ДС подржала пресуду Караџићу: Вучић да не прави хероје од злочинца

Пресуда је "битна за суочавање са прошлошћу, утврђивање одговорности и стварање претпоставки за грађење будућности без хипотеке прошлости"

Демократска странка осудила је „сваку релативизацију“ пресуде у Хагу којом је бивши председник Републике Српске Радован Караџић осуђен на доживотни затвор због ратних злочина у БиХ и позвала актуелну власт и председника Србије Александра Вучића да „престану са кампањом представљања ратних злочинаца као хероја“.

Наводећи да је јучерашња пресуда „битна за суочавање са прошлошћу, утврђивање одговорности и стварање претпоставки за грађење будућности без хипотеке прошлости“, ДС је оценила да се том пресудом „утврђује појединачна одговорност и доказује да српски народ, колективно, не носи кривицу за учињене злочине“.

„То пружа сатисфакцију жртвама и наду свима који се боре за хумане идеале слободе, мира и разумевања. Управо ту лежи одговорност нас, појединаца и странака, друштва у целини да у периоду који је пред нама онемогућимо ревизионистичка тумачења, националистичку реторику и насиље према неистомишљеницима“, стоји у саопштењу.

БАЛША БОЖОВИЋ У ЗАГРЕБУ
Посланик Демократске странке у Скупштини Србије Балша Божовић разговарао је данас у Загребу са председником Социјалдемократске партије Хрватске Давором Бернардићем о предстојећим изборима за Европски парламент и начинима на које ће будући европски посланици моћи да помогну Србији да поново постане демократска земља у којој се поштују људска права, владају закони, а институције и медији слободни.

Божовић и Бернардић су оценили да је европска будућност и што бржа интеграција у Европску унију свих земаља региона једина гаранција бољег и квалитетнијег живота грађана, те да је остваривање такве будућности заједнички задатак демократских странака.

„Овај сусрет први је у низу састанака са кандидатима за предстојеће изборе за Европски парламент из сестринских странака, а Хрватска је прва земља у којој су овакви сусрети одржани, будући да су земље региона које су већ чланице ЕУ и прогресивне и демократске снаге у њима најближи савезници које ће Србија имати и у европским интеграцијама и у изградњи демократије“, наведено је у саопштењу из ДС-а.

 

Извор Факти, 21. март 2019.