У Паризу ће војска чувати државне институције од демонстраната

Та иницијатива ће омогућити полицији и другим припадницима снага безбедности да се усредсреде на кретање демонстраната

Припадници француске војне антитерористичке мисије “Стражар” (Сentinellle) биће додатно распоређени у суботу за време протеста грађанског покрета Жути прслуци где ће између осталог обезбеђивати зграде званичних институција, саопштила је француска влада.

Та иницијатива ће омогућити полицији и другим припадницима снага безбедности да се усредсреде на кретање демонстраната, а циљ је одржавање јавног реда и мира, изјавио је портпарол владе Бенжамен Гриво, неколико дана после насиља и нереда који су избили у париској авенији Јелисејска поља за време протеста Жутих прслука минуле суботе.

Власти су после тога забраниле окупљања на тој чувеној авенији као и у неколико четврти градова у Француској где су избијали нереди. Премијер Едуар Филип је најавио да ће власти одговорити на насиље на протестима грађанског покрета који организује демонстрације од 17. новембра због незадовољства општом државном политиком.

Неке опозиционе странке су критиковале данас најављено распоређивање војске. Десничарска странка Републиканци сматра да војници нису обучени за обезбеђивање јавног реда и мира, већ за борбе и да убијају у случају рата. Радикална левица оценила је да војска не може да замени полицију јер то није њен посао.

Војна антитерористичка мисија “Стражар” ангажована је приликом терористичких напада у јануару 2015. у Паризу. Војници су били распоређени испред неких верских објеката, као што су синагоге и џамије. Налазили су се и на местима која могу да буду мете напада, као што су туристичке локације или железничке станице.

 

Извор Факти, 21. март 2019.