog obavezujućeg pravnog sporazuma, u okvirima postojećih granica, što ne podrazumeva “republiku Milorada Dodika na Kosovu”, Dodik je rekao da nije znao da je Haradinaj i čuo za njega, ali da bi trebalo da bude upoznat da je Republika Srpska – republika srpskog naroda.

“To je republika srpskog naroda, stvorena 1992. godine za razliku od njegove koja je NATO bombardovanjem morala da se na neki nači zaokruži. Na jedan lažni način, bez saglasnosti zemlje u kojoj se nalazi, proglašena je navodna nezavisnost. Oni već imaju dovoljno problema oko toga”, rekao je Dodik novinarima nakon prijema koji je upriličen povodom Dana Republike Srpske – 9. januara i 27. godina od proglašenja Ustava Srpske.

Prema Dodikovim rečima, očigledno je da Kosovo ne može da dobije potpunu međunarodnu verifikaciju.

“Koliko god ima zemalja da su ga priznale, pola čovečanstva ga, ipak, nije priznalo. Možda malo više formalnih država, ali kada uzmete broj ljudi na svetu onda ćete videti da to nije tako”, rekao je Dodik.

On je poručio da Srbija ima i polaže pravo na Kosovo i Metohiju i da on podržava ono što radi predsednik Srbije Aleksandar Vučić po tom pitanju.

“Vučića treba ojačati ovde u Srbiji kao pregovarača u jednom važnom trenutku za srpski narod u celini, da sa snagom volje srpskog naroda može da donosi odluke i učestvuje u rešavanju ovog i te kako teškog pitanja”, rekao je Dodik, koji je i Predsedavajući Predsedništva BiH.

 

Izvor Fakti, 01. mart 2019.

Pratite nas na YouTube-u