Си Ђинпинг “до даљњег” отказао посету САД

Начин преговора и став америчког председника током самита са Ким Џонг Уном био је главни разлог због којег је Ђинпинг отказао посету САД

Кинески председник Си Ђинпинг отказао је службени пут у САД. Разлог је наводно неповерење према председнику Сједињених Држава, Доналду Трампу, након неуспеха састанка на врху између америчког председника и севернокорејског вође у Ханоју. Си-Ен-Ен је јуче објавио опширан извештај о неуспеху састанка између Трампа и лидера Северне Кореје, Ким Џонг Уна, који је одржан у Ханоју, главном граду Вијетнама у фебруару.

Трамп је хтео присилити Пјонгјанг да америчкој страни да све извештаје о њиховом нуклеарном оружју, али не само то. Вашингтон је од Кима тражио да Белој кући и Пентагону достави све информације о резервама хемијског и биолошког оружја, како би се уништило заједно с ракетним и нуклеарним програмом. То је био главни разлог зашто је Ким Џонг Ун напрасно прекинуо самит и напустио преговоре пре њиховог завршетка по протоколу.

За Си-Ен-Ен је овакво понашање Трампа главни разлог за отказивање службеног пута Си Ђинпинга у САД. Амерички канал наводи како су начин преговора и став америчког председника током самита, те неуспех преговора севернокорејске стране с њим и његовом администрацијом главни разлози који су кинеске власти мотивисале да не обуставе напоре у планирању посета.

“Без чврстог договора да ће се двојица лидера о нечему сложити и да неће бити постављани никакви предуслови, Си је одбио путовати готово 13.000 километара без чврстих гаранција. Кинески званичници су потврдили да више не планирају да Си Ђинпинг крајем месеца путује на Флориду”, преносе амерички медији. Према америчком каналу, Трамп је одложио наметање додатних царина Кини, иако је претходно најавио да ће се почети наплаћивати од 1. марта, зато што жели постићи трговински споразум с азијским дивом.

Амерички председник је крајем фебруара најавио да планира одржати састанак са својим кинеским колегом у његовој резиденцији у Мар-а-Лагу на Флориди, како би се постигао споразум о решавању њихових трговинских спорова. Прошле године су Сједињене Државе увеле високе царине на укупно 34 милијарде долара вредног кинеског извоза у САД, посебно на најсавременије технологије.

Као одговор на то је влада у Пекингу осудила америчке мере и назвала их кршењем закона међународне трговине, те поткопавањем законских права и интереса чланица Светске трговинске организације (СТО). У одмазди је Кина увела царине на неколико америчких производа, укључујући нафту, али је због великог несразмера у трговинском билансу за многе америчке производе нашла замену код других добављача.

 

Извор Си-Ен-Ен/logicno.com, 10. март 2019.