Буран дан у Београду; Обрадовић најавио упад у полицијску станицу

Протести који су синоћ завршени упадом демонстраната у зграду РТС-а се настављају и данас испред Председништва

 

Председник Србије Александар Вучић дошао је у Председништво Србије око 10.30 сати, одакле се се у подне обратио јавности поводом синоћњег упада неких опозиционих лидера и групе демонтраната у РТС. Председник Вучић је , како преносе поједини медији, до зграде Председништва дошао пешке кроз Пионирски парк.

16:45 – Родитељи ухапшених пуштени у станицу

Родитељи Миодрага Симовића и Николе Радосављевића, који су синоћ упали у РТС, су пуштени у станицу.

16:38 – Професор Мусабеговић: србији потребан мир и толеранција

Исмаил Мусабеговић каже да је неприхватљиво да насиље буде начин решавања било каквих питања и додао да је Србији потребан мир, толеранција и цивилизована комуникација.

Он је у изјави достављеној Тањугу рекао да су га синоћни догађаји изненадили јер је мисио да је такво понашање остало далеко иза свих нас, као друштва.

“Једноставно је неприхватљиво да насиље буде начин решавања било каквих питања.У овом тренутку Србији је потребан мир, разумевање, цивилизована комуникација и толеранција”, рекао је Мусабеговић.

Он је нагласио да аргументи треба да победе, а не сила у било ком свом облику.

16:21 – Вучић напустио Председништво

Како смо незванично сазнали Александар Вучић је напустио зграду Председништва.

Председник Србије Александар Вучић данас је нешто после 16 сати изашао из на главни улаз из зграде Председништва на Андрићевом венцу и одвезао се службеним возилом.

Како је дошао, тако је и отишао, не кријући се, као и сваког радног дана, јавља репотер Тањуга са лица места.

16:07 – “Пустите Нам Другове”

Испред полицијске станице 29. новембар је мирно. Демонстранти узвикују: “Пустите нам другове”. Код споредног улаза се појачао кордон полиције.

15:53 – Ухапшен активиста двери

Ухапшен и Урош Савић, активиста Двери из Аранђеловца.

15:51 – Демонстранти стигли испред мупа 29.новембар

15:45 – Грађани поздрављају демонстранте

Колона је за кратко стала и сад је настављена шетња. Грађани из зграда поздрављају колону.

15:37 – Веселиновић позива да сви иду у муп 29.новембар

Један од лидера СзС Јанко Веселиновић позвао је данас демонстранте окупљене испред зграде Председнсиства Србије да се упуте према полицијској станици у улици 29. новембра.

Он је рекао да су неки од учесника протеста приведени и да ће испред полицијске станице тражити њихово пуштање.

15:28 – Мирно поред РТС

Испред зграде РТС стоји кордон полиције. Демонстранти мирно пролазе, али су нагласили да сада журе да ослободе ухапшене саборце. Поручили су Бујошевићу да ће се вратити.

15:20 – Скандирају испред скупштине, траже оставку Маје Гојковић

Демонстранти су стали код Скупштине града и скандирају. Траже смену маје Гојковић.

15:06 – Обрадовић: упашћемо у полицијску станицу 29.новембар

Бошко Обрадовић је позвао демонстранте да крену у шетњу до 29.новембра. Он је запретио да ће упасти у полицијску станицу иако постоји опасност да ће га ухапсити.

14:55 – Вучић и Стефановић играју шах

Док испред Председништва Србије окупљени демонстранти не дозвољавају да Вучић изађе и напусти зграду, председник проводи време играјући шах.

14:39 – Симовића и томковића није привела полиција?

Вође протеста истичу да су звали полицију и да су добили информацију да су Симовића и Томковића испред Скипштине Србије привели људи који нису полицајци.

Како јављају репортери “Новости”, тренутно се камион, односно бина, враћа на почетно одредиште, а део демонстраната исред Старог двора да сазна шта се дешава са приведеним Томковићем и Симовићем.

14:33 – Појачава се кордон

Код бочног улаза у Председништво Србије појачава се кордон полиције.

14:22 – Опозиција: Вучић покушава да изађе подземним пролазом

Представници опозиције кажу са говорнице да Вучић покушава да изађе из Председништва подземним пролазом. Такође, директор полиције, наредио је да припадници МУП реагују, али су они одбили.

14:15 – Стигао Ђилас
Драган Ђилас дошао је испред Председништва Србије.

14:14 – Ухапшени Симовић и Томковић
Миодраг Симовић и Крста Томковић ухапшени су испред Скупштине града, рекла је Јелена Анасоновић.

14:12 – Подршка репрезентативног синдиката
Представници опозиције истичу да имају подршку Репрезентативног полицијског синдиката Србије.

14:07 – Вук и Бошко причају са грађанима
Испред главном улаза у Председништво Вук Јеремић и Бошко Обрадовић разговарају са окупљеним демонстрантима. Јеремић је у говору рекао да је полиција добила наређење да склони људе, али да то није урадила. Такође, нагласио је да је 17. март дан туге за Србе, али да их је Вучић натерао на ово.

