Мирослав Мишковић осуђен на две и по године затвора

Мирослав Мишковић је осуђен на две и по године затвора и осам милиона динара, због помагања сину да утаји порез

Специјални суд у Београду прогласио је кривим Мирослава и Марка Мишковића за утају пореза. Мирослав Мишковић је осуђен на две и по година затвора и осам милиона динара, а Марко Мишковић на годину дана кућног затвора и такође осам милиона динара. Трочлано веће судија осуђујућу пресуду је донело већином гласова, што значи да један од судија није био сагласан. Мирослав и Марко Мишковић и Мило Ђуршаковић су раније због недостатка доказа правоснажно били ослобођени оптужби да су злоупотребама оштетили путарска предузећа.

Мирослав Мишковић је осуђен на две и по године затвора и осам милиона динара, због помагања сину да утаји порез по одбитку од капиталног добитка из пословања путарских предузећа, од 320 милиона динара. Марко Мишковић је због утаје поменуте суме осуђен на годину дана кућног затвора и такође осам милиона динара. Он мора да уплати 320 милиона динара у буџет државе Србије на име неизмирених пореских обавеза.

Власник Нибенс групе, који је учествовао са Мишковићима у послу са путарским предузећима Мило Ђуршаковић осуђен је на јединствену казну од четири године затвора и три месеца и шест милиона динара. Ђурашковић и његови сарадници морају у року од три месеца од правоснажности пресуде солидарно да уплате 2,8 милијарди динара за надоканду штете Крушевачкој фабрици мазива ФАМ. Остали сарадници су осуђени на казне од шест месеци до три године затвора и новчане казне. Свима ће бити урачунато време проведено у притвору, јавља репортерка РТС-а са лица места.

На пресуду коју је суд донео, тужилаштво за организовани криминал и одбрана имаће право жалбе. То je друга првостепена пресуда у овом случају, пошто је прву 2017. године делимично укинуо Апелациони суд и наложио да се понови суђење. Мирослав Мишковић није присуствовао изрицању пресуде, јер није ни обавезан да то учини, док су његов син и Ђурашковић дошли да одслушају изрицање. Ђурашковићу и Мишковићима суд је, иначе, данас укинуо меру забране напуштања боравишта, тако да ће им бити враћени пасоши.

 

Извор Танјуг/РТС, 08. март 2019.