U Parizu će vojska čuvati državne institucije od demonstranata

Ta inicijativa će omogućiti policiji i drugim pripadnicima snaga bezbednosti da se usredsrede na kretanje demonstranata

Pripadnici francuske vojne antiterorističke misije “Stražar” (Sentinellle) biće dodatno raspoređeni u subotu za vreme protesta građanskog pokreta Žuti prsluci gde će između ostalog obezbeđivati zgrade zvaničnih institucija, saopštila je francuska vlada.

Ta inicijativa će omogućiti policiji i drugim pripadnicima snaga bezbednosti da se usredsrede na kretanje demonstranata, a cilj je održavanje javnog reda i mira, izjavio je portparol vlade Benžamen Grivo, nekoliko dana posle nasilja i nereda koji su izbili u pariskoj aveniji Jelisejska polja za vreme protesta Žutih prsluka minule subote.

Vlasti su posle toga zabranile okupljanja na toj čuvenoj aveniji kao i u nekoliko četvrti gradova u Francuskoj gde su izbijali neredi. Premijer Eduar Filip je najavio da će vlasti odgovoriti na nasilje na protestima građanskog pokreta koji organizuje demonstracije od 17. novembra zbog nezadovoljstva opštom državnom politikom.

Neke opozicione stranke su kritikovale danas najavljeno raspoređivanje vojske. Desničarska stranka Republikanci smatra da vojnici nisu obučeni za obezbeđivanje javnog reda i mira, već za borbe i da ubijaju u slučaju rata. Radikalna levica ocenila je da vojska ne može da zameni policiju jer to nije njen posao.

Vojna antiteroristička misija “Stražar” angažovana je prilikom terorističkih napada u januaru 2015. u Parizu. Vojnici su bili raspoređeni ispred nekih verskih objekata, kao što su sinagoge i džamije. Nalazili su se i na mestima koja mogu da budu mete napada, kao što su turističke lokacije ili železničke stanice.

 

Izvor Fakti, 21. mart 2019.

Pratite nas na YouTube-u