Брнабић: Бомбардовање није било наша грешка

Она је истакла да Србија никада неће заборавити пријатеље који су били на њеној страни када је било најтеже

Председница Владе Србије Ана Брнабић поручила је да је бомбардовање СР Југославије било грешка других, а не грађана који су у сред Европе на крају 20. века били жртве оних са којима су се у два светска рата борили.

“За нашу заједничку будућност било би добро да и они буду тога свесни, да буду свесни грешке агресије над недужним становништвом”, рекла је Брнабић отварајући конференцију “Бомабардовање СР Југославије 20 година после”.

Премијерка је рекла да Србији нико не треба да спочитава грешке из прошлости, јер је свесна да није безгрешна, али да је бомбардовање била грешка других.

“Али Србија мора да покуша да опрости, јер је једини пут да остваримо све наше потенцијале, а ја верујем да их имамо много, да се окренемо будућности, партнерству и сарадњи”, рекла је премијерка.

Она је истакла да Србија никада неће заборавити пријатеље који су били на њеној страни када је било најтеже, али да ће наставити да гради мостове ка онима са којима се 1999. године није разумела, а данас је близак партнер, као и ка онима са којима се ни данас не разуме.

“Само тако можемо изградити просперитетну и модерну Србију”, рекла је премијерка.

Истакла је да Србија не сме да заборави 1999. годину, жртве, порушене мостове и фабрике, као ни све оно за шта је у то време измишљен више него увредљив термин “колатерална штета”.

 

Извор Танјуг/РТС, 22. март 2019.