Како су политичке странке реаговале на Караџићеву пресуду?

Огласио се и лидер радикала Војислав Шешељ који је пресуду оценио као скандалозну и непрофесионалну

Политичке странке у Србији различито оцењују правоснажну пресуду Хашког трибунала којом је некадашњи лидер Срба у БиХ, Радован Караџић, осуђен на доживотну казну затвора. Док СРС и СПС пресуду сматрају неправедном, ДС, ЛСВ, ПСГ и ЛДП поздрављају одлуку Трибунала. Из владајуће СНС огласио се само Владимир Ђукановић који је стао уз Караџића.

Посланица Демократске странке Александра Јерков изјавила је да сви који су чинили злочине треба да се казне и назову именом и презименом и да се скине колективна кривица са народа. Она је новинарима у Скупштини Србије рекла да сада треба разговарати шта се то у име српског народа чинило напомињући да су убијане жене и цивили и истичући да се плаши да то неће ипак бити исход пресуде. Јерков је рекла да ће се прећи у самосажаљење и мерење број српских жртава и жртва друге националности као и да не очекује добру реакцију државе, с обзиром на то да је воде они који су подржавали све што се деведестих година дешавало.

Председник Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак изјавио је да је свака казна Радовану Караџићу премала, и додао да мисли да ће реакције из Србије о пресуди Караџићу, односно реакције актуелне власти и “самопрокламоване опозиције” послати јако лошу поруку из Србије.

“Није поента у томе шта ће пресуда донети региону, него шта ће реакције из Србије донети региону. Нажалост мислим да ће бити доста сличне реакције актуелне власти и ове самопрокламоване опозиције. Ако то буде слично, као што ја мислим, онда ће бити јако лоша порука из Србије”, рекао је Чанак.

Покрет слободних грађана поздравио је пресуду Караџићу саопштењем у којем се наводи да “адекватно санкционисање одговорних за ратне злочине значајно доприноси помирењу, и да се осудама одговорних појединаца скида терет кривице са народа и отвара простор за нормалан суживот на Балкану”.

“Верујемо да изостанак правде у појединим случајевима није оправдање да се пасионирано бране најгори појединци који су својим неодговорним деловањем довели до крвавих сукоба и великог броја невиних жртава”, стоји у саопштењу.

Председник Либерално демократске партије Чедомир Јовановић оценио је да је пресуда Караџићу “делимична, али недовољна сатисфакција” за породице жртава које су страдале због његове политике. Јовановић је, како се наводи у саопштењу ЛДП-а, казао да је та пресуда и један од основа за “политику помирења” у региону.

“То се пре свега односи на Босну и Херцеговину, у којој су народи од ове политике највише страдали”, рекао је Јовановић.

Поводом пресуде Караџићу, Странка модерне Србије позвала је све одговорне појединце, институције и политичке актере да прихвате утврђене чињенице и да крену путем помирења и сарадње, а не релативизације злочина и скривања злочинаца иза грађана Србије. Та странка истиче да је обавеза свих држава које су прошле кроз грађански рат да раде на промоцији става да се ниједан злочин не исплати.

Посланица Српске радикалне странке Вјерица Радета изјавила је пресуда Караџићу још један од доказа да је реч о антисрпском суду и да је формиран само да би се судило Србима. Она је новинарима у Скупштини Србије рекла да је казна драстична иако, како је навела, није било доказа ни за једну оптужницу, чак ни у првом степену. Радета је казала и да је жалбеном поступку одбрана Караџића изнела низ детаља који су оповргавали првостепену пресуду, али да то механизму у Хагу ништа не значи.

Огласио се и лидер радикала Војислав Шешељ који је пресуду оценио као скандалозну и непрофесионалну.

“Пресуда је скандалозна, спада у најгоре традиције трибунала (у Хагу) и одражава континуитет”, рекао је Шешељ за руску агенцију Тасс.

Да је пресуда Караџићу неправедна сматра и посланик СПС-а Душан Бајатовић.

Од представника владајуће Српске напредне странке досад се није оглашавао нико, осим посланика Владимира Ђукановића који је на свом Фејсбук профилу поставио фотографију са натписом “И ја сам Радован”, уз коментар “Пресуда душмана твоја је победа”.

 

Извор Фонет/Бета/Н1, 20. март 2019.