Италија се прикључила кинеском Путу свиле, Вашингтон побеснео

Рим и Пекинг преговарају о сарадњи чланице Г-7 и друге највеће економије света, упркос оштром противљењу Вашингтона и Брисела

Италија је независна држава. Верујемо да ће се Рим држати одлуке коју је самостално донео. Тим речима Ванг Ји, кинески министар иностраних послова, обратио се влади Ђузепа Контеа, након оштрог противљења Вашингтона и Брисела плановима Рима да се прикључи Иницијативи „Појас и пут” (ИПП).

Вест да се Италија, иначе трећа највећа економија еврозоне, и чланица Г-7, спрема да крајем овог месеца потпише меморандум о разумевању са Кином о приступању ИПП, први је ове седмице објавио лондонски Фајненшел тајмс. Према незваничним најавама из Рима, свечано потписивање тог меморандума уврштено је у сатницу прве посете кинеског председника Си Ђинпинга Италији 22–23. марта.

Могућност да Италија постане прва велика економија Запада која приступа кинеској ИПП сместа је изазвала оштре реакције Вашингтона и Брисела, али и појединих званичника италијанског министарства иностраних послова.

„Вашингтон ’Појас и пут’ види као ’иницијативу Кине за интересе Кине’. Сумњичави смо да ће подршка италијанске владе (тој иницијативи) донети било какву економску корист италијанском народу, док би на дуге стазе могла окрњити углед Италије на међународној сцени”, упозорио је Герет Меркис, портпарол Савета за националну безбедност Беле куће.

Са ове стране Атлантика, Европска комисија (ЕК) поручила је у среду Контеовој влади да било каква сарадња Италије и Кине у оквиру Иницијативе „Појас и пут” треба да се придржава „тржишних правила, као и међународних и ЕУ стандарда”.

„Ни ЕУ, нити било која од њених чланица не могу ефективно остварити своје циљеве са Кином, без потпуног јединства”, истакла је Маја Коцијанчич, портпарол ЕК. „Било какав такав споразум мора бити у сагласности са законима и принципима ЕУ, уз, наравно, поштовање јединства ЕУ у примени нових пројеката”, додала је Коцијанчичева.

Објављивање вести о убрзаној припреми текста меморандума о разумевању између Италије и Кине изненадило је високе функционере италијанског министарства иностраних послова, које би по устројству система требало да предводи преговоре о међудржавним споразумима. Неколико сати пошто је вест о меморандуму обелодањена подсекретар за спољне послове и међународну сарадњу Гуљелмо Пичи затражио је „додатне консултације” унутар владе поводом поменутог споразума са Кином.

„У овом тренутку не мислим да би требало да наставимо ка потписивању”, поручио je Пичи на Твитеру, одбивши да даље коментарише.

Ако у италијанском министарству иностраних послова има оних који јавно изражавају опрез према прикључењу Италије ИПП-у, како је уопште дошло до детаљних преговора званичног Рима о тако стратешкој сарадњи са Пекингом? У случају ових преговора, главну реч је, изгледа, имало италијанско министарство за економски развој (које предводи Луиђи ди Мајо, заменик председника владе).

Наиме то министарство је још почетком прошлог септембра објавило на свом веб-сајту да се разматра споразум о меморандуму са Кинезима. Прошлог октобра Италија је оформила Оперативну групу за Кину, да размотри могућности нововековне економске сарадње са „азијским тигром”.

„Италија и Кина биле су у прошлости повезане древним Путем свиле. Очекујемо да Оперативна група помогне јачању сарадње две државе у оквиру ИПП и допринесе зближавању ЕУ и Кине”, подсетио је у октобру кинески амбасадор у Италији Ли Руији на време када је италијански морепловац Марко Поло у 13. веку стигао до Кине. У међувремену, Микеле Герачи, подсекретар у италијанском министарству за економски развој, званично је средином ове седмице обелоданио да „су још у току преговори о тексту меморандума о разумевању”.

Бриселски портал Јуро актив јуче је ексклузивно објавио детаље текуће верзије тог меморандума, који најављује да ће Кина и Италија „промовисати синергије и јачати комуникацију и сарадњу” и заједнички снажити „дијалог о техничким и регулаторним стандардима”. Иза ових општих формула, верзија меморандума која је процурила у јавност најављује, између осталог, и нове инвестиције кинеских компанија у луци Трст. Стратешка лука на северу Јадрана – и једна од највећих на Медитерану – осим што је лане претоварила 62,7 милиона тона разне робе, истовремено има пружне везе са централном и северном Европом, подсећа Јуро актив.

Микеле Герачи и Едуардо Ричи, подсекретар за инфраструктуру, боравили су прошлог месеца у Трсту, где су промовисали град-луку као „кинеску капију новог пута свиле за Европу”. Према информацијама бриселског портала, будући меморандум разматра и могућности сарадње италијанске наменске индустрије са кинеским партнерима, заједничке пројекте у електронској трговини, као и нове послове у области инфраструктуре.

Да ли ће влада Ђузепа Контеа стварно приступити Иницијативи „Појас и пут” још је загонетка. Западни коментатори упозоравају да би такав потез званичног Рима „значајно одвојио Италију од традиционалних савезника”. Европска унија је „преценила Русију и потценила Кину”, приметио је европски комесар за придруживање Јоханес Хан у уторак, дан пре бомбастичне вести из Рима, имајући на уму инвестициони искорак Пекинга на Балкан.

У случају Италије – државе на ивици рецесије, са укупним јавним дугом већим од 2.000 милијарди америчких долара и ненаплативим банкарским дуговима у висини од преко 185 милијарди долара – Пекинг је на Апенинском полуострву пронашао западноевропског партнера у великом финансијском шкрипцу.

 

Аутор Тања Вујић

 

Извор Политика, 10. март 2019.