Naslednica Merkelove odbacila Makronov predlog o reformi EU

“Novo osnaživanje Evrope se ne može sprovesti bez nacionalnih država, jer one EU daju demokratski legitimitet i identitet”

Ne “evropskoj superdržavi” i centralizmu Brisela. Da evropskoj spoljnoj politici i zajedničkom upravljanju imigracijom. To je ukratko recept naslednice nemačke kancelarke Angele Markel, Anegret Kramp-Karenbauer, predsednice nemačke Hrišćansko-demokratske unije (CDU), piše Velt am Zontag. Nova čelnica CDU kaže kako je ovaj program nužan kako bi se suprotstavilo usponu “populističkih” snaga i, zašto ne, zaštitila hegemonija Berlina na evropskom kontinentu.

Anegret Kramp-Karenbauer je objavila neku vrstu programskog manifesta koji ukazuje pomak prema desnici, čak i u liberalnoj sferi CDU-a nakon Angele Merkel. Kramp-Karenbauer je prihvatila samo neke od predloga koje je nedavno najavio francuski predsednik Emanuel Makron, posebno reformu Šengena i jačanje sistema azila i imigracije u EU. Međutim, takođe je upozorila Makrona i proevropske snage da je protiv prisilne integracije koja bi mogla biti kontraproduktivna. Ukupni program Makrona vidi kao unapred izgubljeni rat protiv “populista”.

“Tema protiv optužbi populista ne može biti odbrana nepotpunog statusa kvo današnje EU. Pitanje “za” ili “protiv” Evrope uopšte nije ključna za većinu građana”, tvrdi Anegret Kramp-Karenbauer

“Ako želimo da naše evropske kompanije budu u budućnosti i dalje budu finansirane od evropskih banaka, moramo stvoriti jedinstveno tržište za banke. Istovremeno, moramo dosledno težiti uspostavljanju sistema supsidijarnosti, samoosnaživanja i građanske odgovornosti. Evropski centralizam, evropski etatizam, komunalizacija dugova, evropeizacija društvenih sistema i minimalne plate bi bili bi pogrešan način”, nastavlja nova čelnica CDU.

RECEPT CDU ZA SPAS EU JE “POŠTOVANjE SUVERENITETA”
Uprkos tome što mnogi evropejci tvrde, evropska superdržava koja se često spominje je opasna i može predstavljati kraj EU. Anegret Kramp-Karenbauer je to razumela i potvrđuje legitimnost i važnost nacionalnih država, piše Velt am Zontag.

“Nijedna evropska superdržava ne ispunjava cilj Evrope koja je sposobna delovati. Evropske institucije ne mogu zahtevati moralnu superiornost u odnosu na saradnju nacionalnih vlada. Novo osnaživanje Evrope se ne može sprovesti bez nacionalnih država, jer one EU daju demokratski legitimitet i identitet”, kaže nemačka političarka.

“Države članice su te koje formulišu i ujedinjuju svoje interese na evropskom nivou. Tek tada nastaje međunarodni značaj Evropljana. Evropa se mora usredsrediti na supsidijarnost i na to da zemlje učini odgovornima i da istovremeno mogu delovati u zajedničkom interesu”, nastavlja Anegret Kramp-Karenbauer.

DA ŠENGENU I ZAJEDNIČKOM UPRAVLjANjU ZAHTEVIMA ZA AZIL
AKK, kako je zovu u Nemačkoj, izabrana za čelnicu CDU-a u decembru prošle godine, sada je naglasila u svom govoru da je Makron u pravu kada kaže da u Evropi “postoji potreba hitnog delovanja”. Posebno se slaže s francuskim predsednikom o potrebi reforme sistema imigracije u Evropi.

“Izričito se slažem s Emanuelom Makronom u našem osećaju da zajednica i sigurnost u Evropi zahtevaju sigurne spoljne granice. Moramo dovršiti Šengen. Za to nam je u EU potreban sporazum bez praznina oko zaštite granica. Tamo gde se spoljna granica ne može ili ne sme zaštititi samo nacionalnim sredstvima, tamo se mora brzo izgraditi i rasporediti operativna Fronteksova granična policija. Već na granicama Šengena je potrebno proveriti postoji li razlog za zahtev za azil, status izbeglice ili bilo koji drugi razlog za ulazak”, kaže AKK.