14:05 – Вучић: Имам чист образ, не плашим се демонстраната
Председник Србије Александар Вучић је изјавио данас да има чисту савест и образ за разлику од представника СзС и да се зато не плаши демостраната, који су покушали да уђу у Председништво Србије.

“Ја нисам ништа украо и опљачкао и када неко има чисту савест и образ, онда сме да их чека колико год да их је и да их се ни мало не плаши”, нагласио је Вучић.

“Случајно сам у 11.40 сати синоћ био на тераси и наишао је један од демонстраната и рекао: Шта је Вучићу, немам ја теби шта да кажем, али имам овима око тебе, што ниси осудио? А ја кажем: кога? Наставио је: што ниси Ђиласа осудио? Мислим да имам то и снимљено. Ја му кажем: Али, не судим ја, већ судови које је Ђилас поставио, а ја увек говорим истину”, навео је председник.

Он је рекао и да су демонстранти пробили све ограде, иако имају непријављен скуп, и да их је укупно 1.023.

„Пробили су ограде и чекају само на која ће врата да упадну, мислећи ваљда да имају право некога да убију“, рекао је Вучић.

Како је рекао, њих 1.000 мисли да могу да одреде судбину земље, а не могу више гласова од тог броја да добију.

„Не треба да се плашите. Надлежни органи ће умети да заштите уставни поредак и заштите државу од насиља“, поручио је он.

Вучић је рекао и да ће новинари РТС могу да се осећају слободно на РТС-, да могу да раде у својој згради, у коју неће више упадати.

„Мислио сам да су неки схватили да фашистичким испадима не могу да остварују неку корист. Шта год да се деси, Србија ће задржати стабилност и победиће хулигане и насилнике“, рекао је Вучић.

13:59 – Бина се помера ка споменику Николају II
Камион, односно бина са које се представници опозиције обраћају окупљеним демонстрантима се помера ка споменику Николају II.

13:54 – Обраћање Небојше Зеленовића
Следећи говорник који ће се обратити окупљеним демонстрантима је Небојша Зеленовић, градоначелник Шапца. Испред главног улаза у Председништво Србије тренутно говори Вук Јеремић.

13:41 – Стефановић: Полиција није бацала сузавац
Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић демантује тврдње да је полиција употребила сузавац против демонстраната.

“Апсолутна је лаж и измишљотина да је полиција у било ком тренутку, током протеста, употребила сузавац”, рекао је Стефановић за Танјуг.

Министар наводи да су поједини, насилни, демонстранти прскали спрејевима полицајце, а један је, каже министар, претио и ножем припадницима полиције.

13:39 – Демонстранти направили “живи обруч”
Репортер Новости јавља да су демонстранти направили “живи” обруч око Председништва. Они за циљ имају да не дозволе Вучићу да изађе из зграде.

13:27 – Опет пробијена ограда, медијске екипе и даље у Председништву
Учесници протеста прескочили су ограду и пришли улазу у Председништво где се јавности обраћао председник Србије Александар Вучић, а медијске екипе које су пратиле обраћање су због безбедности остале у згради Председништва и након конференције.

После 15-ак минута новинари су изашли из зграде, како због протеста не би остали блокирани до даљег. Како јавља извештач Танјуга, новинарима је док су били унутра речено да не излазе на балкон нити прилазе прозорима из безбедносних разлога, али потом им је речено да могу да изађу и да ураде што пре. Конференцију у председништву је пратило око стотину новинара, сниматеља и фоторепортера.

13:21 – Пролаз за Вучића
Демонстранти иду ка главном улазу у Председништво. Полиција прави пролаз куда би требало да изађе председник Вучић.

13:18 – Испед Председништва говори Вук Јеремић, пре њега причао Срђан Шкоро

13:17 – Стефановић: Осуђујем напад на полицију, сви ће бити кажњени
Изјава потпредседника Владе Републике Србије и министра унутрашњих послова др Небојше Стефановића:

“Најоштрије осуђујем физички напад на припаднике Министарства унутрашњих послова од стране лидера Савеза за Србију Драгана Ђиласа, Бошка Обрадовића и њихових следбеника. Скандалозно је и недопустиво то што Ђилас и Обрадовић покушавају да своју политику спроводе физичким нападима на полицијске службенике. Позивам све државне органе да без одлагања процесуирају и казне све оне који су данас напали полицијске службенике“.

13:16 – Саопштење МУП-а: Хулигани напали полицајце
Неколицина хулигана предвођена једним од лидера Савеза за Србију Бошком Обрадовићем напала је припаднике полиције на углу улица краља Милана и кнеза Милоша у Београду.

Они су физички насрнули на припаднике полиције и покушавају да их ударе камионом и пробију кордон. Министарство унутрашњих послова најоштрије осуђује напад на полицијске службенике који раде свој посао и брину о очувању јавног реда и мира.

13:09 – Ђилас кружи око зграде Председништва
Пошто је завршио разговор са полицијом, Драган Ђилас се упутио ка улазу у Председништво. Грађани седе на степеницама. Ђилас се упутио на други улаз.

