Брнабић: Заштитићемо интересе Србије; Селаковић: Одговорићемо рационално и чврсто

За Београд је тај документ био знак да Приштина заправо неће компромис, неће дијалог, неће никакав договор осим пуког признања

Платформа Приштине је трећи и завршни ударац дијалогу, изјавила је премијерка Ана Брнабић новинарима, након седнице Савета за националну безбедност, коју је председник Србије Александар Вучић сазвао након усвајања платформе и додала да је тај документ супротан здравом разуму.

Брнабић је истовремено рекла да ће реакција Србије бити, као и увек, одмерена. Брнабић је новинарима пренела да је закључак седнице да је без сумње усвајање овакве платформе трећи завршни ударац дијалогу Београда и Приштине.

„Први ударац било је непоштовање Бриселског споразума од стране Приштине. Данас је 2.149 дана од када је потписан Споразум, а Приштина није урадила ништа, није имплементриала ниједно слово тог документа. Не постоји ништа од Заједнице српских општина, што је била једина обавеза Приштине и кичмени стуб споразума“, објаснила је она. Други ударац, како је рекла, је било увођење такси на робу из Србије и БиХ.

Подсетила је да су таксе прво биле уведене 6.новембра, а због млаке реакције међународне заједнице 21.новембра повећана је на небулозних 100 одсто. „До данас никако нису укините. Приштина је је дала јасну поруку и ЕУ и САД да таксе неће бити укинуте и то је био други велики ударац. Трећи завршни ударац је усвајање овакве платформе. Она је супротна здравом разуму“, закључила је Брнабић.

РЕАКЦИЈА СРБИЈЕ БИЋЕ ОДМЕРЕНА И ОДГОВОРНА
Премијерка Ана Брнабић рекла је да је платформа коју је усвојила Приштина супротна здравом разуму, а да ће реакција Србије, као и до сада, бити одмерана и одговорна.

“Реакција Србије ће бити, као и до сада одмерена. Ми ћемо пазити каква је наш реакција, анализираћемо све аспекте наше реакције. Она ће бити одговорна, али морам да кажем да ћемо у сваком тренутку умети да заштитимо интересе Републике Србије и њених грађана”, рекла је премијерка.

Платформа је, истакла је, супротна здравом разуму, документ за који је потребно времена да се анализира, али је једно јасно:

“То је документ против било каквог компромиса, даљег дијалога, не прича ништа о животу Срба на КиМ, да не говорим о нечему другом. Наставићемо да анализирамо тај документ, али мој закључак је да је супротна разуму”, рекла је Брнабић после седнице Савета за националну безбедност.

Приштина је свим досадашњим корацима усмереним против Београда системски ишла на то да се дијалог обустави, да никакав компромис није могућ.

“Председник Србије ће данас грађанима у Сремској Митровици говорити о тој платформи и томе каква ће бити реакција Србије”, рекла је она.

 

Извор Танјуг/Вечерње новости, 08. март 2019.

ОКОНЧАН САСТАНАК САВЕТА ЗА НАЦИОНАЛНУ БЕЗБЕДНОСТ
Окончана је седница Савета за националну безбедност, коју је сазвао председник Александар Вучић након што је Приштина усвојила Платформу за дијалога којом су Срби стављени у најтежи положај још од 2011. године.

На састанку су били премијерка Ана Брнабић, шеф БИА Братислав Гашић, први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић,министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, министар одбране Александар Вулин, начелник Генералштаба, генерал-потпуковник Милан Мојсиловић, као и директор Полиције Владимир Ребић и други.

Председник Удружења киднапованих и убијених на КиМ Симо Спасић, надомак Председништва, транспарентом позвао је српске власти на заустављање дијалога с “вођама ОВК”. Косовски парламент је Платформу усвојио уз поруку премијера Рамуша Харадинаја да су “границе Косова недодорљиве”, односно да то значи “очување Косова од 17. фебруара 2008.”, када је, иначе, Приштина једнострано прогласила тзв. независно Косово.

За Београд је тај документ, још од момента када се појавила његова прва верзија у јавности, био знак да Приштина заправо неће компромис, неће дијалог, неће никакав договор осим пуког признања и то у границама које је сама одредила на територији Републике Србије. Председник Вучић је недавно, на Минхенском форуму, рекао да је оно што су косовски Албанци доставили скупштини као платформу за наставак дијалога са Београдом заправо – платформа против дијалога.

