Амбасаде САД и ВБ реаговале на окупљање Равногорског покрета у Вишеграду

Равногорски покрет Вишеград организовао је том граду парастос и полагање цвећа на споменику четничком команданту, уследиле бурне реакције

Пoводом обележавања годишњице хапшења четничког команданта Драже Михаиловића након Другог светског рата које је у Вишеграду организовао Равногорски покрет, Амбасада САД у БиХ саопштила је путем Твитера да је „ужаснута претњама и националистичкој реторици током данашњег догађаја“.

„Такво понашање је неприхватљиво. Очекујемо од релевантних институција да предузму неопходне кораке, позабаве се овим претњама и учине да они који су криви одговарају“, објављено је на Твитер налогу Амбасаде САД у Сарајеву.

Амбасадор Велике Британије у БиХ Метју Филд на истој друштвеној мрежи је написао да су у Вишеграду виђене „шокантне сцене“.

„Шокантне сцене у Вишеграду. Мора да је узнемирило многе широм БиХ – надам се да ће власти спровести пуну истрагу. Говору мржње није место у модерном друштву. Крајње је време за окретање будућности, с одговарајућим поштовањем за све стране“, написао је Филд.

Реаговао је и шеф делегације ЕУ за БиХ Ларс Гунар Вигемарк, наводећи да „данашњи узнемирујући догађаји у Вишеграду, који глорификују насиље и подстичу мржњу само удаљавају мултиетничку БиХ и целу регију од помирења и ЕУ принципа вредности и толеранције“.

Канцеларија високог представника у БиХ, Валентина Инцка саопштила је да осуђује данашња „срамна дешавања у Вишеграду“.

„Надлежне институције ово треба да истраже и предузму одговарајуће акције против одговорних за говор мржње. Данашњи догађаји у Вишеграду немају места у БиХ друштву, помирење је једини пут у будућност“, наводи та канцеларија.

ПАРАСТОС И ПОЛАГАЊЕ ЦВЕЋА НА СПОМЕНИК ДРАЖИ МИХАИЛОВИЋУ
Равногорски покрет Вишеград организовао је том граду парастос и полагање цвећа на споменик четничком команданту, генералу Југословенске војске у отаџбини Дражи Михаиловићу, поводом годишњице његовог хапшења након Другог светског рата у околини Вишеграда. Фена наводи да су ранијих година припадници Равногорског покрета овакве скупове организовали 13. марта, а јутрошње окупљање отпочело је током дана на Тргу палих бораца у Вишеграду. Сарајевски Дневни аваз наводи да је ове године програм организован три дана раније због почетка православног поста.

Наводи се да су се уз повике „Бог чува Србију“, „Бог чува Републику Српску“, у униформама са заставама и кокардама, припадници Равногорског покрета постројили пред тзв. војводом Славком Алексићем, где су, уз упозорења представника покрета и Борачке организације Вишеград да се не сме десити ни најмањи инцидент, положили цвеће на споменик у центру града. Равногорци су положили цвеће и на споменике у месту Ундруље, где је у акцији Озне 13. марта 1946. године Михаиловић ухапшен.

„Као и сваке године, окупљамо се да одамо спомен и парастос команданту Југословенске војске у отаџбини, човеку који је свој живот посветио слободи српског народа, али и развоју демократије и одбрани отаџбине од фашистичких агресора“, казао је председник Равногорског покрета Републике Српске Душан Сладојевић.

Окупљање равногораца у РС изазвало је велико узбуђење у владајућим странкама у Федерацији БиХ, па тако Кликс преноси саопштење Странке демократске акције која тражи да „Тужилаштво БиХ по службеној дужности одмах предузме све кораке и покрене кривичне поступке против организатора четничког окупљања у Вишеграду“.

Наводи се такође да је Демократска фронта „позвала министра унутрашњих послова РС Драгана Лукача и министра безбедности БиХ Драгана Мектића да ухапсе припаднике четничког покрета који су у Вишеграду експлицитно позивали на чињење нових злочина, или да им се, ако и поред очигледних четничко-кољачких намера не желе да их приведу, једноставно придруже“.

ПИТАЊА ОКО СКУПА НИСУ У НАДЛЕЖНОСТИ ГП БИХ
Гранична полиција БиХ саопштила је да питања у вези с јавним скупом који је одржан на подручју Вишеграда, нису у надлежности те полицијске агенције, као што, како је навела, није ни одобравање јавних скупова или јавни ред и мир ван заштитне зоне или граничних прелаза.

Из Граничне полиције БиХ наводе да су сва питања у вези са одобравањем јавног скупа и јавног реда и мира на подручју Вишеграда у надлежности Министарства унутрашњих послова Републике Српске, преноси Фена.

 

Извор Кликс/Танјуг/РТС, 10. март 2019.