Глупост године: НВО осудиле полицију у Србији због “несразмерне употребе силе”

“Употреба силе од стране полиције, коју су присутни учесници забележили и објавили, може се оценити као несразмерна”

Кућа људских права и демократије најоштрије је осудила поступање полиције у Београду, током обезбеђивања скупова “1 од 5 милиона”, који су одржани у суботу и недељу.

“Спречавање настанка нереда и заштита људи и имовине је основни задатак полиције приликом обезбеђивања јавних окупљања. Неправилна процена предвидивог безбедносног ризика од упада у зграду РТС-а и одсуство благовремене реакције, допринело је ескалацији насиља. Сходно томе, накнадна употреба силе од стране полиције, коју су присутни учесници забележили и објавили, може се оценити као несразмерна”, наводи се у саопштењу Куће људских права.

У друштву које претендује да буде демократско, елементарано је постојање институционалног дијалога са грађанима и представницима опозиције, наводи се и додаје да накнадно позивање на институционалну реакцију у одмазди према демонстрантима, представља злоупотребу права за остварење циљева владајуће странке.

“Остваривање права на обавештеност, као основног грађанског и политичког права, јасно је артикулисани захтев грађана од самог почетка протеста од децембра 2018. године. Једини одговор јавног сервиса и осталих медија је обавештавање о инцидентима које је полиција пропустила да спречи, са намером да се створи нетрпељивост између грађана са супротстављеним политичким ставовима, и створи слика о насилном мењању државног уређења”, додаје се.

Кривични и прекршајни поступци који су иницирани против учесника, а који се једино представљају у јавности, и поред захтева десетина хиљада људи који мирно протестују, доприносе овој слици.

“Игнорисање потреба грађана који позивају на дијалог током тромесечних протеста од стране државе, искључиви је узрок насиља које се догодило током викенда. Позивамо политички врх, све надлежне државне и независне институције и медије да зауставе даљу поларизацију између грађана и државе и да омогуће основе за демократски дијалог”, наводи Кућа људских права.

Кућу људских права чине Комитет правника за људска права – ЈУКОМ, Београдски центар за људска права, Грађанске иницијативе, Хелсиншки одбор за људска права и Центар за практичну политику.

 

Извор Н1, 18. март 2019.