Претходна седница Савета за националну безбедност одржана је крајем новембра прошле године, када је Приштина увела 100 одсто увећане таксе на српску робу.

 

Извор Танјуг/Вечерње новости, 08. март 2019.

СЕЛАКОВИЋ: ОДГОВОР ВУЧИЋА БИЋЕ РАЦИОНАЛАН И ЧВРСТ
Генерални секретар Председништва Србије Никола Селаковић изјавио је данас да ће одговор председника Александра Вучића на усвајање платформе приштинских власти бити рационалан, одговоран и чврст. Он је за РТС рекао да је Вучић на такво понашање Приштине упозоравао још пре пет месеци, а да се овом платформом зауставља дијалог, и навео да је председник до касно синоћ о тренутној ситуацији разговарао са државним руководством Србије.

“О мерама не могу да причам, али могу о садржини папира. У тачкама 1 и 5 они наводе мишљење Међународног суда правде, по захтеву (Драгана) Ђиласа, (Бориса) Тадића и (Вука) Јеремића, који тврди да је признање Косова у складу с међународним правом”, рекао је Селаковић.

Он је подсетио да је Приштина у бриселском дијалогу имала само једну обавезу (формирање Заједнице српских општина), и ни њу није испунила, да је затим увела таксе на робу из централне Србије, а да је сада усвојила платформу у којој се позива на такозвани устав Косова и која за једини циљ има да Србија призна Косово. “А кроз њу траже ратне репарације, удео у расподели имовине СФРЈ, суђење Србима за злочине”, рекао је Селаковић.

Он је оценио да је посета подсекретара америчког Стејт департмента Дејвида Хејла Београду важна.

“Улога САД у читавом процесу једна је од кључних. Београд је увек био врло јасан кад су у питању услови за одржавање дијалога и ниједним јединим својим гестом није довео дијалог у питање”, рекао је Селаковић.

С друге стране, Приштина је неиспуњавањем обавеза из Бриселског споразума, увођењем такси које су нарушиле регионалну економску безбедност, и на крају доношењем овакве платформе у којој се све налази у рукама неких преговарача, у потпуности зауставила дијалог, навео је.

Упитан да ли очекује оштрију реакцију међународне заједнице, Брисела, Селаковић каже до сада није могла да се види икаква реакција.

“Волео бих да до реакције дође, то би волео сваки разуман човек у Србији, од председника до сваког грађана. Реалност је таква каква јесте. Волео бих да нас изненаде позитивном реакцијом, а да ли ће то тако бити чињенице до сада којима смо сведочили, говоре потпуно супротно”, закључио је Селаковић.

 

Извор Танјуг/Вечерње новости, 08. март 2019.

ДЕЈВИД ХЕЈЛ: САД ПОЗИВАЈУ НА НАСТАВАК ДИЈАЛОГА
Подсекретар у америчком Стејт департменту Дејвид Хејл позвао је данас, у разговору с председником Србије Александром Вучићем, на укидање такси које је Приштина увела на српску робу, али и заустављање обостраних провокација и наставак дијалога, објавила је Амбасада САД у Београду на свом Твитер налогу поводом сусрета са шефом српске државе.

“САД позивају на укидање тарифа, заустављање обостраних провокација и наставак дијалога. Подсекретар Хејл у разговору с председником наглашава да САД цене партнерство са Србијом и желе да изграде још снажније односе“, написано је уз фотографију са данашњег састанка на Андрићевом венцу.

Хејл је уочи доласка у Београд рекао да постоји шанса да се ове године постигне договор Београда и Приштине, и нагласио да САД неће давати рецепт за решење. Он је у Београд допутовао дан пошто је приштински парламент усвојио платформу за дијалог с Београдом, која, међутим, онемогућава постизање компромисног решења.

Како је раније најавио Стеј департмент, Хејл ће у Приштини разговарати с приштинским лидерима о, како се наводи, “историјској шанси да се постигне свеобухватни споразум о нормализацији односа са Србијом”, те о тражењу могућности за постизање договора.

 

Извор Танјуг/Вечерње новости, 08. март 2019.