Вучић: Плашим се да дуго неће бити наставка дијалога

„Ако мислите да ће решење да буде да Србија призна независно Косово у границама независног Косова, то је немогуће“

Председник Србије Александар Вучић пренео је сарадницима Ангеле Меркел да му не пада на памет да размата платформу Приштине.

„Упозоравао сам ЕУ на овакав потез Приштине и они су ме уверавали да неће бити усвојена. Сарадници Ангеле Меркел су ми пренели поруку да се од Србије сада очекује уздржаност“, рекао је Вучић за телевизију Прва.

Председник је подсетио да Приштина није испунила обавезе из Бриселског споразума, да су увели таксе које наносе огромну штету Србији и на крају су донели Платформу о којој нећемо ни да разговарамо. На питање шта ако Албанци крену насилно да заузимају Север, на пример Газиводе, Вучић је поновио:

„Србија ће знати да одговори.“

Председник је рекао да не разуме зашто га стално питају кад може да се очекује договор са Приштином, када уопште и не постоје разговори:

„Само траже од нас да признају независно Косово, а то је немогуће, Дијалог не постоји!“

Вучић је рекао да после посете немачких званичника очекује да се бар појача притисак на Приштину да укину таксе. На питање да ли САД подржавају размену територије, Вучић је рекао да никада то од њих није чуо. Поводом спекулација да већ постоје планови за разграничење по којима би и Бујановац припао Косову, председник је рекао да „те глупости не жели ни да коментарише јер о томе неће разговарати“.

Вучић је рекао да не мисли ни да ће се разговарати о његовој идеји разграничења.

„Плашим се да дуго нећемо ни видети наставак дијалога.“

 

Извор Спутњик, 12. март 2019.

ДА СМО СЛУШАЛИ ЋОСИЋА, СРБИЈА БИ БИЛА У ЕУ
Да смо прихватили идеју разграничења као решење за КиМ, када је Добрица Ћосић први пут то понудио, данас бисмо били чланица ЕУ, изјавио је председник Александар Вучић и истакао да је Србија у време када су Ћосић, а и Ђинђић о томе говорили, имала много више на Косову од онога што има данас.

Он је тако одговорио на питање РТС поводом подсећања из ЛДП-а да су се Зоран Ђинђић и Добрица Ћосић залагали за идеју разграничења као решење за Косово и да мисли да ће „боље проћи од њих” у реализацији те идеје.

„Да смо, када је Ћосић то први пут понудио, то прихватили, данас бисмо били чланица ЕУ. Данас бих са сигурношћу могао да кажем да ће ‘Фоклсваген’ код нас, овако су нам шансе невелике у поређењу са земљама ЕУ, јер нисмо чланица, уз проблем Косова”, рекао је Вучић за РТС, пренео је Танјуг.

Он је указао да је Србија, у време када су Ћосић, а и Ђинђић о томе говорили, имала много више на Косову од онога што има данас. Вучић је напоменуо да је 2001/2002. године разговарао са Ђинђићем у Скупштини о Косову, у присуству Јовановића, када је наша ситуација била много повољнија, важила је прича „стандарди пре статуса”, нисмо имали пресуду Међународног суда правде, нисмо имали границу на Јарињу и Брњаку…

„Сада смо у много тежој ситуација, али бисмо одједном желели много више. То је зато што људи немају никакву одговорност”, рекао је Вучић.

Председник је напоменуо да он нема никакав проблем са плаћањем политичке цене за политику коју води, па и према Косову, јер се, каже, политиком не бави да би преживео још један дан, као што су, каже, радили његови претходници на власти, већ да би нешто остало иза њега.

„То нешто нису пусти снови, већ фабрике, запослени људи, живот за будућност Србије, али то је и заштита националних и државних интереса, на реалној, одговорној и озбиљној бази. А, цена, мање-више… То није нарочито важно. Када сте у политици, увек морате да будете спремни да платите највишу могућу цену”, рекао је Вучић.

ХОЋЕТЕ ДА РАТУЈЕМО?
Никако не могу да разумем шта је идеја оних у Србији који, ваљда, мисле да је једино решење, могуће и нормално, да све разговоре зауставимо, изјавио је данас председник Александар Вучић и додао да за такве има само једно питање – да ли желите да ратујемо? Он је на питање ТВ Прва, где је крај стрпљењу Србије и зашто смо „и даље у процесу”, с обзиром да Приштина није испунила Бриселски споразум, увела је таксе и усвојила платформу, поставио контрапитање:

„А, шта желите? Да ратујемо? Хоћете ли онда да ми причате о плавим ковертама које иду на адресе по Србији? Видим да тих добровољаца има много, а кад се дође до плавих коверата, нико неће да се јави”, рекао је Вучић, пренео је Танјуг.

Он је упитао и да ли Београд треба да каже да не жели да преговара и приметио да, чак и да ратујемо, опет бисмо сутра морали да преговарамо и разговарамо.

„Никако да разумем шта је идеја свих у Србији који, ваљда, мисле да је једино решење, и једино могуће и нормално да све зауставимо, да опсујемо свима мајку и да одемо некуд… Где да одемо?”, рекао је председник.

Сагласан је, истиче, да Приштина није испунила важне ствари, али и то да Србија не може да се склони и да остави Србе на КиМ, на милост и немилост, пошто замрзнути конфликт не постоји и понавља – шта ћемо да урадимо ако крену да нам заузимају Газиводе и Трепчу.

„Више пута сам рекао шта ћемо да урадимо и то ћемо да урадимо. И сав бес целог света ћу на своја леђа да превалим. Ми смо рекли све оно што они пре нас никад нису рекли и то је једини разлог зашто Приштина у ову акцију не иде. А, ако крене, знаћемо да одговоримо. Моје питање је шта људи мисле да можемо да урадимо него да разговарамо”, рекао је Вучић.

