Američki general: Balkan glavna meta malignog ruskog uticaja

“Rusija pothranjuje regionalnu neodrživost u naporima da spreči Balkan u postizanju napretka u evro-atlantskim integracijama”

Komandant združenih NATO snaga za Evropu, američki general Kertis Skaparoti izjavio je da je bezbednosna situacija na Balkanu veoma “fragilna” i da je region glavna meta ruskog “malignog” uticaja. Kertis Skaparoti je naglasio da se očekuju pregovori Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa i postizanju trajnog rešenja, primenljivog za obe strane.

“Rusija ‘pothranjuje’ regionalnu neodrživost u naporima da spreči Balkan u postizanju napretka u evro-atlantskim integracijama”, rekao je Skaparoti u obraćanju pred Komitetom za oružane poslove američkog Senata.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa na albanskom, Skaparoti je naveo da se Rusija protivi nezavisnosti Kosova i da je cilj njene političke, ekonomske i vojne podrške Srbiji zadržavanje uticaja nad Beogradom.

“Nato snage na Kosovu (Kfor) koje čini 3.500 pripadnika vojski NATO članica imaju značajnu ulogu u održavanju bezbednisti i stabilnosti u regionu”, dodao je Skaparoti.

 

Izvor Tanjug/RTS, 06. mart 2019.