SAD formiraju medijsku mrežu za rat protiv Rusije, jedan centar u Crnoj Gori

Izvestija: Prvo će startovati „tri pilot projekta“ – u Gruziji, u jednoj od baltičkih državica i na Balkanu

Sjedinjene Države će tokom ove i naredne godine stvoriti svoj „globalni sistem za pariranje ruskom informativnom uticaju“. Ovo su uticajnom i ozbiljnom moskovskom dnevnom listu Izvestija otkrila „dva izvora upoznata sa situacijom“. Navode da Vašington planira da oformi celu mrežu Nacionalnih centara za digitalna istraživanja po celom svetu i da u saradnju sa njima uključi „lokalne medije i nevladine organizacije“.

Izvestija objavljuju da će prvo startovati „tri pilot projekta“ – u Gruziji, u jednoj od baltičkih državica i na Balkanu. Pored “centara” postojaće i „specijalne monitoring-misije“ čiji će zadatak biti da „love mešanje Moskve u izborne procese“.

Moskovski list tvrdi da Amerikanci nameravaju da ovo svoje najnovije “oružje” isprobaju već u vreme predsedničkih izbora u Ukrajini koji će biti održani krajem marta. A takođe: u vreme majskih izbora za Evropski parlament. Centar u Gruziji profunkcionisaće najkasnije u maju ove godine. Moguće je da će isti slučaj biti i sa „balkanskim centrom“.

Izvestija navode i ovu procenu svog „izvora“:

„Glavni zadatak tih centara biće onemogućavanje uticaja Moskve na javnost određenih zemalja. Pošto u zemljama koje će dobiti “centre” postoji deo stanovništva koji se sa simpatijama odnosi prema Rusiji i njenom rukovodstvu – mreža koja se stvara upravo će se protiv toga boriti. Drugim rečima: SAD počinju novu etapu borbe za javno mnjenje u drugim zemljama i prtiom će praviti imidž Rusije koji njima odgovara“.

„Monitoring-misije“ će se uključivati u rad centara posebno u vreme izbornih kampanja. One će u 2019-oj početi da deluju čak pre samih cenatara i upravo će njihovo funkcionisanje biti testirano u Ukrajini (31. marta).

Vašington će 2020. godine na isti način “pratiti” predsedničke izbore u Kazahstanu, Moldaviji, na Tajvanu i Šri-Lanki. Pozabaviće se i parlamentarnim izborima u Venecueli, Gruziji, Litvaniji i Crnoj Gori. Funkcionisanjem centara i misija će se dirigovati iz „štaba u Vašingtonu“. U sve će uključiti i najveće IT-kompanije — pre svega Fejsbuk, Tviter i Gugl. Izvestija prenose ukazivanje svog izvora da će za sve ovo biti izdvojeni milioni dolara.

Rukovodilac Američkog univerziteta u Moskvi Eduard Lozanskij povodom svega ovoga je rekao:

„Stejt department je već izdvojio 120 miliona dolara za informativne ratove protiv Rusije. NATO za to ima posebni budžet. U istoj funkciji su mogućnosti američkog Nacionalnog fonda za demokratiju. Formiranje centara je na liniji globalne politike kontriranja Rusiji. Drugim rečima: Moskva je neprijatelj pa su informativni ratovi sastavni deo borbe protiv nje“.

Jedan od centara će se najverovatnije uskoro pojaviti u Crnoj Gori, za kojeg moskovski list tvrdi da je orijentisan krajnje antiruski.

„Ako se takav centar kod nas zaista pojavi – rekao je za Izvestija poslanik u Skupštini Crne Gore Milan Knežević – to će biti nastavak antiruske histerije, a većina građana je protiv demonizovanja Moskve. Naši ljudi shvataju da iza svih optužbi protiv Rusije stoji Vašington. Taj centar biće dodatna barijera normalizaciji odnosa sa Rusijom“.

Ne treba sumnjati da će se centar u Đukanovićevom Montenegru “usput” baviti i demonizaovanjem Srbije. Moskovski ekspert Denis Denisov upozorio je: „Rusija u negativnoj ulozi potrebna je Vašingtonu kao opravdanje za njegovu militarističku politiku“.

 

Izvor Fakti, 04. mart 2019.

Pratite nas na YouTube-u