Kosnet “zakucao” Prištinu nakon izveštaja Stejt departmenta

Priština nastavlja da stagnira zbog korupcije napada na novinare, nasilja nad manjinama i deportacije stranih državljana

Nakon izveštaja Stejt departmenta o stanju ljudskih prava, u kom se govori i o Kosovu, oglasio se američki ambasador u Prištini. Filip Kosnet je ocenio da Priština nastavlja da stagnira zbog korupcije napada na novinare, nasilja nad manjinama i deportacije stranih državljana.

“Objavljeni Izveštaj o ljudskim pravima na Kosovu za 2018. godinu je korak napred kada je reč o usvajanju revidiranog Krivičnog zakonika. Kosovo nastavlja da stagnira u borbi protiv korupcije, napada na novinare, deportacije stranih državljana suprotno propisima i nasilju nad manjinama”, napisao je Kosnet na svom profilu na Tviteru.

Izveštaj Stejt departmenta o ljudskim pravima na Kosovu u 2018. ukazuje na postojanje korupcije u vladinim strukturama, pretnje i nasilje nad novinarima i pripadnicima manjina u sprovođenju zakona, kao i na slab povratak osoba koje zadovoljavaju standard izbeglica u zemljama porekla. U izveštaju se takođe navodi niz problema u sprovođenju pravde.

 

Izvor Tanjug/B92, 14. mart 2019.