Vučić za italijanske medije: Srbija je stabilna, neće biti nekažnjenog nasilja

“Nažalost, mirne demonstracije, u kojima nije učestvovalo mnogo ljudi, postale su nasilne”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je italijanskom listu Republika, odgovarajući na novinarsko pitanje da li je u nakon sukoba koji su se desili preko vikenda u Beogradu ugrožena stabilnost, da je Srbija apsolutno stabilna i da nasilnici ne predstavljaju Srbiju.

“Uveravam Evropu: Srbija je apsolutno stabilna. Nažalost, mirne demonstracije, u kojima nije učestvovalo mnogo ljudi, postale su nasilne. Policija je garantovala red i mir na umeren način. Na srpskim ulicama više nećete viđati nekažnjeno nasilje. Stabilniji smo nego ikada, opozicionim strankama pada podrška u anketama”, kazao je Vučić u intervjuu koji je dao tokom boravka u Nemačkoj.

On je poručio da “nasilnici ne predstavljaju Srbiju”. “Naša zemlja želi stabilnost, razvoj, integraciju u Evropu. Opozicionari se ugledaju na ‘Žute prsluke. Jedan od njihovih vođa, fašista Obradović, nosio je ”žuti prsluk” u parlamentu. Doneli su nasilje prvo u parlament, a zatim i na ulice. Tako su postali gubitnici u društvu”, rekao je Vučić. Upitan “da li se plaši sukoba, pošto vođe opozicije pozivaju da se ”ide do kraja”’, srpski predsednik je podsetio da je, “kada su oni pokrenuli nasilje, odmah sazvao konferenciju za medije, pretpostavljajući da će demonstracije biti održane ispred Predsedništva”.

“Tražili su moju ostavku, rekao sam javno da sam legitimno izabrani predsednik i da neću podneti ostavku. Kazao sam ”poštujem vas demonstrante, iako vas je malo, ali ne i vaše vođe među kojima su fašista i šaka lopova. Ne zanima me moja sudbina, ja obavljam vlast pošto sam izabran i nastojim da sprovedem teške, odvažne reforme. Ne plašim se njihovog nasilja”, naveo je Vučić.

Na pitanje novinara “zašto ne raspiše prevremene izbore”, on je kazao da je “ogromna većina građana na njegovoj strani” i da “razmišlja o tome”. “Ali, oklevam zato što se nadam da mogu da ponovo pokrenem dijalog sa Prištinom. Tokom izborne kampanje nemoguće je pregovarati, eto to je poenta”, rekao je Vučić.

Na konstataciju novinara da ga opozicionari optužuju za ograničavanje slobode medija i da ga upoređuju sa Miloševićem, Orbanom i Kačinjskim, Vučić je odgovorio da je “oduvek govorio da situacija sa srpskim medijima nije najbolja”.

“Ali, aktuelnu medijsku klimu stvorili su opozicionari kako bi destabilizovali zemlju. Dragan Đilas i njegov bogati saradnik Dragan Šolak poseduju najgledaniju kablovsku mrežu i razne televizijske kanale. Imaju uticaja u svim nedeljnicima i u najmanje dva dnevna lista. Na javnoj televiziji koju su napali nisam ja imenovao direktore niti uredništvo, već su oni tu od ranije. Kada su sadašnji opozicionari bili na vlasti, zatvorili su 3.000 preduzeća, ja sam otvorio 200 i otkad sam na vlasti privredni rast iznosi 4,4 odsto, pod njima je bio manji od 3,1 odsto”, kazao je Vučić.

On je dodao da se “nezaposlenost smanjila sa 26 na 11 odsto”. “Ja vodim dijalog na temu medija sa međunarodnim organizacijama i Evropskom unijom, a ne sa tim oligarhskim lopovima i medijskim magnatima poput Dragana Đilasa: dok je bio gradonačelnik Beograda pokrao je je 500 miliona evra”, rekao je Vučić.

Upitan u intervjuu koji je dao o drugostepenoj presudi prvom predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, Vučić je poručio da se “u Nemačkoj nalazi zbog važnih političkih i ekonomskih razgovora” i da će se o “presudi Karadžiću oglasiti u četvrtak u Srbiji”. “Plašim se da to može da samo izazove političke suprotnosti i podele”, kazao je Vučić. Na pitanje o tome “koliko prošlost otežava sadašnjost regiona”, Vučić je rekao da je “u celom regionu, nažalost, prošlost isuviše prisutna u političkim debatama”. “Ja se trudim i trudiću se koliko god mogu da prevaziđem tu situaciju u Srbiji i nadam se da će svaki lider učiniti isto. Dijalog i privredni rast su budućnost”, poručio je Vučić.

Upitan o “napetoj situaciji sa Prištinom koja želi da preuzme kontrolu nad ogromnim rudnikom ”Trepča” na Kosovu koji je istorijski srpski” i o tome “da li postoji rizik o konflikta”, Vučić je kazao da je “upravo o tome razgovarao sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom”.

“Rekao sam mu da cenimo rad Kfora (za koji novinar Republike napominje da je skoro celokupno italijanskog sastava, prim. nov) – zaštitili su Srbe na Kosovu. Očekujemo da nastave da to čine. U ”Trepči” Priština ne može da mrdne bez dozvole Kfor i NATO. Nadam se da neće ugroziti mir. Pred rizikom pogroma nećemo imati drugog izbora osim da zaštitimo naše ljude. Ali, nadamo se da će Kfor, u koji imam poverenja, rešiti bilo koji problem i da će Priština biti racionalna”, naveo je Vučić.

 

Izvor Tanjug/Večernje novosti, 21. mart 2019.

Pratite nas na YouTube-u