Amerikanci i Britanci u klinču oko Kosova?

Cilj Britanaca je suprotan američkom, a u najkraćem, on znači celo nezavisno Kosovo priznato od Srbije

Beogradski Blic piše da se trenutno na Kosovu po pitanju takse sukobljavaju interesi SAD s jedne strane i velikih sila s druge strane. Prema pisanju tog lista, nasuprot stavovima SAD stoji, pre svega, Velika Britanija. SAD su za dogovor Beograda i Prištine, dok Britanci, navodi list, otvoreno rade protiv dogovora.

Amerikancima, koji su, prema pisanju prištinskih medija, u diplomatskim krugovima više puta jasno naglasili njihov cilj – uzajamno priznanje uz moguću korekciju granica – scenario haosa nikako ne bi odgovarao, navodi list

Zato, prema navodima lista, Amerika trenutno ne želi silom da natera albanske lidere da povuku takse, jer bi takav potez mogao da bude višestruko zloupotrebljen od pojedinih prištinskih lidera na Kosovu i da eskalira u nasilje na terenu, a to bi značilo smrt za dogovor sa Beogradom. S druge strane, Velika Britanija ima bliske veze sa kosovskim premijerom Ramušom Haradinajem, koji je glavni protivnik kako razgraničenja, tako i ukidanja takse.

Prema rečima izvora Blica iz kosovske skupštine, Britanci sada već gotovo otvoreno rade protiv dogovora. “Britanci najdirektnije rade protiv dogovora, a sve kroz priču da nisu za korekciju granica, jer bi to za sobom nosilo brojne probleme, možda i u celom regionu. Cilj Britanaca je tako suprotan američkom, a u najkraćem, on znači celo nezavisno Kosovo priznato od Srbije”, rekao je neimenovani izvor.

 

Izvor Tanjug/B92, 07. mart 2019.