13:08 – Нереди после изјаве Веселиновића: Јављено да је Обрадовић претучен
Испред Председништва Србије око 12.30 сати дошло је до нереда након што је председник Покрета за преокрет Јанко Веселиновић саопштио окупљеним демонстрантима да има информацију да је Бошко Обрадовић наводно претучен. Веселиновић је рекао да има информацију да је Обрадовић претучен код “Лондона” у улици кнеза Милоша.

“Имамо информацију од Љубана Панића, секретара председништва Двери да су Обрадовића извукли из колоне када је покушао да извуче камион који су нам блокирали. Извукли су га из масе и полиција га је пребила”, тврди Веселиновћ. Он је позвао демонстранте да приђу до врата председништва, нешто касније је јавио да је завршена ванредна конференција за новнаре и позвао их да блокирају аутомобиле испред пердседништва. Веселиновић каже да му је јављено и да полиција испред “Београђанке” баца сузавац.

13:07 – Ђилас прича са командиром полиције
Драган Ђилас тренутно прича са командиром полиције. Обавестио га је да је ситуација мирна.

12:58 – Бошко Обрадовић се обратио демонстрантима, блокирана зграда Председништва
Бошко Обрадовић се сада обратио демонстрантима. Блокирали су зграду Председништва, сва три излаза. Неће се померити, јавља новинар Новости са лица места.

12:53 – Сукоб демонстраната и жандармерије
Демонстранти предвођени Бошком Обрадовићем улетели су у кордон жандармерије на углу Кнеза Милоша и Српских владара.

Неколико стотина демонстраната напалао је кордон жандармерије кордон жандармерије на раскрсници Кнеза Милоша и Српских владара која не дозвољава да камион са којег се чује обраћање председника приђе Председништву. Ту ће се како је најављено, обратити Зоран Лутовац, председник Демократске странке.

12:49 – Демонстранти се враћају ка Председништву
Како јавља новинарка Бранка Борисављевић, демонстранти се враћају ка Председништву. На челу колоне је камион са озвучењем а у њему се налази Бошко Обрадовић.

12:47 – Демонстранти кренули ка Славији, заустављени код Лондона
Демонстранти су тренутно код Лондона, јавља репортер Новости. Они су се упутили ка Славији али их је ту зауставила полиција.

12:41 – Преседник завршио обраћање
Председник Србије, Александар Вучић, је завршио обраћање јавности. Он је у више наврата желео да заврши говор али је рекао да намерно стоји и чека да дођу “фашиста Обрадовић и тајкун Ђилас”.

12:37 – Репортер Новости: За сад мирно Ђилас, Јеремић и Ковачевић се договарају
Репортер Новости са лица места нам јавља да се испред Председништва још увек налазе Драган Ђилас, Вук Јермић и Синиша Ковачевић. Они се тренутно само нешто договарају. Велики број полицаја штити да демонстранти не уђу у зграду Председништва.

12:30 – Наишли су на тврд орах
“Наишли су на тврд орах, на неког ко се ничег не плаши, ко се не плаши да им каже у лице да су најгоре лопуже, они који крше закон пред законом ће одговарати.”

12:23 – Пробили су све ограде
“Пробили су све ограде и чекајусамо да дођу до мене. Чекаћу их. Не треба да се плашите” – рекао је Вучић.

12:22 – Нико никада није држао конференцију у овим условима
“Нико није никада одржао конференцију у оваквим условима у којима је сада одржавамо, али страх не сме да постоји, поготово не од оваквих као што су Ђилас, Обрадовић и Јеремић”

12:20 – У Приштини синоћ била главна вест да је Ђилас претучен
“У Приштини је синоћ главна вест била да је Ђилас претучен?! Шта вам то говори?! Ја сам погрешно схватио Харадинаја када је рекао да ће да ме сруши са власти, а изгледа сам се преварио. Они има озбиљне сараднике у Србији – синоћ су то доказали. Ало, наишли су на тврд орах!” – рекао је председник у свом обраћању.

12:19 – Окупљање испред Председништва, сва три улаза блокирана
Представници Савеза за Србију укупили су се данас испред Председништва у време обраћања Преседника Србије јавности и блокирали сва три улаза зграде.

На главном улазу појавили су се Борко Стефановић и Јанко Веселиновић који су у разговору са полицијом тражили да уђу унутра да би, кажу, “рекли своју верзију истине”. Дуж целе зграде Председништва распоређени су припадници Жандармерије. Демонстранти су се најпре окупљали на степеништу Председништва долазећи из улице краља Милана, али се потом део њих повукао назад и на бочни улаз.

Како јавља извештач Танјуга, ситуација је у једном моменту била напета. Новинарима су се обратили и Стефановић и Веселиновић и том приликом рекли да је једини захтев данашњег окупљања оставка Вучића. Стефановић каже да траже да се председник суочи са грађанима и да очекују да изађе, обрати се народу и каже да подноси оставку.

“Мислим да је то најпоштеније, али сумњам да ће то урадити”, истакао је Стефановић.

