Жути прслуци дивљали и палили у Паризу, Макрон најавио чврсте мере

„Оно што се догодило на Јелисејским пољима више не може да се назива манифестацијом. То су људи који желе да униште Републику”

Председник Француске Емануел Макрон осудио је нереде које су јуче организовали Жути прслуци. Према његовим речима, демонстранти намеравају да „униште Републику“.

„Оно што се догодило на Јелисејским пољима више не може да се назива манифестацијом. То су људи који желе да униште Републику. У то су умешани сви који су били тамо“, написао је Макрон на свом налогу на Твитеру.

Француски лидер такође је указао на потребу да се донесу „чврсте одлуке“ како се то не би поновило. У суботу је у Паризу одржан осамнаести протест покрета Жути прслуци, у којем је учествовало више од 7.000 људи. Француски министар унутрашњих послова Кристоф Кастанер изјавио је да је око 1.500 њих било „агресивно расположено и дошло је да би разбијало“.

Демонстранти су провоцирали полицајце и кршили мирни ред шетње. Полиција је била приморана да више пута употреби сузавац, димне бомбе и водене топове. Према наводима телевизије БФМ, неколико демонстраната запалило је зграду банке Тарно, која се налази у приземљу стамбене зграде у близини Јелисејских поља. Демонстранти су такође уништили продавнице у главној улици у Паризу.

Велики протести „жутих прслука“ почели су у Француској средином новембра прошле године, а главни захтев је био да се не повећавају порез на гориво и цена бензина. Власти земље најавиле су мере које би требало да смире ситуацију, али демонстранти незадовољни социјалном политиком настављају да излазе на улице. Акције „жутих прслука“ често су праћене нередима и сукобима с полицијом. Према истраживањима јавног мњења, више од половине Француза је за прекидање акција тог покрета.

 

Извор Спутњик, 17. март 2019.