Evroazijska unija: Pada rampa Belorusije Srbiji?

Ukoliko dogovor sa EEU bude postignut, Srbija će moći da izveze bez carine određene količine sira, cigareta i voćnih rakija

Srpska delegacija, na čelu sa ministrom trgovine Rasimom Ljajićem, boraviće danas u Moskvi, gde se očekuju finalizacija i konačni dogovor o slobodnoj trgovini između naše zemlje i Evroazijske ekonomske unije. Ukoliko dogovor bude postignut, Srbija će moći da izveze bez carine određene količine sira, cigareta i voćnih rakija. Rampu na ovaj sporazum spustila je Belorusija, koja se usprotivila traženoj kvoti od 1.000 tona za sir.

Ministar Ljajić danas će se sastati sa ministarkom trgovine Evroazijske unije Veronikom Nikišinom, s kojom bi trebalo da obavi finalnu rundu razgovora o zaključenju tog sporazuma.

– Mislim da ćemo postići kompromis i na taj način usaglasiti sporazum – kazao je, za Novosti, ministar Ljajić. – Bio bih vrlo neprijatno iznenađen ukoliko bude drugačije.

Tokom pregovora, Srbija je tražila bescarinski režim za pojedine naše proizvode, jer se prilikom izvoza i dalje naplaćuje carina za njih. Srpski tim očekuje da se odobre kvote, i to 1.000 tona za sir, 2.000 tona za cigarete i 50.000 litara za vinjak. Kada je reč o vinjaku, on je zasmetao Jermeniji, a sir – Belorusiji. Inače, u Srbiju čak i cigarete iz Rusije ulaze bez carina, a naša zemlja, ako ih izveze kod njih, plaća 18 odsto carine.

Evroazijsku ekonomsku uniju čine Rusija, Kirgizija, Belorusija, Jermenija i Kazahstan. Trenutna razmena robe sa Srbijom dostiže 2.8 milijardi dolara, a najviše se trguje sa Rusijom.

INVESTITORI
Zbog pogodnosti koje pruža sporazum sa Evroazijskom unijom mnogi strani investitori su i izabrali Srbiju za svoje poslovanje. Naša zemlja je odlična veza za mnoge strane kompanije koje žele da izvoze na to tržište.

 

Izvor Večernje novosti, 12. mart 2019.

Pratite nas na YouTube-u