Дачић о КиМ: ЕУ игра двоструку игру

“Нисмо се у Бриселу договарали да Косово буде члан међународних организција, али ако то буде део разговора, то је онда друга ствар”

Поједине земље ЕУ играју двоструку игру и не желе да се постигне договор о Косова и Метохије у којем оне нису водећи фактор, изјавио је данас министар спољних послова Ивица Дачић и истовремено поздравио појачану ангажованост САД у решавању косовског питања. Дачић је, одговарајући на питање шта очекује од посете америчког подсекретара за политичке послове Дејвида Хејла Београду и да ли Вашингтон преузима примат у преговорима, рекао да ангажованост САД не може да замени преговарачки процес, али да може да помогне његовом одблокирању, ако се укину таксе Приштине.

“Много делегација је из САД већ долазило, сви крену у Приштину па сврате и код нас. Што се нас тиче, не морају да долазе у Београд, нека реше са Приштином да се укину таксе и ми идемо даље”, поручио је Дачић у Палати Србија након седнице Међувладиног комитета за сарадњу између Србије и Русије. Он је приметио да се приступ САД према Србији променио и да се на Србију више не гледа као на “лошег момка”, као и да САД не могу да схвате како је могуће да Приштина неће да их послуша и укине таксе.

“И мени је то невероватно, и помало сумњиво, али не мислим да САД играју двоструку игру. Али, то чине неке европске земље јер не желе да се договор постигне брзо и на принципима на којима се до сада разговарало и у којем они нису водећи”, рекао је министар Дачић.

Он каже и да то што нико не може да натера Приштину да промени одлуку о таксама треба да наведе оне које су их подржавали да се запитају шта су створили. Министар је приметио да међународни званичници да у жељи да “повуку уши” свима признају да је Приштина крива, али замерају Београду што није дозволио пријем Косова у Интерпол и што лобира за повлачење признања независности Косова, тврдећи да Србија тако омета дијалог.

“Сви који дођу са таквом темом, чуће одговор: све док се не врати стање у броју земаља које су признавале Косово као независно пре Брисела Србија неће стати”, поручио је Дачић.

“Нисмо се у Бриселу договарали да Косово буде члан међународних организција, али ако то буде део разговора, то је онда друга ствар”, подвукао је Дачић.

ДАЧИЋ: ИНТЕЗИВНО СЕ РАЗГОВАРА О ИЗГРАДЊИ ГАСОВОДА ТУРСКИ ТОК КРОЗ СРБИЈУ
Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да је ширење гасно-транспортне инфраструктуре у све делове Србије централно питање и додао да се ових дана интезивно разговара о реализацији трасе гасовода Турски ток кроз Србију.

“Надамо се да се неће десити, као у случају гасовода Јужни ток, да неке од држава кроз које гасовод треба да прође изађу из овог пројекта”, казао је Дачић новинарима у Београду после заседања Међувладиног комитета за трговину, економску и научно-техничку сарадњу Русије и Србије, чији је копредседавајући.

Магистрални гасовод који би требало да прође кроз Србију део је гасовода Турски ток којим се гас из Русије доводи у Турску. Траса кроз Србију требало би да буде дуга 403 километра, а гасовод би из Бугарске ушао у Србију код Зајечара и изашао у Мађарску код Хоргоша.

Дачић је истакао да је Србија обезбедила сигурност у испоруци природног гаса из Русије и у потпуности поштује обавезе плаћања испорученог гаса. Потпредседник Владе Русије и копреседавајући Комитета Јуриј Борисов рекао је да у пројекту реализације гасовода Турски ток “не зависи све од нас, већ и од Бугарске и Мађарске кроз које треба да прође”.

“Добио сам уверење од председника да је Србија учинила све неопходне кораке ради реализације пројекта и да је у разговору са његовим колегама, премијером Бугарске и председником Мађарске добио уверавања да су 100 одсто заинтересовани за реализацију тог пројекта”, рекао је Борисов.Додао је да ће изградња Турског тока имати кључни значај за привреду Србије и оценио да ће Србија имати могућност да подигне конкурентност, а да ће гасовод бити основ за развој различитих грана индустрије, као и да ће имати добити од транзитних такси.

ДАЧИЋ: ЈОШ СЕ ПРЕГОВАРА О СПОРАЗУМУ СА ЕВРОАЗИЈСКОМ ЕКОНОМСКОМ УНИЈОМ
Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да се настављају разговори стручњака у вези са споразумом Србије са Евроазијском економском унијом и да је циљ да се што пре заврше.

Он је новинарима у Београду после седнице Међувладиног комитета за трговину, економију и научно-техничку сарадњу Србије и Русије, рекао да су до сада одржане три рунде преговора и да се у току усаглашавања око тога који производи из Србије ће се без царине наћи на тржишту Евроазијске уније.

Дачић је објаснио да Србија са државама чланицама Евроазијске уније већ има потписане билатералне трговинске споразуме, а да се сада преговара о томе да се на нивоу читаве уније потпише споразум о слободној трговини који би по броју и обухвату производа био различит од тих споразума.

Додао је да Русија, колико је он упућен, не прави проблеме Србији када је у питању стављање производа на листу, иако и она штити своје производе, али да се неке друге земље чланице Евроазијске уније тренутно више залажу за своје интересе.Он је казао да, пошто су то пријатељске земље, треба их убедити да дође до споразума који би обухватио целокупно тржиште Евроазијске уније у којој су поред Русије, Белорусија, Казахстан, Јерменија и Киргизија.

Потпредседник Владе Русије и коопредседавајући Комитета Јуриј Борисов је казао да ће Русија убеђивати колеге да је у интересу повећања свеобухватне робне размене у интересу да се производи из Србије нађу на том списку роба које ће се увозити без царине, али да је у питању дугорочан процес.

На питање новинара докле се стигло за реализацијом споразума Србије и Русије о коришћењу нуклеарне енергије у мирнодопске сврхе, односно стварању центра за нуклеарну науку, технологије и иновације, Дачић је казао да би до краја године требало да буду припремљени акти у вези с тим пројектом.

Он је истакао да се нуклеарна енергија неће користи ни у какве друге сврхе, осим у мирнодопске, попут коршћења у медицини.

 

Извор Вечерње новости, 07. март 2019.