Додик: Медији воде антисрпску кампању због терористе са Н. Зеланда

“Не могу а да не приметим да је у медијском, као и делу политичког простора, почела беспризорна кампања против Срба”

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да нападач који је извршио терористички напад на Новом Зеланду нема везе са Србима. Додик је нагласио да нападач нема везе са овим просторима, већ да је држављанин Аустралије.

“Не могу а да не приметим да је у медијском, као и делу политичког простора, почела беспризорна кампања против Срба, јер је наводно терориста ‘био инспирисан’, како се сугерише, ликовима из српске историје”, рекао је Додик за агенцију СРНА.

Он је осудио терористички напад на Новом Зеланду, у којем су на молитви убијени цивили, наводећи да то овај злочин, како је истакао, чини још ужаснијим. Додик је изразио очекивање да ће сви одговорни за овај напад бити адекватно кажњени, а породице жртава добити пажњу заједнице у којој живе.

Председавајући Председништва БиХ је оценио да медијски написи и политичке квалификације у први план не истичу злочин, већ наводне мотиве и склоности нападача, чиме се, како је казао, понижавају огромне жртве које је јутрос поднела муслиманска заједница у Новом Зеланду.

“Злочин у Новом Зеланду је довољно страшан да би ико на њему на такав начин стицао прљаве политичке поене”, нагласио је Додик.

У нападима у џамијама Ел Нур и Линвуд у Крајстчерчу погинуло је 49 људи. Полиција је привела четири особе, међу њима и двадесетосмогодишњег Брентона Таранта, који је преузео одговорност.

 

Извор Бета/Б92, 15. март 2019.