САД формирају медијску мрежу за рат против Русије, један центар у Црној Гори

Известија: Прво ће стартовати „три пилот пројекта“ – у Грузији, у једној од балтичких државица и на Балкану

Сједињене Државе ће током ове и наредне године створити свој „глобални систем за парирање руском информативном утицају“. Ово су утицајном и озбиљном московском дневном листу Известија открила „два извора упозната са ситуацијом“. Наводе да Вашингтон планира да оформи целу мрежу Националних центара за дигитална истраживања по целом свету и да у сарадњу са њима укључи „локалне медије и невладине организације“.

Известија објављују да ће прво стартовати „три пилот пројекта“ – у Грузији, у једној од балтичких државица и на Балкану. Поред “центара” постојаће и „специјалне мониторинг-мисије“ чији ће задатак бити да „лове мешање Москве у изборне процесе“.

Московски лист тврди да Американци намеравају да ово своје најновије “оружје” испробају већ у време председничких избора у Украјини који ће бити одржани крајем марта. А такође: у време мајских избора за Европски парламент. Центар у Грузији профункционисаће најкасније у мају ове године. Могуће је да ће исти случај бити и са „балканским центром“.

Известија наводе и ову процену свог „извора“:

„Главни задатак тих центара биће онемогућавање утицаја Москве на јавност одређених земаља. Пошто у земљама које ће добити “центре” постоји део становништва који се са симпатијама односи према Русији и њеном руководству – мрежа која се ствара управо ће се против тога борити. Другим речима: САД почињу нову етапу борбе за јавно мњење у другим земљама и пртиом ће правити имиџ Русије који њима одговара“.

„Мониторинг-мисије“ ће се укључивати у рад центара посебно у време изборних кампања. Оне ће у 2019-ој почети да делују чак пре самих ценатара и управо ће њихово функционисање бити тестирано у Украјини (31. марта).

Вашингтон ће 2020. године на исти начин “пратити” председничке изборе у Казахстану, Молдавији, на Тајвану и Шри-Ланки. Позабавиће се и парламентарним изборима у Венецуели, Грузији, Литванији и Црној Гори. Функционисањем центара и мисија ће се дириговати из „штаба у Вашингтону“. У све ће укључити и највеће ИТ-компаније — пре свега Фејсбук, Твитер и Гугл. Известија преносе указивање свог извора да ће за све ово бити издвојени милиони долара.

Руководилац Америчког универзитета у Москви Едуард Лозанскиј поводом свега овога је рекао:

„Стејт департмент је већ издвојио 120 милиона долара за информативне ратове против Русије. НАТО за то има посебни буџет. У истој функцији су могућности америчког Националног фонда за демократију. Формирање центара је на линији глобалне политике контрирања Русији. Другим речима: Москва је непријатељ па су информативни ратови саставни део борбе против ње“.

Један од центара ће се највероватније ускоро појавити у Црној Гори, за којег московски лист тврди да је оријентисан крајње антируски.

„Ако се такав центар код нас заиста појави – рекао је за Известија посланик у Скупштини Црне Горе Милан Кнежевић – то ће бити наставак антируске хистерије, а већина грађана је против демонизовања Москве. Наши људи схватају да иза свих оптужби против Русије стоји Вашингтон. Тај центар биће додатна баријера нормализацији односа са Русијом“.

Не треба сумњати да ће се центар у Ђукановићевом Монтенегру “успут” бавити и демонизаовањем Србије. Московски експерт Денис Денисов упозорио је: „Русија у негативној улози потребна је Вашингтону као оправдање за његову милитаристичку политику“.

 

Извор Факти, 04. март 2019.