Наследница Меркелове одбацила Макронов предлог о реформи ЕУ

“Ново оснаживање Европе се не може спровести без националних држава, јер оне ЕУ дају демократски легитимитет и идентитет”

Не “европској супердржави” и централизму Брисела. Да европској спољној политици и заједничком управљању имиграцијом. То је укратко рецепт наследнице немачке канцеларке Ангеле Маркел, Анегрет Крамп-Каренбауер, председнице немачке Хришћанско-демократске уније (ЦДУ), пише Велт ам Зонтаг. Нова челница ЦДУ каже како је овај програм нужан како би се супротставило успону “популистичких” снага и, зашто не, заштитила хегемонија Берлина на европском континенту.

Анегрет Крамп-Каренбауер је објавила неку врсту програмског манифеста који указује помак према десници, чак и у либералној сфери ЦДУ-а након Ангеле Меркел. Крамп-Каренбауер је прихватила само неке од предлога које је недавно најавио француски председник Емануел Макрон, посебно реформу Шенгена и јачање система азила и имиграције у ЕУ. Међутим, такође је упозорила Макрона и проевропске снаге да је против присилне интеграције која би могла бити контрапродуктивна. Укупни програм Макрона види као унапред изгубљени рат против “популиста”.

“Тема против оптужби популиста не може бити одбрана непотпуног статуса кво данашње ЕУ. Питање “за” или “против” Европе уопште није кључна за већину грађана”, тврди Анегрет Крамп-Каренбауер

“Ако желимо да наше европске компаније буду у будућности и даље буду финансиране од европских банака, морамо створити јединствено тржиште за банке. Истовремено, морамо доследно тежити успостављању система супсидијарности, самооснаживања и грађанске одговорности. Европски централизам, европски етатизам, комунализација дугова, европеизација друштвених система и минималне плате би били би погрешан начин”, наставља нова челница ЦДУ.

РЕЦЕПТ ЦДУ ЗА СПАС ЕУ ЈЕ “ПОШТОВАЊЕ СУВЕРЕНИТЕТА”
Упркос томе што многи европејци тврде, европска супердржава која се често спомиње је опасна и може представљати крај ЕУ. Анегрет Крамп-Каренбауер је то разумела и потврђује легитимност и важност националних држава, пише Велт ам Зонтаг.

“Ниједна европска супердржава не испуњава циљ Европе која је способна деловати. Европске институције не могу захтевати моралну супериорност у односу на сарадњу националних влада. Ново оснаживање Европе се не може спровести без националних држава, јер оне ЕУ дају демократски легитимитет и идентитет”, каже немачка политичарка.

“Државе чланице су те које формулишу и уједињују своје интересе на европском нивоу. Тек тада настаје међународни значај Европљана. Европа се мора усредсредити на супсидијарност и на то да земље учини одговорнима и да истовремено могу деловати у заједничком интересу”, наставља Анегрет Крамп-Каренбауер.

ДА ШЕНГЕНУ И ЗАЈЕДНИЧКОМ УПРАВЉАЊУ ЗАХТЕВИМА ЗА АЗИЛ
АКК, како је зову у Немачкој, изабрана за челницу ЦДУ-а у децембру прошле године, сада је нагласила у свом говору да је Макрон у праву када каже да у Европи “постоји потреба хитног деловања”. Посебно се слаже с француским председником о потреби реформе система имиграције у Европи.

“Изричито се слажем с Емануелом Макроном у нашем осећају да заједница и сигурност у Европи захтевају сигурне спољне границе. Морамо довршити Шенген. За то нам је у ЕУ потребан споразум без празнина око заштите граница. Тамо где се спољна граница не може или не сме заштитити само националним средствима, тамо се мора брзо изградити и распоредити оперативна Фронтексова гранична полиција. Већ на границама Шенгена је потребно проверити постоји ли разлог за захтев за азил, статус избеглице или било који други разлог за улазак”, каже АКК.

Супротно Макрону, доскорашња секретарка ЦДУ предлаже конзервативнији план, почевши од асимилације имиграната. Анегрет Крамп-Карренбауер је поновила “да интеграција имиграната представља кључни изазов за многе европске државе, посебно зато што су неки облици ислама неспојиви с нашим идејама отвореног друштва”.

КРАМП-КАРЕНАБАУЕР ИЗАЗИВА ФРАНЦУСКУ ОКО СТРАЗБУРА
Једно од великих питања будућности, приметила је Анегрет Крамп-Каренбауер, почевши од саме Европе, може бити подстицај за манифестацију ислама који може бити компатибилан с нашим системима вредности.

“Да би се то постигло, требало би да створимо европске универзитетске професоре, такозване Нејтанове катедре, следећи традицију просветитељства и толеранције, којом би створили властите имаме и учитеље”, тврди немачка политичарка. Наследница Ангеле Меркел не одустаје од предлога који увелико иритирају Француску, као што је укидање седница у Европском парламенту у Стразбуру.

“У исто време, требало би да доносимо и дуго очекиване одлуке и укинемо анахронизме. То укључује пренос Европског парламента у Брисел и опорезивање дохотка званичника ЕУ”, каже АКК. Иако с циљем поновног покретања европског пројекта, чини се да се идеје Анегрет Крамп-Каренбауер прилично разликују од оних Емануела Макрона.

ЕУ И ФРАНЦУСКА ПРОТИВ НОВОГ КУРСА БЕРЛИНА
Француска и Европска унија су хладно реаговали на речи Анегрет Крамп-Каренбауер, која је у свом говору одговорила на апел француског председника Емануела Макрона у којем тражи више Европе и заштиту либералних демократских вредности и владавине права.

Реакције Француске и Европске уније су биле много хладније него што се могло очекивати, што је знак да нови курс ЦДУ након мандата Ангеле Меркел није у складу с оним што је тражио Брисел и предложио Париз. Европска комисија је саопштила како “нема конкретних коментара у вези с предлозима страначке челнице”. Ову врло хладну изјаву је дао портпарол Жан-Клод Јункера у Бриселу.

Додао је како председник Европске комисије “познаје Крамп-Каренбауер 20 година и зна да је она уверени европејац који говори француски и зна важност француско-немачких односа”. Овом изјавом као да се жели подсетити на средишњу улогу француско-немачке осовине за само постојање Европске уније.

Социјалдемократски заступник Удо Булман је оштро критиковао план Анегрет Крамп-Каренбауер. Међутим, на француској страни је реакција била пуно оштрија.

“Примећујемо чињеницу да постоје разлике у мишљењу о Европи”, рекао је портпарол француске владе Бенжамин Гриво у Паризу, након састанка министара којем је присуствовао и Макрон.

Гриво је цитирао “три тачке” на којима се чини да је сукоб између Берлина и Париза јаснији. Прва се односи на одбијање челнице ЦДУ хипотезе о европској минималној плати, што је идеја коју је у главним новинама 28 земаља Европске уније предложио Макрон.

Остале тачке јасних разлика између Анегрет Крамп-Каренбауер и Макрона се тичу могућности укидања седишта Европског парламенту у Стразбуру, што подржава и италијански Покрет 5 звездица, те могућности заједничког места Европске уније у Савету безбедности Уједињених нација.

“Ово није пројекат који подржавамо”, казао је портпарол, који је додао како су те идеје много ближе републиканцима Француске него председнику Макрону и његовој странци Ен Марше.

 

Извор logicno.com, 12. март 2019.