Веселиновић је рекао да је основни разлог оставка Вучића и да су за то ту. На питање који су даљи потези, Веселиновић је рекао да мају неколико опција, али да ће видети шта ће се дешавати даље. Поручују и да ће остати испред зграде Председништва до даљњег.

12:18 – “Уплашен сам”
“Као што видите веома сам уплашен”, рекао је кроз осмех председник

12:17 – “Фашиста и тајкун пробили ограду коју нико није чувао”
“Фашисти Обрадовић и тајкун Ђилас пробили су неку ограду коју нико није чувао, мислећи да ће неко да их се уплаши. Само вас обавештавам добио сам на папиру, нису они нарочито храбри да би смели да иду негде даље а да то нису уплашене даме у деску РТС.”

12:14 – “Уколико НАТО не буде могао да брани Србе, има ко ће”
У згради Председништва је тренутно присутно око 20 медијских екипа. Председник је прво скренуо пажњу на 15. годишњицу мартовског погрома.

– Плашим се да ће Албанци са тиме наставити и у будућности и да су Срби с обзиром да није формирана СЗО и да нису испоштоване бриселски споразуми – рекао је Вучић.

Што се тиче реакције Републике Србије, ми ћемо штити и чувати свој народ на КиМ.

– Уколико НАТО не буде у стању да спроведе све то у дело, има ко ће – рекао је Вучић.

Вучић је тим поводом поручио да се “фашиста не боји и да неће бежати од њих”.

12:03 – Председник Вучић се обраћа нацији
Председник Србије Александар Вучић се обраћа нацији у згради Председништва Србије.

 

Извор Танјуг/Вечерње новости, 17. март 2019.

 

СИНОЋЊИ УПАД У РТС
Припадници Жандармерије су након више сати из зграде Радио-телевизије Србије потиснули учеснике протеста “Један од пет милиона” и представнике опозиције. Демонстранти су око 20 часова упали у зграду РТС-а захтевајући уживо укључење у програм. Они су око поноћи напустили околину зграде Јавног сервиса. Министар полиције Небојша Стефановић каже да је ухапшена једна особа која је напала полицајца.

23.45 – Бошко Обрадовић је испред зграде РТС-а затражио од присутних да се разиђу и позвао их да се у 11.55 окупе испред зграде Председништва, за кад је председник Вучић сазвао конференцију за новинаре поводом упада у зграду РТС-а. Обрадовић је најавио и поновно окупљање испред зграде Јавног сервиса у 19.30 уколико не буде обезбеђено гостовање представника опозиције или организатора протеста у Другом Дневнику.

23.40 – Директор Радио-телевизије Србије Драган Бујошевић рекао је да су запослени у РТС-у били спречени да професионално обављају свој посао. “Људи су насилно упали у РТС и ходницама пролазили са моторном тестером. Све наше екипе су биле блокиране у зграде. Извињавам се свим запосленима, људима из технике, продукције, информативног програма што им ни ми ни држава нисмо омогућили да обављају свој посао. Ове вечери су ти протести изгубили легитимитет”, рекао је Бујошевић.

23.15 – Лидери опозиције и демонстранти још увек су испред зграде РТС-а. Поручују да неће отићи.

22.50 – На другој ванредној конференцији за медије министар Стефановић рекао је да је полиција на миран, озбиљан начин, поштујући закон, успоставила ред и мир и заштитила све које раде на РТС-у. Ухапшена једна особа која је напала полицајца, додаје Стефановић.

22.35 – Председник Србије Александар Вучић сутра ће се у 12 часова обратити јавности.

22.25 – Испред улаза у РТС са паркинга у Абердаревој ситуација је напета. Грађани насрћу на врата и покушавају да уђу.

22.15 – Жандармерија је потиснула демонстранте и представнике опозиције из просторија Јавног сервиса. Испред зграде РТС-а у Абердаревој ситуација је напета.

22.05 – Mинистар полиције одржаће још једну конференцију за медије у 22.45.

22.00 – Демонстранти преговарају са Жандармеријом и ситуација је повремено напета. Неки демонстранти напустили су зграду РТС-а.

21.50 – Бошко Обрадовић, као и демонстранти, одбијају да напусте зграду РТС-а. Неколико кордона припадника Жандармерије на ходницима.

21.45 – Испред зграде РТС-а у Абердаревој улици налазе се грађани који подржавају демонстранте.

21.40 – Удружење новинара Србије тражи од лидера опозиције и демонстраната да мирно напусте зграду РТС-а.

21.30 – У згради Радио-телевизије Србије неколико кордона полиције. Демонстранти су и даље ходницима, захтевају укључење уживо у програму.

21.15 – Министар полиције Небојша Стефановић рекао је на ванредној конференцији за медије да ће свако ко се послужио насиљем приликом упада демoнстранта у РТС одговарати пред законом прекршајно и кривично.

21.00 – Министарство културе позива демонстранте да напусте зграду РТС-а. Поручују да упад у зграду РТС-а представља прелазак оне деликатне линије која друштво дели од анархије и безакоња.

20.50 – Очекује се обраћање министра полиције Небојше Стефановића.

20.30 – Сви улази у РТС су блокирани. Присутни припадници Жандармерије.

