“Што Нобела да добије неко из САД, кад може из Берлина?”

“Овде се води геополитичка борба, али не више са Москвом него између западних партнера”, рекао је Дачић

Разговора са представницима међународне заједнице о томе шта би Србија желела као коначан исход у дијалогу с Приштином никад није било, изјавио је Ивица Дачић.

“Није се дошло до тих тема. Кад год се отварала нека могућност за полазак ка компромису, увек су се десили неки инциденти. Нису то само сумње, постоје и тврдње да неке европске земље не желе да се ово брзо заврши”, рекао је Дачић за данашњу Политику.

Он наводи да Британија и Немачка нису за поделу, а да се Британци правдају да не подржавају Рамуша Харадинаја и да су против таксе.

“Имате и немачку позицију где они кажу да нису за то да се укину таксе и покрене дијалог пре европских избора. Што би неко из Вашингтона добио Нобелову награду кад може из Берлина? Говорим симболички. Овде се води геополитичка борба, али не више са Москвом него између западних партнера. Реч је о вишеслојној политичкој географији која се око нас преплиће”, рекао је Дачић.

На констатацију – дакле ништа до краја године, Дачић одговара: “То спада већ у домен политичке научне фантастике”. Он наводи да таксе морају да буду укинуте да би се наставио дијалог, а да нас чињеница да су донели платформу ставља у једну нови политичку позицију – да они неће било какав компромис.

Шеф дипломатије наглашава да нас платформа из Приштине уопште не интересује.

“То што су они себи поставили као циљ нема никакве везе са дијалогом. Не можеш да се сетиш платформе усред бриселског процеса, када си већ имао разне договоре”, рекао је Дачић.

Он подсећа на две потпуно супротстављене позиције – једна је да је Косово аутономија у оквиру Србије, друга је да је Косово независна држава у границама које су они сами себи представили као међудржавне, а то су у ствари границе између покрајине и централне Србије.

“До компромиса је тешко доћи на основу те две позиције. Зашто су Американци искорачили из своје позиције? Зато што су схватили да Србија никада нећа признати независно Косово с тим једностраним актом, без неког компромиса. А који је компромис? Никада они нису рекли ово је најбоље решење. Они и сами кажу дајте да видимо шта су предлози”, рекао је Дачић.

Поводом протеста у Београду и упада у зграду РТС-а, Дачић је навео да та странка најоштрије осуђује насилни упад Савеза за Србију у зграду РТС.

“Свака слика насиља је штетна за Србију и она превазилази свако политичко право на окупљање. Насиље никада ништа добро није донело Србији и оно се не може дозволити”, рекао је Дачић за Танјуг.

Он је додао да се недостатак политичких идеја и подршке грађана не може заменити насиљем.

“Овде је реч о насилном покушају освајања РТС, а то је само средство да се освоји власт”, рекао је Дачић за ТВ Пинк истичући да то заслужује не само осуду већ реакцију државе.

 

Извор Танјуг/Б92, 17. март 2019.