Масакр на Новом Зеланду, убијено 49 муслимана (ФОТО, ВИДЕО)

“На оружју и оквирима за муницију је исписао имена Милоша Обилића, Баје Пивљанина и других, а уочи напада је слушао песму посвећену Радовану Караџићу”

Најмање 49 особа је убијено у пуцњавама у две џамије на Новом Зеланду, а више од 20 људи је рањено. То је објавио полицијски комесар Мајк Буш, уз наводе да је у једној џамији убијена 41 особа, у другој седам, а једна је подлегла повредама у болници.

Премијерка Новог Зеланда Џасинда Ардерн је рекла да се овакав догађај може описати само “као терористички напад” и додала је да је Нови Зеланд подигао степен безбедносне претње на највиши ниво, преноси Би-Би-Си. Потврдила је да су у притвору четири особе са екстримистичким ставовима, али да нису били ни на једној полицијској листи сумњивих.

Буш је истакао да је напад био добро планиран, као и да ће нападач у суботу бити изведен пред истражног судију.  Један од нападача на џамије на Новом Зеланду је на оружју које је користио исписао имена Милоша Обилића, Баје Пивљанина, Новака Вујошевића, Марка Миљанова, а у аутомобилу, којим се довезао, репродуковао је песму посвећену Радовану Караџићу.

https://twitter.com/RiversideWeekly/status/1106393740233437184

Нападач је ухапшен, као и још три особе. Медији су пренели да је полиција деактивирала неколико импровизованих експлозивних направа које су биле закачене за моторна возила.

“Нападач је упао у џамију Масџид Ал Нор десетак минута по почетку молитве и отворио ватру. Испалио је десетине, ако не и стотине метака. Он је белац, плаве косе, ниског раста, носио је шлем и панцир”, рекао је очевидац Ахмад ал-Махмуд.

Пуцњава се догодила и у џамији Линвуд Масџид. Сведоци кажу да су видели мушкарца који носи камуфлажно одело и кацигу како излази из џамије после пуцњаве, а непотврђени извештаји упућују на проналазак бомбе у непосредној близини.

Локално становништво муслиманске вероисповести је наводно јурило нападача из Линвуд џамије и пуцало на њега, пре него што се одвезао моторним возилом. Полиција је ухапсила четири особе, укључујући и једну жену, а јавни објекти су затворени као и све џамије на Новом Зеланду. Један од нападача је идентификован као Брентон Тарант, а медији преносе да је он на свом Фејсбук профилу уживо преносио напад, за који је сам истакао да је терористичке природе.

 

Извор Б92, 15. март 2019.

НА ОРУЖЈУ “ОБИЛИЋ”, У АУТУ – ПЕСМА О КАРАЏИЋУ
Брентон Тарант, 28-годишњи Аустралијанац је у аутомобилу, којим се довезао до џамије у којој је убио десетине људи, слушао и песму посвећену Радовану Караџићу.

“Порекло језика којим говорим је европско, моја култура је европска, моја политичка убеђења су европска, моја филозофска уверења су европска, мој идентитет је европски и, најважније, моја крв је европска. Шта је Аустралијанац него пијани Европљанин? Шалим се, али Аустралија је европска колонија”, навео је Тарант.

Он је додао и да себе описује као етнонационалисту и екофашисту, комунисту, анархисту и либертаријанца.

“На оружју и оквирима за муницију је исписао имена и неколико српских војних фигура, укључујући Милоша Обилића, Бају Пивљанина, Новака Вујошевића, Марка Миљанова. Уочи напада је слушао музику на српском језику, песму посвећену Радовану Караџићу”, додаје се.

Српски медији су навели да се ради о песми “Од Бихаћа до Петровца села”.

 

Извор Б92, 15. март 2019.

СНИМЉЕН НАПАД НА ЏАМИЈУ
Полиција Новог Зеланда је ухапсила четири особе за које се сумња да су учествовале у терористичком нападу који се догодио у месту Крајстчурч. Интернетом се шири снимак напада који је направио, како се сумња, Аустралијанац Брентон Тарант.

“Веома узнемирујући видео који траје 17 минута је објављен на једном америчком форуму. Пре пуцњаве чује се како нападач позива гледаоце да се пријаве на један налог на Јутјубу”, наводе светски медији.

https://twitter.com/NewsThisSecond/status/1106382642382073856
Додаје се да је мушкарац снимио моменат упада у једну од џамија.

“На снимку се виде десетине страдалих и рањених. Нападач се представио као 28-годишњи Брентон Тарант. Сви његови налози на друштвеним мрежама су потом оборени, а претходно је објавио и писмо у ком наводи своје мотиве за напад. Написао је да припрема терористичку акцију, себе је назвао фашистом и додао да се бели људи више не размножавају, већ да их замењује “неевропска популација”, што је резултат масовних миграционих токова, које назива инвазијом. Рекао је да жели освету за Европљане који су страдали у терористичким нападима, као и да је окидач за његову акцију смрт Ебе Акерлунд, ученице из Стокхолма која је погинула у нападу азиланта у априлу 2017. године”, додаје се.

Тарант је наводно написао да је одлучио да организује напад после путовања у Француску 2017. године. ”Написао је да је био разочаран стањем у француским градовима и додао да је видео инвазију “небелаца” на Француску”, истиче се.

Премијерка Новог Зеланда Џасинда Ардерн је објавила да је страдало најмање 40 особа у нападу на две џамије, као и да је то незабележени чин насиља.

 

Извор Б92, 15. март 2019.