Амерички генерал: Балкан главна мета малигног руског утицаја

„Русија потхрањује регионалну неодрживост у напорима да спречи Балкан у постизању напретка у евро-атлантским интеграцијама“

Командант здружених НАТО снага за Европу, амерички генерал Кертис Скапароти изјавио је да је безбедносна ситуација на Балкану веома „фрагилна“ и да је регион главна мета руског „малигног“ утицаја. Кертис Скапароти је нагласио да се очекују преговори Београда и Приштине о нормализацији односа и постизању трајног решења, применљивог за обе стране.

„Русија ‘потхрањује’ регионалну неодрживост у напорима да спречи Балкан у постизању напретка у евро-атлантским интеграцијама“, рекао је Скапароти у обраћању пред Комитетом за оружане послове америчког Сената.

Како преноси Радио Слободна Европа на албанском, Скапароти је навео да се Русија противи независности Косова и да је циљ њене политичке, економске и војне подршке Србији задржавање утицаја над Београдом.

„Нато снаге на Косову (Кфор) које чини 3.500 припадника војски НАТО чланица имају значајну улогу у одржавању безбеднисти и стабилности у региону“, додао је Скапароти.

 

Извор Танјуг/РТС, 06. март 2019.