Учесници протеста “Један од пет милиона” ушли су у зграду Јавног сервиса, предвођени лидером покрета Двери Бошком Обрадовићем. Присутни су били и лидер Демократске стране Зоран Лутовац и један од челника Савеза за Србију Драган Ђилас.

Они су око 20 часова, током трајања Дневника 2, ушли у зграду РТС-а из Абердареве улице. Убрзо након тога стигли су и припадници специјалног одреда полиције и Жандармерије који су спречили демонстранте да се са нижих спратова попну горе. Демонстранти су ходнике Радио-телевизије Србије излепили тракама, поломили стакла и поручили да желе да се укључе уживо у програм. Они су одгуривали обезбеђење и запослене у телевизији.

Бошко Обрадовић рекао је да демонстранти желе да ослободе Радио-телевизију Србије како би се, како каже, сазнало шта учесници протеста “Један од пет милиона” имају да поруче. Драган Ђилас каже да није тачно да су демонстранти у РТС-у применили насиље и додаје да неће мирно изаћи из зграде.

Обрадовић је у ходнику зграде разговарао са полицијом. Речено му је да неће бити примењена сила, али да такво понашање није прихватљиво. Полицијски командант је у разговору са Драганом Ђиласом и Обрадовићем тражио да напусте зграду РТС, што су они одбили. После вишечасовног инсистирања припадника Жандармерије да демонстранти мирно напусте РТС, полиција је потиснула људе из просторија РТС-а.

Неки од њих су покушали поново да уђу али је полиција направила живу ограду испред РТС-а не дозвољавајући им да уђу. Око поноћи је Бошко Обрадовић испред зграде РТС-а затражио од присутних да се разиђу и позвао их да се у 11.55 окупе испред зграде Председништва, за кад је председник Вучић сазвао конференцију за новинаре поводом упада у зграду РТС-а.

Обрадовић је најавио и поновно окупљање испред зграде Јавног сервиса у 19.30 уколико не буде обезбеђено гостовање представника опозиције или организатора протеста у Другом Дневнику. Истовремено, на паркингу испред зграде у Таковској демонстранти су одржали перформанс под називом “Дневник слободне Србије”.

Министар полиције је на првој ванредној конференцији за медије поручио да ће свако ко се послужио насиљем приликом упада демoнстранта у РТС одговарати пред законом прекршајно и кривично. Касније је одржао још једну конференцију за медије на којој је рекао да је ухапшена једна особа која је напала полицајца. Додао је да је, уз поштовање закона, у Радио-телевизији Србије успостављен мир.

Поводом упада демонстраната у зграду РТС-а огласило се и Министарство културе и информасања, наводећи да улазак демонстраната представља прелазак оне деликатне линије која друштво дели од анархије и безакоња.

Премијерка Ана Брнабић и министри у Влади осудили су упад у зграду Радио-телевизије Србије.

ОКУПЉАЊЕ НА ПЛАТОУ
Вечерашњи, петнаести по реду, протест “Један од пет милиона” почео је око 18 часова окупљањем грађана на Платоу испред Филозофског факултета, где се грађанима обратио драматург Синиша Ковачевић.

Ковачевић је поручио да власт грађанима краде душу и да од њих прави гљиве.

“Ако се не каже доста, остаћемо само ми старци да чекамо свој дан и да миришемо чамовину чекајући са усахлим очима, погледом према друму на ком се никад неће појавити ауто који нам треба”, рекао је Ковачевић додајући да је “корен свих зала у згради на Андрићевом венцу”.

“Довео нас је у позицију модерних робова, који треба да клече пред неким газдама, да се од све те силне индустријске производње у Србији праве каблови и дрвена дугмад. Само се стара лаж надомести новом, већом а ми смо на то оглувели”, рекао је драматург.

Поручио је да се народ мора вратити честитости и поштењу јер ће тада, додаје, промена власти доћи као нуспојава. Са Платоа су грађани кренули у протестну шетњу преко улице Васе Чарапића, затим Македонском и Светогорском до Таковске.

ПРОТЕСТИ У ДРУГИМ ГРАДОВИМА СРБИЈЕ
Протест “Један од пет милиона” одржан је по 11. пут у Крагујевцу, а грађанима су се обратити професор из Београда Чедомир Чупић и пољопривредник из Чумића Драгиша Ђорђевић. Грађани незадовољни актуелном влашћу окупили су се у 18 часова на платоу испред некадашње Робне куће “Београд” одакле су кренули у протестну шетњу.

У Јагодини је одржан седми протест грађана “1 од 5 милиона” а на штанду у центру града окупљени грађани могли су да потпишу и “Уговор с народом”. На тргу присутнима се обратио новинар Милојко Пантић који је истакао да је Србија постала пуки извршилац воље једног човека и да у држави Србији не постоје ни закони, ни десет божијих заповести. Протест је одржан и у Пироту, Брусу, Александровцу, Смедеревској Паланци.