На констатацију да су околности такве какве јесу и можемо ли чекати да једна по једна буде испуњена и да ли постоји неки рок за споразум, Вучић је рекао да немамо избора.

„А, за шта рок? Ко и коме да да рок? Ни не разговарамо ни са ким… Не могу да се браним од чаршијских, шупљих прича, а слушам глупости о томе јесмо ли близу споразуму… Ком споразуму, када ни не разговарамо?”, рекао је Вучић.

ЧУВАЛИ СМО МИР, ЕТО, ТО СМО ПОСТИГЛИ
Председник Србије Александар Вучић констатовао је данас да је Србија без обзира на тешку ситуацију у којој је Приштина прекинула дијалог успела све ово време да очува мир на КиМ, као и да је тренутно једино решење да се разговара и преговара.

Он је то рекао у одговор на коментар новинара Прве телевизије да је најпре он изашао са конкретним предлогом о разграничењу, да је затим Хашим Тачи говорио о корекцији граница, да је онда Ангела Меркел рекла да промена граница не долази у обзир и да од тада имамо ситуацију да не знамо куда се креће дијалог.

„Осим што смо чували мир… Не знам шта ме питате, о овом сам говорио још пре три године у процесу дијалога. Ако мислите да ће решење да буде да Србија призна независно Косово у границама независног Косова, то је немогуће”, рекао је Вучић гостујући на Првој, пренео је Танјуг.

Вучић је на питање шта очекује од „турнеје” саветника Ангеле Меркел по питању КиМ, рекао да не очекује ништа посебно, осим да се изврши додатни притисак на Приштину да укине таксе, мада не верује да ће се то догодити. Вучић је запитао – зашто Приштина не укине таксе ако Рамуш Харадинај стварно нема подршку за то, ни у Приштини, ни неких земаља.

Председник Србије је додао да би у косовској влади од 21 министра чак 18 гласало против одлуке Харадинаја, али да опет имају све министре, свих 21, као и 61 посланика у косовској скупштини.

„Тај један (преко 60) је Слободан Петровић, који учествује у Један од пет милиона, који им је дао кворум за изгласавање платформе, у складу са оним што је Харадинај обећао да ће да ме руши на улици”.

Вучић је навео да Харадинај има много озбиљније помагаче, али да о тим сазнањима наших служби не би смео јавно да говори. На питање новинара зашто о ситуацији на КиМ и дијалогу не говори у парламенту, Вучић је кратко рекао:

„Па, дијалог не иде! Не постоји дијалог. Шта да их информишем, када су то све видели и чули? Њих не интересује много отаџбина, већ како само да доспеју до новинара”.

На питање зашто не можемо да постигнемо национални консензус ако то могу Албанци, Вучић је приметио да ми не би могли да постигнемо консензус нити да се договоримо ни око тога да ли је данас уторак или субота. Вучић је запитао шта би уопште значило да усвојимо неку платформу у Скупштини Србије.

„Шта је резултат тога? Да нема више никаквих разговора и да смо закуцали све у мртвачки сандук, који је еуфемизам за преговоре, не разумем смисао…”, а на потпитање шта би биле црвене линије Србије, узвратио је:

„Ево, питам ја вас, које су то црвене линије? Пошто кажете ‘наш циљ је да добијемо ту и ту територију и наш циљ је подела’, одговор са друге стране биће – не може никад. И шта смо постигли? Шта да кажем у парламенту, а да има делотворан резултат”, приметио је Вучић.

На коментар да би закључак неке платформе могао да буде „наш циљ је да добијемо део територије, те и те општине и та и та права”, Вучић је рекао да то никада не би добили чим би то записали. Вучић је на питање шта је онда излаз рекао:

„Да разговарате, да преговарате”, додао је Вучић.

ПЛАТФОРМА НЕ ДОЛАЗИ У ОБЗИР
Немачка од Србије очекује уздржаност, изјавио је председник Србије Александар Вучић поводом синоћњих разговора са саветницима немачке канцеларке Ангеле Меркел. Србија ће, пренео је својим саговорницима председник, и сада, као и раније, деловати сталожено и покушати да умири ствари.

„Али, не пада ми на памет да разматрам приштинску платформу, јер њихови услови немају никаквог смисла”, рекао је Вучић је за ТВ Прва став који је пренео немачким званичницима.

Платформа је једно, истакао је, а таксе су друго. Подсетио је да имамо неиспуњена обећања из читаве приче о Заједници српских општина, што није испуњено већ 2.155 дана.

„Нећу да причам о инцидентима као што је било хапшење Марка Ђурића, уласка наоружаних на север, возикању по Газиводама, даљим хапшењима. Онда смо имали таксе најпре од 10 па онда 100 одсто”, указао је он.

Рекао је да је небитно да ли су таксе 10 или 100 одсто, јер са таксама, колике год биле, не можете да побеђујете.

„Таксе су тежак ударац за нашу државу. Губимо 500 милиона евра годишње. Рачунајте да би за око 12,5 одсто биле веће пензије ако би имали тај новац”, додао је он, преноси Танјуг.

Рекао је да је проблем нашем народу што су сада у току акције спречавања преласка зелене линије, и да Албанцима у томе помажу нечасни Срби који су обавештавали куда пролазе камиони. Упитан за недавну изјаву да га је ЕУ преварила, Вучић је казао да је Унија та која води разговоре Београда и Приштине.

„Говорио сам Бриселу више пута да платформа у оваквом облику не сме бити донета. Они су говорили да се то неће догодити, а данас се ти људи ни не јављају”, критиковао је Вучић.

„Једно су говорили и друго се догодило, то је тачно”, подвукао је он.

 

Извор Политика, 12. март 2019.