Италијански парламент ће размотрити повлачење признања Косова

Петицију су потписали грађани различитих националности, како Италијани, тако и Срби који живе у Италији

Група италијанских интелектуалаца иницирала је поновно покретање расправе о италијанском признавању независности Косова и упутила петицију влади и парламенту да се на дневни ред стави исхитрено признавање из 2008. године.

Пре неколико дана координациони одбор који су формирали италијански интелектуалци, угледни професори и грађани, више од 5.000 сакупљених потписа, званично је упутио овим највишим државним органима. Реч је о такозваној народној петицији, чији је иницијатор универзитетски професор Стефано Пилато, а уз којег стоји група угледних људи, који сматрају да је одлука о признавању самопрокламоване државе била погрешна и лоша за Италију и Србију.

Петицију су потписали грађани различитих националности, како Италијани, тако и Срби који живе у Италији, али и други који сматрају да није требало подржати независност Косова и угрозити територијални интегритет пријатељске Србије. И у Италији, данас је то евидентно, постоји добар део оних који сматрају да је чин италијанске владе 2008. године био исхитрен и да је противправно признато једнострано проглашење независности овог српског региона.

У образложењу петиције упућене највишој извршној и законодавној власти Републике, стоји и то да самопроглашење Косова и политички корак признавања од стране италијанске владе, није ишао у прилог реалне и дуготрајне стабилности у балканском региону, базиране на сигурности права и у сарадњи свих страна.

Носиоци иницијативе за расправу о признавању Косова су и почасни конзул Србије у Италији, у Тревизу, Лорета Бађо, као и новинари и писци, међу којима су Марилина Века, позната нашој јавности јер се већ деценијама бави питањем Косова, на којем је боравила више десетина пута, написала више књига о трагедији Срба на Косову. Последња истински потресна књига са насловом “Вучје срце”, промовисана је како у Србији, тако и у многим градовима у Италији. Стотине су конференција и разноликих научних скупова где Века у континуитету говори о Косову и последицама италијанског признавања самопрокламоване државе и патњама српског народа.

У Одбору су и Алесандро ди Мео, италијански професор који је у данима бомбардовања био у Србији и од тада, поред више књига о српским жртвама на Косову, и затвору под ведрим небом у којем живе, две деценије носи велике количине помоћи. Ди Мео свесрдно помаже и избеглицама са Косова привремено смештеним у Краљеву и околини, а сваке године доводи велику групу деце на одмор у Италију. Он је и једини Италијан који је докторирао на тему “Манастири на Косову и Метохији, културна баштина под ризиком изумирања”.

УЛОГА НА БАЛКАНУ
У петицији се образлаже како је сада моменат да се лансира питање европских интеграција и европских институција у балканском региону у контексту очувања мира. Италијански званичници не би смели да пропусте прилику да преузму водећу улогу у решавању конфликта на Балкану, додаје се у петицији.

 

Аутор Милица Остојић

 

Извор Вечерње новости, 24. март 2019.