Suprotno Makronu, doskorašnja sekretarka CDU predlaže konzervativniji plan, počevši od asimilacije imigranata. Anegret Kramp-Karrenbauer je ponovila “da integracija imigranata predstavlja ključni izazov za mnoge evropske države, posebno zato što su neki oblici islama nespojivi s našim idejama otvorenog društva”.

KRAMP-KARENABAUER IZAZIVA FRANCUSKU OKO STRAZBURA
Jedno od velikih pitanja budućnosti, primetila je Anegret Kramp-Karenbauer, počevši od same Evrope, može biti podsticaj za manifestaciju islama koji može biti kompatibilan s našim sistemima vrednosti.

“Da bi se to postiglo, trebalo bi da stvorimo evropske univerzitetske profesore, takozvane Nejtanove katedre, sledeći tradiciju prosvetiteljstva i tolerancije, kojom bi stvorili vlastite imame i učitelje”, tvrdi nemačka političarka. Naslednica Angele Merkel ne odustaje od predloga koji uveliko iritiraju Francusku, kao što je ukidanje sednica u Evropskom parlamentu u Strazburu.

“U isto vreme, trebalo bi da donosimo i dugo očekivane odluke i ukinemo anahronizme. To uključuje prenos Evropskog parlamenta u Brisel i oporezivanje dohotka zvaničnika EU”, kaže AKK. Iako s ciljem ponovnog pokretanja evropskog projekta, čini se da se ideje Anegret Kramp-Karenbauer prilično razlikuju od onih Emanuela Makrona.

EU I FRANCUSKA PROTIV NOVOG KURSA BERLINA
Francuska i Evropska unija su hladno reagovali na reči Anegret Kramp-Karenbauer, koja je u svom govoru odgovorila na apel francuskog predsednika Emanuela Makrona u kojem traži više Evrope i zaštitu liberalnih demokratskih vrednosti i vladavine prava.

Reakcije Francuske i Evropske unije su bile mnogo hladnije nego što se moglo očekivati, što je znak da novi kurs CDU nakon mandata Angele Merkel nije u skladu s onim što je tražio Brisel i predložio Pariz. Evropska komisija je saopštila kako “nema konkretnih komentara u vezi s predlozima stranačke čelnice”. Ovu vrlo hladnu izjavu je dao portparol Žan-Klod Junkera u Briselu.

Dodao je kako predsednik Evropske komisije “poznaje Kramp-Karenbauer 20 godina i zna da je ona uvereni evropejac koji govori francuski i zna važnost francusko-nemačkih odnosa”. Ovom izjavom kao da se želi podsetiti na središnju ulogu francusko-nemačke osovine za samo postojanje Evropske unije.

Socijaldemokratski zastupnik Udo Bulman je oštro kritikovao plan Anegret Kramp-Karenbauer. Međutim, na francuskoj strani je reakcija bila puno oštrija.

“Primećujemo činjenicu da postoje razlike u mišljenju o Evropi”, rekao je portparol francuske vlade Benžamin Grivo u Parizu, nakon sastanka ministara kojem je prisustvovao i Makron.

Grivo je citirao “tri tačke” na kojima se čini da je sukob između Berlina i Pariza jasniji. Prva se odnosi na odbijanje čelnice CDU hipoteze o evropskoj minimalnoj plati, što je ideja koju je u glavnim novinama 28 zemalja Evropske unije predložio Makron.

Ostale tačke jasnih razlika između Anegret Kramp-Karenbauer i Makrona se tiču mogućnosti ukidanja sedišta Evropskog parlamentu u Strazburu, što podržava i italijanski Pokret 5 zvezdica, te mogućnosti zajedničkog mesta Evropske unije u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

“Ovo nije projekat koji podržavamo”, kazao je portparol, koji je dodao kako su te ideje mnogo bliže republikancima Francuske nego predsedniku Makronu i njegovoj stranci En Marše.

 

Izvor logicno.com, 12. mart 2019.