Евроазијска унија: Пада рампа Белорусије Србији?

Уколико договор са ЕЕУ буде постигнут, Србија ће моћи да извезе без царине одређене количине сира, цигарета и воћних ракија

Српска делегација, на челу са министром трговине Расимом Љајићем, боравиће данас у Москви, где се очекују финализација и коначни договор о слободној трговини између наше земље и Евроазијске економске уније. Уколико договор буде постигнут, Србија ће моћи да извезе без царине одређене количине сира, цигарета и воћних ракија. Рампу на овај споразум спустила је Белорусија, која се успротивила траженој квоти од 1.000 тона за сир.

Министар Љајић данас ће се састати са министарком трговине Евроазијске уније Вероником Никишином, с којом би требало да обави финалну рунду разговора о закључењу тог споразума.

– Мислим да ћемо постићи компромис и на тај начин усагласити споразум – казао је, за Новости, министар Љајић. – Био бих врло непријатно изненађен уколико буде другачије.

Током преговора, Србија је тражила бесцарински режим за поједине наше производе, јер се приликом извоза и даље наплаћује царина за њих. Српски тим очекује да се одобре квоте, и то 1.000 тона за сир, 2.000 тона за цигарете и 50.000 литара за вињак. Када је реч о вињаку, он је засметао Јерменији, а сир – Белорусији. Иначе, у Србију чак и цигарете из Русије улазе без царина, а наша земља, ако их извезе код њих, плаћа 18 одсто царине.

Евроазијску економску унију чине Русија, Киргизија, Белорусија, Јерменија и Казахстан. Тренутна размена робе са Србијом достиже 2.8 милијарди долара, а највише се тргује са Русијом.

ИНВЕСТИТОРИ
Због погодности које пружа споразум са Евроазијском унијом многи страни инвеститори су и изабрали Србију за своје пословање. Наша земља је одлична веза за многе стране компаније које желе да извозе на то тржиште.

 

Извор Вечерње новости, 12. март 2019.