У градовима широм Србије протестовало се и синоћ – Новом Саду, Нишу, Панчеву, Крушевцу, Суботици, Краљеву, Ваљеву… Први протест незадовољних грађана у Београду одржан је 8. децембра и то под називом “Стоп крвавим кошуљама” због напада на лидера Левице Србије Борка Стефановића у Крушевцу 23. новембра. Упућени су захтеви да се открију налогодавци убиства Оливера Ивановића, да се открије ко је покушао да убије Борка Стефановића и да се сазна ко је покушао да убије новинара Милана Јовановића.

Након тога додати су и захтеви да оставке поднесу и министар полиције Небојша Стефановић, директор РТС-а Драган Бујошевић и главни и одговорни уредник Информативног програма РТС-а Ненад Љ. Стефановић. Објављивање плана за решавање питања Косова такође је један од захтева. Протест су, између осталих, подржали и професори са Факултета политичких наука, Филозофског факултета, Факултета драмских уметности и други.

 

Извор РТС, 16. март 2019.

ДЕМОНСТРАНТИ ИЗГУРАЛИ ОБЕЗБЕЂЕЊЕ РТС-А
Током синоћног упада демонстраната у зграду РТС-а није било повређених радника јавног сервиса. Демонстранти су били на свим спратовима, као и на крову зграде. Један од њих је кроз зграду јавног сервиса шетао са моторном тестером у руци. Штета је причињена на улазним вратима и прозорима који су сломљени, а оштећено је и једно возило. Шеф обезбеђења каже да су покушали да зауставе демонстранте на улазу, али да су их они изгурали.

12.10 – Држава неће дозволити да насиљем угрожавате било кога, поручио је Александар Вучић на ванрендој конференцији за новинаре поводом упада демонстраната у зграду РТС-а.

10.50 – Управни одбор саопштио је да РТС као јавни медијски сервис не сме да постане полигон за насилне политичке обрачуне политичких актера.

08.10 – Председник Управног одбора РТС-а Владимир Вулетић каже да држава мора да учини све да не дозволи да установа попут јавног медијског сервиса буде изложена оваквој врсти напада.

07.20 – На власт се не долази са фантомкама и моторним тестерама, поручио историчар Немања Старовић.

07.10 – Председник Удружења новинара Србије Владимир Радомировић каже да ће тражити осуду међународних удружења новинара. Оно што су лидери опозиције урадили синоћ показује да не желе слободан РТС, истиче Радомировић.

Група демонстраната “Један од пет милиона”, предвођена лидером Двери Бошком Обрадовићем, је синоћ око 20 часова упала у зграду Радио-телевизије Србије, где су им се придружили лидери још неколико опозиционих странака. Демонстранти су у зграду ушли са моторном тестером, ходнике су излепили тракама, а сломили су и стакло на улазним вратима и прозорима унутар зграде.

Руководилац службе обезбеђења РТС-а Горан Најдановић каже да демонстранти сваке суботе долазе до улаза у Таковској улици, где излепе зграду и одрже перформанс, а да је синоћ тамо ушао и њихов камион.

“Све је било мирно, а онда сам добио позив од колега у Абердаревој. Када сам сишао доле, гомила људи већ је била на улазу. Почели смо да се убеђујемо, да им објашњавамо да то није начин. Стали смо на врата да их спречимо, међутим Бошко Обрадовић и остали су кренули, изгурали су нас. Ја сам наложио да се позове полиција”, каже Најдановић. Око 100 људи ушло је у зграду, тражећи студио из којег се емитује Дневник.

“Срећом, нису знали где се студио налази и ту су слутали, убеђивали смо се и јурили по ходницима. Били су у деску, где су разговарали са дежурнима”, каже Најдановић. Истиче да је ситуација била веома напета.

“Приликом гурања на уласку поломљена су врата, онда док су тумарали не могу да кажем да је било неке штете, касније је настала штета на пар прозора на ходнику”, наводи шеф обезбеђења.

До физичког инцидента дошло је када су демонстранти кренули да траже студио, како би се директно укључили у Дневник. У томе су покушали да их спрече припадници обезбеђења и уредници, које су ови изгурали.

“Полиција је дошла за око пола сата. Нису интервенисали већ су ушли у зграду и почели преговоре да изађу мирним путем. То је трајало све до 21 час… Они су се бунили, полиција их је опоменула, упозорила да изађу. Пошто нису хтели, полиција је полако кренула једног по једног да изводи из зграде”, каже Најдановић.

Неки од њих покушали су поново да уђу, али им није дозвољено јер је полиција направила живу ограду. Протест је настављен испред доњег улаза у Абердаревој улици.

“Око тог улаза је била велика група људи, ту су направили штету – поломили наш аутомобил и бацали ограде”, каже шеф обезбеђења РТС-а.

Демонстранти су окупирали РТС више од четири и по сата. Генерални РТС-а Драган Бујошевић поручио је да запослени нису могли да раде свој посао и извинио се гледаоцима. Извинио се и запосленима који су у тренутку упада били у згради.

“Ми, а ни држава нисмо омогућили да нормално раде свој посао, онако како заслужују”, рекао је Бујошевић.

