Италијански амбасадор: Србија остварила велики напредак

“Србија има велики потенцијал и могу само да кажем ‘наставите тако’ и, пре свега, ‘заувек заједно!”

Србија може да одигра кључну улогу за Италију и за целу ЕУ у обезбеђивању стабилности на Балкану и интензивнијој регионалној сарадњи, каже амбасадор Италије.

Уочи посете италијанског премијера Ђузепеа Контеа Србији, Ло Кашо је у интервјуу за Блиц говорио о “одличним билатералним односима” две земље, инвестицијама и подршци Италије у евроинтеграцијама Србије, као и о постизању свеобухватног и правно обавезујућег споразума Београда и Приштине.

Италија и Србија ове године обележавају “дупли јубилеј” – 140 година дипломатских односа и 10 година стратешког партнерства, а амбасадор оцењује да је реч о “заиста посебној години” за односе две земље, истичући да чињеница да ће Конте боравити у среду у Београду у оквиру прве билатералне посете једној земљи на европском континенту говори да се ради о веома важном тренутку.

“Италија и Србја имају одличне билатералне односе, потврђене искреним пријатељством и вишеструким афинитетима. Србија има велики потенцијал и од када сам дошао овде, пре нешто мање од годину дана, могао сам да се уверим колико ова земља улаже напора. Могу само да кажем ‘наставите тако’ и, пре свега, ‘заувек заједно!”, поручио је Ло Кашо.

Он је нагласио да Србија може да одигра “кључну улогу за нас и за целу Европску унију у обезбеђивању стабилности на Балкану и интензивније регионалне сарадње”. С своје стране, додао је, Италија наставља са пружањем снажне подршке Србији на њеном путу европских интеграција.

“Управо због тога, охрабрујемо Београд да настави с брзим спровођењем унутрашњих реформи. Последњих година је остварено доста напретка и ми смо овде како би Србија наставила да осећа подршку и са те стране”, рекао је Ло Кашо додајући да су потребна побољшања у оквиру економског сектора, али и администрације и владавине права.

На констатацију да је питање Косова главни услов у преговорима ЕУ са Србијом, али да је Приштина предузела неке негативне потезе, као што су наметање такси, непријатељска реторика и трансформација косовских безбедносних снага у војску, те питање какав је став Италије у том погледу, Ло Кашо је рекао: “Постизање свеобухватног и правно обавезујућег споразума између Београда и Приштине фундаментално је за стабилност читавог региона и у врху приоритета Европске уније за Балкан”.

Он је позвао Приштину да што пре укине таксе које је увела на српску робу. “Београд је у томе сачувао одговоран став који ми веома ценимо. Важно је, у том смислу, да се и са српске стране уложе напори како би се повећало међусобно поверење између страна и омогућило позитивно окончање дијалога којим посредује ЕУ, а који остаје одлучујући за постизање компромисног решења са Приштином”, навео је амбасадор.

 

Извор Танјуг/Б92, 05. март 2019.