Министар полиције Небојша Стефановић рекао је синоћ на ванредној конференцији за медије да је ухапшена једна особа, због напада на полицајца. Истакао је да је без превелике употребе силе полиција заштитила запослене на РТС-у и да је, поштујући закон, успоставила јавни ред и мир у згради.

ОБРАЋАЊЕ ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ ЈАВНОСТИ
Председник Србије Алексндар Вучић обратиће сe у 12 часова јавности поводом вечерашњих догађаја када је део демонстранара и лидера СзС упао у зграду РТС.

 

Извор РТС, 17. март 2019.

ВУЧИЋ: НАСИЛНИЦИ ЋЕ ОДГОВАРАТИ
Председник Србије обратио се јавности из зграде Председништва. Говорио је о погрому Срба на Косову и Метохији и напретку земље, а већи део обраћања Александар Вучић је посветио упаду демонстраната и дела опозиције у зграду РТС-а. У позадини су се чуле пиштаљке демонстраната који су се окупили на Андрићевом венцу.

12.35 – Не мислим да смо данас даље од парламентарних избора него што смо били јуче, каже Вучић.

12.20 – Насиљу је дошао крај, сви који у насиљу учествују за насиље ће одговарати, истакао је председник. Како каже, 1.023 особе пробиле су све ограде око Председништва, где су се демонстранти данас окупили.

12.10 – Држава неће дозволити да насиљем угрожавате било кога, поручио је Вучић поводом упада у зграду РТС-а. Оштро је осудио уношење моторне тестере међу новинаре и рекао да је особа са тестером идентификована.

Александар Вучић је ванредно обраћање јавности почео подсећањем на погром Срба на Косову и Метохији, 17. марта 2004. године.

“Данас се навршава 15 година од великог и страшног погрома које су косовско-метохијски Албанци уз подршку дела међународне заједнице повели против српског народа. То је резултирало рушењем и паљењем 35 цркава и манастира, 935 српских објеката, школа, пошта , домова здравља. Протерано је укупно од четири хиљаде и 12 Срба. Настрадало је 28 особа, а 954 је повређено. Међу њима 143-оје Срба и десетине припадника међународних снага”, навео је председник. Вучић је рекао да су избрисана и два села – Слатина и Свињаре.

“Данас покушавају на разне начине да оправдају тај тешки злочин против нашег народа и чини ми се и плашим се да уколико међународна заједница не покаже више објективности да ће Албанци наставити са тим”, каже Вучић.

Данас, 15 година касније, наводи да је забринут за Србе на КиМ, јер није формирана Заједница српских општина, нити је ишта није учињено из Бриселског споразума. Са друге стране уведене су таксе и донета је платформа која је против дијалога.

“Република Србија ће штитити народ на КиМ, чувати свој народ на КиМ, уколико они који морају да га чувају наш народ тај посао не обаве”, рекао је Вучић.

Чини му се, наводи, да НАТО није добро разумео своју улогу. Да није разумео да је у складу са Резолуцијом 1244 њихов посао да заштите наш народ на сваком месту на КиМ. Ми им, каже, шаљемо јасну поруку да желимо да разговарамо са њима.

“Ми од њих очекујемо да реагују у сваком тренутку у ком наш народ буде угрожен. Уколико НАТО не буде у стању то да проведе у дело, има ко ће да заштити наш народ”, додао је поредседник.

Према његовим речима ми желимо да наставимо дијалог и разговоре, зато што сматрамо да је компромис и дијалог најбоље решење.

“Плашим се да са таксама неки други кажу да неће дијалог. Тај дијалог желимо јер сматрамо да је постизање компромисног решења најбоље. Србија хоће дијалог, али је одлучна да сачува своје националне интересе”, истако је Вучић.

“СРБИЈА НЕЋЕ ДОЗВОЛИТИ НАСИЉЕ”
Поводом упада демонстраната и дела опозиције у зграду РТС-а, Вучић је рекао да је држава месецима ћутала, али да неће дозволити никоме да насиљем угрожава било кога. Председник је оштро критиковао уношење моторне тестере у зграду јавног сервиса. Полиција је, истиче, идентификовала особу која је носила тестеру, и, како каже, многе друге.

“Овакву врсту уцена у којој је – ми ћемо да вас бијемо а ви морате да нас слушате, то можете да радите у некој другој земљи. У демократској Србији то не можете да радите”, каже Вучић.

Лидере опозиције који су учествовали у јучерашњем упаду у зграду РТС-а назвао је “фашистама” и “тајкунима”.

“Није њима мета ни РТС ни неко други, мета им је тај који може у лице да им каже да су лопуже, тај који се не плаши да им каже шта су све опљачкали”, рекао је Вучић.

Наводи да су отворили смо укупно 200 фабрика, погона, нових важних привредних објеката у Србији.

“И сам сам отворио 100-ти погон и мислим да тиме можемо да се поносимо. И ја се тиме поносим. То су резултати нашег рада”, навео је председник.

Како је рекао, они други могу да се поносе затварањем фабрика и дебљином новчаника.

“То ми је насјмешније – ‘Вучићу лопове‘ вичу они који су украли 500 милиона евра. То не могу да разумем”, тврди Вучић.

Према његовим речима Србија неће дозволити да се насиљем угрожава било ко.

“Сви они који мисле да силеџијством, насиљем, физичким нападима на људе могу да остваре политичке резултате грдно се варају”, истакао је Вучић.

Србија је, наводи, дозвољавала протесте, и пријављене и непријављење.

“Све пуштамо док не дођу до насиља. Апсолутно све. Синоћ је у ‘пику’ било 1584 човека. У овом тренутку их је, колико сам обавештен, мање од тога”, рекао је Вучић.

Каже да Ђилас, Вучић и Јеремић знају да је завршена истрага о пословима тајкуна. И, да због тога очекују да ће то код свих људи да пробуди страх и панику.

“Бука је велика, јер они морају да се врате на власт, да би могли да пљачкају”, наводи Вучић.

Каже да нема страх, јер може да изгуби само живот.

“Ја немам 500 милиона евра, а ја ћу да се борим за Србију. Не плашим се батинаша, јер знам да је мој посао да Србију браним од тајкунских силеџија и фашистичких батинаша”, рекао је председник.

Према његовим речима, у Приштини је синоћ у 22.15 главна вест била да је Ђилас претучен, а само је, каже Вучић, он тукао људе, док њега нико га пипнуо није. Каже да је мислио да се Харадинај шали кад је рекао да ће да га сруши с власти, а сад види да има озбиљне сараднике.

“Али, наишли су на тврд орах. И уопште их се не плашим. Мета им је тај који им у лице каже шта су опљачкали, и мета сам ја што Србија није више онако сиромашна, зато што је Србија економски и војно и на сваки други начин неупоредиво јача”, истакао је Вучић.

Истакао је да нико није оджао конференцију, и да људи могу да протестују и да гласају, али да насиље у Србији није дозвољено. Тиме је желео, како је навео, да покаже, да страх не сме да постоји од хулигана и батинаша.

“Сви који су учествовали у насиљу, и синоћ и било кад у будућности, одговараће пред законом”, рекао је Вучић.

Хоће, каже, да замоли те људе који другачије мисле, да не помисле да они који их уводе у насиље да их не користе за своје политичке потребе, да могу да иду на изборе, али да насиље у Србији није дозвољено”, навео је Вучић.

“ИЗ СРБИЈЕ ЈЕ ПОСЛАТА ЛОША СЛИКА”
Поносан је, каже, на наше полицајце који свакога дана штите нашу децу, који их спасу зато што лове наркодилере.

“Честитам њима који су синоћ, уз много стрпљења извели Обрадовића, Јеремића и Ђиласа”, рекао је Вучић.

Поручио је да оваква дешавања угрожавају инвестиције.

“Њих то не интересује. Мене занимају инвестиције за Србију, а не то како ће неко да буде богат. Мислим да је веома важно да људи у Србији знају шта се дешава. Да никада нећемо дозволити да мањина од пет или 10 хиљада људи управља Србијом, зато што је насилна”, тврди Вучић.

“Из Србије послата слика коју ми не желимо да шаљемо”, рекао је Вучић.

Новинарима РТС-а поручио је да могу да се осећају безбедно и да ће моћи слободно да раде у својој згради.

“Србија ће очувати стабилност и немате чега да се плашите. Макар ја страдао. Молим полицију да заштити новинаре. Ја овде немам полицију. Имам само своје обезбеђење, које чине кобре, њих је мало, али ми нећемо да бежимо, ни они ни ја”, навео је Вучић.

Навео је и да је добио информацију да се народ на Косову и Метохији окупља, јер жели да крене у Београд да га брани.

“Нема потребе да ме брани било ко. Никада неће фашистички лидер Бошко Обрадовић и тајкун Драган Ђилас владати овом земљом”, рекао је Вучић.Насиљу је, каже, дошао крај.

Сви који у насиљу учествују за насиље ће одговарати, рекао је Вучић.

“Србија је уређена земља, и Србија ће у складу са свим принципима умети да на то одговори”, нагласио је председник.

“Боље 200 нових фабрика, него 3.000 уништених”

Поновио је да је спреман да разговара са свим грађанима, али да са представницима опозиције неће да разговара, чак ни сада, када му је, како каже, живот угрожен. Видим, каже, колико су нам беде оставили, и шта смо све морали да поправимо.

“Да ли је боље 200 нових фабрика од три хиљаде уништених. Ја мислим да је боље да имамо отворен Народни музеј и позориште ‘Бора Станковић’ у Врању, него да немамо. Али, то је питање аргументације”, изјавио је Вучић.

Више пута је поновио да може да разговара са свим политичким иницијативама, али да неће са “фашистом”.

“И то вам с поносом говорим. Силеџијама да се додворавам? Нећу да се рукујем са њима. Са тајкуном Ђиласом који је украо 500 милиона евра – нећу да се рукујем”, навео је Вучић.

На питање новинара да ли ће бити ванредних парламентарних избора, Вучић је одговорио:

“Не мислим да смо данас даље од ванредних парламентарних избора него што смо били јуче”.

 

Извор РТС, 17. март 2019.